Almanya Büyükelçisi Cuntz   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 04-09-2008 (21:24)   Son Mesaj: 04-09-2008 (21:24)    Cevap: 0    Gösterim: 962  

    04-09-2008

    Almanya Büyükelçisi Cuntz

    Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, terör örgütleriyle mücadelede Türkiye ile işbirliği yaptıklarını ve PKK'nın terör örgütleri listesinde kalmaya devam edeceğini ifade etti.
    Büyükelçi Cuntz, Türkiye-Almanya arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği, Konya Sanayi Odası (KSO) ile Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Dedeman Otel'de düzenlenen Türkiye-Almanya İşbirliği Günü'ne katıldı.


    Programdaki konuşmasına Türkçe başlayan Cuntz, Konya'da olmaktan dolayı mutlu olduğunu dile getirdi. Hazreti Mevlana'nın "Ya olduğun gibi görün ya da göründüğün gibi ol'' sözünü Türkçe söyleyen ve sözü alkışlarla kesilen Cuntz, konuşmasını Almanca olarak sürdürdü.

    Türkiye ile Almanya arasındaki ticari ilişkilerin yıllardır üst seviyelerde olduğunu anlatan Cuntz, Alman şirketlerin, Türkiye'deki yatırımlarda en üst sıralarda yer aldığını ifade etti. 2 yıl önce Türkiye'ye 2 bin 200 Alman şirketinin yatırım yaptığını hatırlatan Cuntz, "Bu yatırımlar büyük çoğunlukla Türk şirketlerinin satın alınmasıyla değil, istihdama yönelik yatırımlarda oluyor. Örneğin Mercedes, Türk firmalarına faal olma imkanı sağlıyor. Türkiye'ye faydası çok oluyor'' dedi.

    Türkiye'den Almanya'ya yatırımların gitmesi gerektiğini de anlatan Cuntz, böylece Türkiye'nin de güçleneceğini kaydetti. Almanya'da 70 bin Türk şirketi bulunduğunun altını çizen Eckart Cuntz, "Bunlar büyük bir istihdam sağlıyor. Ülkeler arası bağları güçlendiriyor. Türk ekonomisinin rekabet gücünü artırıyor'' diye konuştu.

    Almanya'da 3 milyona yakın Türk vatandaşı bulunduğunu, yaşayanların çoğunun çocuğunun Alman vatandaşlığına sahip olduğunu anımsatan Cuntz, geçtiğimiz aylarda ülkesinde 9 Türk'ün hayatını kaybettiği yangına da değindi. 9 Türk'ün hayatını kaybetmesine çok üzüldüklerini söyleyen Cuntz, şunları kaydetti: "Sadece Alman değil Türk asıllı insanların da büyükelçisiyim. Onlar Almanya'nın bir parçasıdır. Kundaklama olmadığına karar verildi. Ama Türk basını yanlış bir Alman imajı verdi. Yangın, yayınlarda yabancı düşmanlığı saldırısı olarak gösterildi. Almanya'da maalesef yılda 180-200 bin yangın oluyor. Türk ailelerin de evlerinde yangın çıkabiliyor. Alman itfaiyeleri Alman ya da Türk ayrımı yapmadan çalışıyor.''

    Dünyanın hiçbir yerinde terörizmden korunmanın mümkün olmadığını aktaran Cuntz, ''Ankara, New York, Köln, İstanbul, Antalya, Amerika, Pakistan ya da Irak'ta nerede olursanız olun, terörden korunmak mümkün değil'' şeklinde konuştu.

    PKK'nın, terör örgütleri listesinde kalmaya devam edeceğini, Almanya'nın terör örgütü PKK ile mücadele edeceğini söyleyen Alman Büyükelçisi, "El Kaide de olsa, PKK terörü de olsa birlikte hareket etmeliyiz ve ediyoruz da. PKK, Almanya'da yasak olmaya devam edecek" ifadelerini kullandı.

    Hiçbir ülkenin Türkiye ile Almanya kadar sıkı bağlara sahip olmadığını kaydeden Cuntz, bu yıl 5 milyon Alman turistin Türkiye'ye gelmesini umduğunu söyledi. Türkiye'nin reform sürecini desteklediklerini bildiren Cuntz, şu değerlendirmeyi yaptı:

    ''AB'ye yakınlaşma sürecisinin kararlı yürütülmesinin önemini biliyoruz. Şu anda Türkiye'nin karar verebildiğini göstermesi çok önemli. TBMM'de ifade özgürlüğünü sınırlayan 301. madde konusunda değişiklik için çalışma yapılması çok önemli. 301. maddedeki değişiklik ile çağdaş Türkiye'ye yakışır ifade özgürlüğü oluşacaktır.''

    Bu yıl Frankfurt'ta düzenlenecek dünyanın en büyük kitap fuarında Türkiye'nin yine partner ülke olacağına işaret eden Büyükelçi Cuntz'a göre, Türkiye, Almanya'nın ilgi alanının merkezinde olmaya devam edecek.

    Frankfurt Kitap Fuarı'nı, Türkiye'de yapılacak Alman Kültür Haftaları ile eş zamanlı düzenleyecekleri bilgisini veren Cuntz, ''Türk-Alman üniversitesinin kuruluşunu gerçekleştirmek istiyoruz. Bu üniversite Türkiye'nin bütün illerine katkı sağlayacak'' yorumunu yaptı.




    Almanya Büyükelçisi Cuntz Yorumları