Avrupa -Çin Gerginliği İş Dünyasını Korkutuyor   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 04-18-2008 (18:51)   Son Mesaj: 04-18-2008 (18:51)    Cevap: 0    Gösterim: 790  

    04-18-2008

    Avrupa -Çin Gerginliği İş Dünyasını Korkutuyor

    Almanya iş dünyası başta olmak üzere Avrupa'da medya ve siyaset dünyasının son birkaç haftadır Çin'e olan ağır eleştirilerinin ekonomi dünyasına olumsuz yansımasından endişe ediliyor.

    Çin'in Tibetlilere insan haklarına yaraşmayan muamelede bulunduğunu söyleyen Avrupa'ya, Çin'den sert mesajlar yükseliyor. Çin'in Almanya Büyükelçisi, Almanların Çin'de olan olumlu imajının zarar gördüğünü ifade etti.


    Çin'deki olimpiyatları boykot edelim çağrıları devam ederken, Çin, ülkesindeki yabacı uyruklu üniversite öğrencilerinin vizesini uzatmadı. İş amacı ile Çin'e gelmek isteyenlere de zorluk çıkarılıyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Martin Wansleben, Çin ile olan gerginliği doğrularken, şu ana kadar Çin tarafından iptal edilen herhangi bir sipariş olmadığını açıkladı. "Neuen Osnabrücker Zeitung" gazetesine bir demeç veren Wansleben, ancak gerginliğin devam etmesi halinde ekonomik ilişkilerin zarar göreceğine vurgu yaptı. Ayrıca Wansleben, Avrupa'da son günlerde medyada sıkça yer alan, Çinli firmaların boykot edilmesi çağrısının da kaygı verici olduğunu belirtti. Almanya ile Çin'in uzun vadeli siyasi ve ekonomik anlaşmalarının bulunduğuna dikkat çeken Wansleben, sadece 200 bin çalışanın işinin tamamen Çin ile yapılan dış ticarete bağımlı olduğunun altını çizdi.

    Alman Endüstri Birliği (BDI) de 2007 yılında Almanya'nın Çin'e olan ihracatının 55 milyar Euro olduğunu, bu rakamın da toplam ihracatın yüzde 7'sine tekabül ettiğini açıkladı. Almanya'nın Çin'den yaptığı ithalat ise 2007 yılında 30 milyar Euro idi. Bu rakam toplam ithalatın yüzde 3'üne karşılık geliyor.




    Avrupa -Çin Gerginliği İş Dünyasını Korkutuyor Yorumları