Avrupa Türkiye raporunu oyladı   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 04-22-2008 (21:15)   Son Mesaj: 04-22-2008 (21:15)    Cevap: 0    Gösterim: 899  

    04-22-2008

    Avrupa Türkiye raporunu oyladı

    Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunda, “AK Parti'nin kapatılmasının sonuçlarından endişe duyuyoruz” açıklaması yapıldı. Raporda, Türk yargısından Avrupa ölçütlerine uygun karar vermesi istendi.

    İlgili haberler
    • Türkiye'ye karşı adil olacağız
    • Kapatma kararı süreci zedeler

    Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu, Hollandalı Hristiyan Demokrat parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan Türkiye raporunu kabul etti. Dünkü oylamadan, 53 "evet" 2 "hayır" ve 4 "çekimser" oy çıktı. Rapor, mayıs ayında genel kurulda son olarak bir kez daha tartışıldıktan sonra oylanacak.
    Düzenlenen oylamada, raportörün siyasal gruplarla ortak uzlaşma sağlayarak sunduğu 13 değişiklik önergesi kabul edildi. Oylamada, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni tezlerini savunan 7 değişiklik önergesi ise reddedildi.

    Raporda şu başlıklar öne çıkıyor.

    KAPATMA DAVASI - "AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulacağı" ifade edilen raporda "Anayasa Mahkemesi'nin kararını, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonu'nun, siyasal partilerin kapatılmasıyla ilgili ölçütlerine uygun alması" temennisinde bulunuldu. Ayrıca "ülkenin çağdaşlaşması için hükümete ve tüm siyasal partilere, önemli adımlarda yapıcı bir uzlaşmaya gitmesi" çağrısı yapıldı.

    BAŞÖRTÜSÜ- Raporda “Üniversitedeki başörtüsü yasağının kaldırılmasın geniş anlamda sivil toplumun görüşlerini temel alacak, geniş çaplı bir reform paketi içinde kaldırılmamasının halkın bir bölümünde endişe ve düş kırıklığı yaratması not edildi” denildi.

    YENİ ANAYASA- Yeni sivil anayasa hazırlığının "insan hakları ve özgürlüklerin korunmasını anayasanın merkezine yerleştirme" açısından çok önemli bir fırsat sunduğu anlatılan raporda, yeni anayasa çalışmasında sivil toplumun geniş katılımının sağlanması tavsiye ediliyor.

    TSK - Taslakta, “siyasal liderliğin, iç ve dış politikayla güvenlik konularının biçimlenmesinde tam sorumluluk üstlenmesinin ve ordunun demokratik sorumluluğa saygı göstermesinin güvence altına alınmasında" ve TBMM'nin askeri ve savunma harcamalarında tam denetim yetkisinin tesis edilmesinde" hükümetin yeni sistematik çabalar göstermesi" isteniyor.

    DTP- Raporda DTP'li siyasilerden terör örgütü PKK ile aralarına açık bir sınır koymaları talep ediliyor. DTP üyesi 53 belediye başkanı hakkında, görüşlerini açıkladıkları gerekçesiyle dava açılması ise eleştiriliyor.

    KIBRIS- Kıbrıs sorununa BM gözetiminde kapsamlı çözüm bulunması gereğine vurgu yapılan taslak belgede, "Türk askerlerinin çekilmesinin çözüm müzakerelerini kolaylaştıracağı" ileri sürülüyor


    301'e öncelik verilmeli

    Türk Ceza Yasası'nın 301. maddesinin taahhütlere bağlı kalınarak öncelikle değiştirilmesi istenen belgede, ifade özgürlüğü kapsamında yeni reformların yapılmamış olması eleştiriliyor. Taslak raporda, Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülerek örgütün "devlet organlarındaki tüm bağlantılarının ortaya çıkarılarak örgütle ilişkisi olanların yargıya teslim edilmesi" isteniyor. (Yeni Safak)




    Avrupa Türkiye raporunu oyladı Yorumları