Türkiye'nin Yeni Berlin Büyükelçi Ahmet Acet   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 04-09-2008 (21:21)   Son Mesaj: 04-09-2008 (21:21)    Cevap: 0    Gösterim: 1456  

    04-09-2008

    Türkiye'nin Yeni Berlin Büyükelçi Ahmet Acet

    Türkiye'nin yeni Berlin Büyükelçisi Ahmet Acet, Almanya'daki Türklerin çoğunluk toplumu içinde etkin olmalarının eğitimin yanı sıra birlik olmaktan geçtiğini söyledi. Göreve başlar başlamaz Türk basını ile tanışma amaçlı bir araya gelen Büyükelçi Acet, farklı konularda önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında Türkiye'deki demokratikleşme sürecine, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğine, Almanya'daki Türklerin topluma katılımları gibi konulara değinen Acet, Türkiye'nin etkinliğinin artması için eğitimli kişilere ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi. Acet, "Yeterince eğitimli olan, topluma aktif katılım sağlamış nüfusa sahip olmamız şart. Ne kadar çok katılımcı olursak, o kadar saygınlığımız artar." tespitinde bulundu.

    Türk toplumunun istenilen ölçüde güçlü olmamasından yakınan Büyükelçi Acet şöyle devam etti: "Ben şahsen sivil toplumun önemine inanan bir insanım. Sivil toplumun sesini verimli bir biçimde duyurduğu taktirde çok ciddi işler yapılabileceğine inanıyorum. Toplumumuz maalesef istenilen ölçüde güçlü değil. Bunu kabul edelim. Toplumumuzun neden güçlü olmadığının sebeplerini araştıracağımıza, güçlü olmak için nelerin yapılabileceğini ele almamız gerekiyor."

    Demokratik bakış açısı ile dikkat çeken Ahmet Acet, "Sivil toplum arkasında devlet desteği olduğu taktirde sivil toplum olmaktan çıkar." diyerek, "Kim olursa olsun tüm kesimlere eşit mesafede ve kendileri ile temas içinde olacağının" altını çizdi. Acet, "Bizim kendilerine katkımız onları yüceltmeye yönelik ancak manevi destek olabilir." diyerek tarafsızlığını ortaya koydu. 20 yıl önce Almanya'da eski başkent Bonn'da görev yapan ve o dönemde de Berlin'de değişik vesileler ile bulunduğunu hatırlatan Acet, soru üzerine geçmiş ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Acet, "Türk toplumu açısından gözlemlediğim en temel ve olumlu değişim topluma siyasi katılımlarıdır." dedi. Federal ve eyaletin yanı sıra belediye meclislerinde de yer almanın ve topluma şekil vermek için aktif çalışmalarda bulunmanın önemine değinen Acet, Türklerin bulunduğu ülkelerde oy kullanmalarının da gerekli olduğuna dikkat çekti.

    Konuşmasının bir yerinde Türk basınının Avrupa kamuoyundaki sorumluluğundan bahseden Acet, Türk medyasının basın ilkeleri çerçevesinde sorumlu hareket etmesinin kutuplaşmaları engelleyeceğini ifade etti. Basının Türkler'in yanı sıra Alman kamuoyuna da "doğru bilgi" sunması gerektiğini ifade eden Acet, "Yurtdışındaki Türk basınının daha başka bir yeri var. Yalnızsınız. Sorumluluğunuz daha yüksek." dedi. "Bizim için önemli olan saydamlıktır." diyerek basına kapılarının açık olduğu mesajını veren Acet, "Hepimiz Türkiye için güzel şeyler yapmak istiyoruz. Ortak hedefimiz bu. Büyükelçilik olarak bu hedefe ulaşılması için işbirliği ve iletişime açığız." diye kaydetti.

    Berlin'in Türkiye'nin en büyük elçiliği olduğunu hatırlatan Ahmet Acet, "Bu kadar çok sayıda vatandaşı olan Türkiye için Almanya'nın özel bir öneminin olduğunu" ifade etti. "Büyüklük kadar etkinliğin de önemli olduğunu" vurgulayan Acet, "çok boyutlu işler yapılmaya devam edileceğini" söyledi. Türkiye Almanya ilişkilerinde 3 boyut olduğundan bahseden Acet, "Vatandaşlarımızın selameti ve çıkarlarının korunması her şeyden önceliklidir." dedi. Acet şöyle devam etti: "Vatandaşlarımızın başta sosyal ve manevi olmak üzere tüm alanlardaki sorunları ile ilgilenip, bunların çözümüne yardımcı olmak asli vazifemizdir. Bundan başka Almanya ile ilişkilerde tabii ki bir AB boyutu da vardır. Almanya'dan AB müzakereleri için destek istemek doğaldır. Almanya, AB'nin lokomotif ülkesidir. İster Türkiye'nin demokratikleşme süreci olsun, ister diğer süreçler, bu alanlarda sağlanan başarılar Türkiye'nin AB sürecini olumlu etkileyecektir. Türkiye'mizin iyi bir şeklide temsil edilmesi şarttır."

    Türk toplumunu; sivil toplum örgütü üyesi, öğrencisi, akademisyeni ve medyası başta olmak üzere tüm kesimleri ile birlik olmaya çağıran Büyükelçi Acet, birlik ve dayanışma içinde olmanın Türkiye'yi güçlendireceğini ifade etti. "Türkiye'nin imajını belirleyen doğrudan vatandaşlarımız ve Türkiye'nin kendisidir." diye konuşan Acet, mevcut bağlamda Almanya'nın önemine şu şekilde dikkat çekti: "Türkiye'deki olanları bu kadar yakından izleyen başka bir ülkenin olduğunu sanmıyorum. Almanya ile aramızda mesafe vardır, ancak bu ikili ilişkiler diğerlerine kıyasla eşsiz bir şeydir. Türkiye olarak diğer ülkeler ile de yakın ilişkilerimiz mevcuttur ama Almanya bir örnektir."

    Yeni Büyükelçilik binasının yapımına kısa bir zamanda başlanabileceği müjdesini veren Büyükelçi Acet, "Yapacağımız bina bizi güzel biçimde temsil edecek ve fonksiyonel bir bina olmalıdır." dedi. Arazinin bulunduğu yerin mükemmel bir alan olduğuna dikkat çeken Acet, 2011 yılının binanın açılışı için gerçekçi bir tarih olabileceğini ifade etti.




    Türkiye'nin Yeni Berlin Büyükelçi Ahmet Acet Yorumları