Asırı Sağ Npd'yı Kapatma Tartışması   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 04-02-2008 (23:59)   Son Mesaj: 04-02-2008 (23:59)    Cevap: 0    Gösterim: 891  

    04-02-2008

    Asırı Sağ Npd'yı Kapatma Tartışması

    Almanya'da aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin (NPD) kapatılıp kapatılmayacağı tartışılıyor. Federal İçişleri Bakanlığı, NPD'ye karşı yeni bir kapatma davası için çalışma başlatırken, tüm gözler, eyalet içişleri bakanlarının bu ay ortasında yapacağı toplantıya çevirdi.

    Deutsche Welle'e göre, Almanya Federal İçişleri Bakanlığı, NPD'ye yönelik yeni bir kapatma davası açmayı değerlendiriyor. Bu amaçla, 16 eyaletin içişleri bakanlarından NPD'ye ilişkin istihbarat dosyalarını talep eden bakanlık, hafta başında olumsuz yanıtlar aldı. Bunun üzerine gözler, eyalet içişleri bakanlarının bu ay ortasında yapacakları ikinci toplantıya çevrildi. Ancak bu toplantıda da, görüş ayrılıklarının aşılması zor görülüyor.


    -ANAYASA MAHKEMESİNİN İLGİNÇ RED GEREKÇESİ

    Alman Anayasa Mahkemesi, bundan 5 yıl önce, aşırı sağcı NPD'nin kapatılması için yapılan talebi, parti içindeki istihbaratçıların faaliyetleri nedeniyle kabul etmemişti. Parti içinde istihbarat elemanlarının bulunduğu ortaya çıkınca Yüksek Mahkeme, kendisine sunulan bazı kanıtların güvenirliğini kaybettiği gerekçesiyle davayı durdurmuştu.


    NPD'ye sızan güvenlik elemanları ve istihbarat bilgileri hakkında bilgi vermeyi reddeden 8 eyaletten biri olan Bavyera'nın İçişleri Bakanı Joachim Hermmann, gerekçelerini şöyle açıkladı:


    "Anayasa Mahkemesi bizden, NPD ve aşırı sağ harekete sızan tüm istihbaratçılarımızı geri çekmemizi istiyor. Aksi takdirde yeni bir yasal girişimin başarı şansı çok az. Ancak bizler, böyle bir adımın iç güvenlik açısından sorumsuzca bir davranış olacağını düşünüyoruz."(




    Asırı Sağ Npd'yı Kapatma Tartışması Yorumları