Stalin Hitler'den Boğazlar'ı İstemiş   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 04-13-2008 (14:43)   Son Mesaj: 04-13-2008 (14:43)    Cevap: 0    Gösterim: 761  

    04-13-2008

    Stalin Hitler'den Boğazlar'ı İstemiş

    SOVYETLER Birliği dönemine ait arşivlere göre Stalin, Çanakkale ve İstanbul boğazlarının ele geçirilmesi için Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler’den destek istemiş.

    Rus Vremya Novostey gazetesinde yayımlanan haber şöyle:Stalin nisan 1941’de Hitler ile başlatacağı savaşın tarihini bizzat belirlemişti. Dönemin SSCB Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov’un Berlin’i savaş öncesinde ziyareti sırasında, dünyanın paylaştırılması için yeni anlaşmalar yapması planlanıyordu. Ancak iki ülke anlaşmaya varamadılar.


    Molotov, Balkanlar ile Finlandiya’nın Sovyetler Birliğine verilmesini talep ederken, İstanbul ve Çanakkale boğazlarındaki askeri birlikleri ele geçirmek için Türkiye’ye karşı açılacak savaşta Almanya’nın kendilerine destek vermesini istedi. Molotov’un önerisinde, SSCB ile Almanya’nın birleşerek Türkiye’ye karşı savaş başlatması bile öngörülüyordu. Hitler ise Sovyetler Birliği’nin sadece Asya’ya doğru ilerlemesini ve bu çerçevede Afganistan ile İran’ı ele geçirmesinin yeterli olacağını düşünüyordu. Böylece iki ülke anlaşamadı.

    Nazi ordusu Bulgaristan’a girince, Moskova, Türkiye hükümetine silahlı bir çatışma halinde, Sovyetler Birliği’nin tarafsız kalacağını iletti




    Stalin Hitler'den Boğazlar'ı İstemiş Yorumları