AB-Latin Amerika Zirvesi   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 05-17-2008 (20:51)   Son Mesaj: 05-17-2008 (20:51)    Cevap: 0    Gösterim: 859  

    05-17-2008

    AB-Latin Amerika Zirvesi

    Peru'nun başkenti Lima'da yapılan Avrupa Birliği - Latin Amerika Zirvesi sona erdi.

    Avrupa ve Latin Amerikalı liderler, zirvede terörizm, küresel ısınma, yoksulluk ve gıda fiyatlarındaki artışa karşı işbirliğinin artırılması yönünde karar aldı.

    Avrupa Parlamentosu Başkanı Hans-Ger Pottering yaptığı açıklamada, zirvenin olumlu geçtiğini belirterek, terörizmle mücadelede işbirliğinin önemine değindi.


    Pottering, "AB, Latin Amerika, Batı dünyası ve dünyadaki tüm ülkeler arasında işbirliği hayati derecede önem taşıyor. Terörizm, iklim değişikliği gibi, 21. yüzyılın karşılaştığı en büyük problemlerden biridir. Terörizmin her çeşidiyle karşı karşıyayız. Yasal düzenlerimizi savunmak ve aynı zamanda kararlı bir şekilde terörizmle mücadele etmek zorundayız" dedi.

    Almanya Başbakanı Angela Merkel de, küresel sorunlarla mücadelede AB ve Latin Amerika ülkelerindeki işbirliğinin önemli olduğunu vurguladı.

    Bu arada konferansta Merkel'i Hitler'le kıyaslayarak şimşekleri üzerine çeken Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Almanya Başbakanı'ndan özür dileyerek, Merkel'i aşağılama niyetinde olmadığını ifade etti. Chavez, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i, "Adolf Hitler ve Alman Faşizmi"nin soyundan gelmekle itham etmişti.

    AB Komisyonunun dış ilişkilerden sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner ise, "Viyana Zirvesi'nden iki yıl sonra, bugün gündemimizde iki önemli nokta var: İklim değişikliği ve terörizm" dedi. Waldner ağırlıklı olarak bu iki konuda AB ve Latin Amerika ülkeleri arasındaki projelere ilişkin stratejiler üzerinde gerek dışışları bakanları gerekse daha alt düzeyde çalışılması gerektiğini belirtti.




    AB-Latin Amerika Zirvesi Yorumları