Ukrayna Kei Dönem Başkanlığını Arnavutluk'a Devretti   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 04-18-2008 (18:44)   Son Mesaj: 04-18-2008 (18:44)    Cevap: 0    Gösterim: 568  

    04-18-2008

    Ukrayna Kei Dönem Başkanlığını Arnavutluk'a Devretti

    Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gerçekleşen, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Teşkilatının 18. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında, Ukrayna KEİ dönem başkanlığını Arnavutluk'a resmen devretti. 1 Mayıs tarihinden itibaren KEİ dönem başkanlığını üstlenecek olan Arnavutluk kasım ayına kadar KEİ çalışmalarına yön verecek.

    Ukrayna Dışişleri Bakanı Volodimir Ogrizko'nun açılışını yaptığı 18. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına, Türkiye'den Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası Başkanı Hayrettin Kaplan katıldı.


    Ukrayna Dışişleri Bakanı Ogrizko yaptığı açıklamada KEİ dönem başkanlığını planladıkları gibi başarıyla tamamladıklarını bildirerek; "Biz üye ülkelerle; ekonomi, ticaret, enerji, bankacılık, ulaşım, uluslar arası suçla mücadele konularda aktif işbirliği yaptık" dedi.

    Ogrizko açıklamasında, Ukrayna'nın dönem başkanlığını yaptığı yaklaşık yarım yıllık süre zarfında birçok toplantıya ev sahipliği yaptığını özellikle Avrupa Birliği ile KEİ arasındaki ilişkilerin gelişmesine önem verdiklerini bu kapsamda Kiev'de 14 Şubat tarihinde AB üye ülkeleri dışişleri bakanları toplantısının yapıldığını anlattı.

    Karadeniz havzasındaki ülkelerin işbirliğini geliştirmek maksadıyla Türkiye'nin inisiyatifiyle 1992 yılında kurulan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatına; Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Romanya, Rusya, Türkiye Ukrayna ve Yunanistan üye. Ayrıca Almanya, Fransa, Polonya, Tunus, İsrail, Mısır, Slovakya, İtalya ve Avusturya ise KEİ' de gözlemci devlet sıfatıyla bulunmakta




    Ukrayna Kei Dönem Başkanlığını Arnavutluk'a Devretti Yorumları