Türk Kökenli Siyasetçiler: "Kıbrıs için Köprüyüz"   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 04-21-2008 (15:39)   Son Mesaj: 04-21-2008 (15:39)    Cevap: 0    Gösterim: 1299  

    04-21-2008

    Türk Kökenli Siyasetçiler: "Kıbrıs için Köprüyüz"

    Avrupa'daki Türkiye kökenli siyasiler, ikincisi gerçekleştirilen 'Kuzey Kıbrıs Zirvesi' ile zor da olsa çözüme umutlarının arttığını söyledi. İsviçre Basel milletvekili Gülşen Öztürk, Kıbrıs'ta her iki taraftaki halkların da yeni dönemde çözüm için daha umutlu olduğundan söz etti. Münih Belediyesi Meclis Üyesi olan Yaşar Fincan da, ikinci zirvenin daha verimli geçtiğini belirterek, ''Rum tarafında bir politik değişim havası esiyor. Çok umutluyuz. Çünkü KKTC ve Rum tarafında doğru ve bilinçli adımlar atılıyor.'' dedi.

    KKTC'de yaptıkları toplantı ve ziyaretlerini tamamlayan Avrupa'daki Türk siyasetçiler bugün uçakla Türkiye üzerinden Avrupa'daki görev yerlerine gitti. Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda açıklama yapan İsviçre Basel milletvekili Gülşen Öztürk, Kıbrıs'ta her iki taraftaki halkların da yeni dönemde çözüm için daha umutlu olduğunu söyledi.Münih Belediyesi Meclis Üyesi olan Yaşar Fincan da, ikinci zirvenin daha verimli geçtiğini belirterek, ''Rum tarafında bir politik değişim havası esiyor. Çok umutluyuz. Çünkü KKTC ve Rum tarafında doğru ve bilinçli adımlar atılıyor. Biz Avrupa'daki Türk milletvekilleri olarak bir köprü görevi görüyorum. Türk tarafı gerçekten haksız bir şekilde izolasyona tabi tutuluyor. Cumhurbaşkanı Talat bu konuda yoğun bir çalışma içinde. Türkiyeli politikacılar olarak Almanya'da katkı sunacağız. Adımlar güzel atıldı. Bu zirve devam edecek. Avrupa'da yeni yeni projeler üretmeye başlayacağız. Lokmacı Kapısı'nın açılması çok güzel bir olay. Rum tarafına geçip dondurma yedik. Hava çok güzel. Bu çalışmalarımız meyve verecek'' diye konuştu.

    Aşağı Saksonya Eyaleti Hür Demokrat Parti İl Genel Meclisi Murat Kalmış, Kıbrıs'ta liderler zorlansa da güzel adımlar atıldığını söyledi. Kalmış, ''Ümitliyiz, beklemekteyiz. Umuyorum ticari ve dostluk ilişkileri artacak. İnsanlar ümitli. Bizlerden de bir şeyler bekliyorlar. Avrupa vermiş olduğu sözü bir şekilde tutmak zorunda. Biz Avrupa'da muhataplarımıza baskı değil sadece uyarı yapabiliriz. Biz çözüm için köprü görevi görmekten başka bir şey yapamayız'' dedi.

    Avusturya Viyana Eyalet Milletvekili Yeşil politikacı Alev Korun ise, Kıbrıs zirvesi sonunda katılan Türk kökenli siyasetçiler olarak Avrupa'da neler yapabileceklerinin kararını aldıklarını ifade etti. Korun, ''Avrupa'nın farklı ülkelerinde toplantılar düzenlemeye çok ihtiyaç var. Avrupa'da Kıbrıs denince insanların aklına sadece Güney Kıbrıs geliyor. Durum hakkında daha fazla güney perspektifinden bakılıyor. Bize düşen görev Avrupalı yöneticiler ile halkı bilgilendirmek'' izahını yaptı.

    Kuzey Kıbrıs Zirvesi'ne şu milletvekili ve siyasetçiler katıldı: ''Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Meclisi milletvekili Yeşil politikacı Filiz Polat, Hamburg Eyalet Parlamentosu milletvekili Yeşil politikacı Nebahat Güçlü, Avusturya Viyana Eyalet Milletvekili Yeşil politikacı Alev Korun, Bremen Eyalet Parlamentosu Sol Parti milletvekili Şirvan Çakıcı, Bremen Eyalet Parlamentosu milletvekili Yeşil milletvekili Mustafa Kemal Öztürk, Almanya Federal Parlamentosu milletvekili Sol Parti üyesi Hakkı Keskin, İsveç Parlamentosu üyesi Yeşil politikacı Mehmet Kaplan, Isviçre Basel Eyalet Parlamentosu üyesi sosyal demokrat Hasan Kanber, Danimarka Parlamentosu eski milletvekili sosyal demokrat Hüseyin Araç, çeşitli partilerden yerel düzeyde önemli konumlardaki İl Genel Meclisi ya da Belediye Meclisi üyeleri liberal Murat Kalmış, yeşil Ali Ertan Toprak, yeşil Adil Oyan, sosyal demokrat Sevgi Hamuroğlu, sosyal demokrat Yaşar Fincan ve sosyal demokrat Gülşen Öztürk''




    Türk Kökenli Siyasetçiler: "Kıbrıs için Köprüyüz" Yorumları