Almanya'dan Olimpiyat Oyunlarına Siyasi Boykot   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 03-31-2008 (23:07)   Son Mesaj: 03-31-2008 (23:07)    Cevap: 0    Gösterim: 772  

    03-31-2008

    Almanya'dan Olimpiyat Oyunlarına Siyasi Boykot

    Çin'in Tibet konusunda takip ettiği sert politikaya tepkiler devam ediyor. Çin'de yapılacak olan yaz olimpiyatlarının açılış programına Alman devlet adamları ve siyasetçiler katılmama kararı alırken Avrupa Birliği Komiseri Benita Maria Ferrero-Waldner Çin'deki gelişmeleri yakından takip ederek boykot konusunun tekrar ele alınmasını talep etti.

    Tibet'in Ruhani Lideri Dalai Lama ise açık bir mektup yazarak Çin yönetiminden "Tibet halkı ile diyaloga geçmesini" talep etti.
    Başta Federal Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier olmak üzere 8 Ağustos 2008 tarihinde Çin'in başkenti Pekin'de yapılacak olan açılış programında kabine üyesi herhangi bir politikacı yer almayacak. Konuyla ilgili kararın boykot olarak yorumlanmasının doğru olmayacağını belirten Steinmeier, ne kendisinin ne de Başbakan Merkel'in olimpiyatların açılış programına katılma gibi bir gündemlerinin zaten olmadığın belirtti ve "Bizim katılım adına verdiğimiz bir sözümüz yok. Dolayısı ile verilen bir katılım sözünün iptali gibi bir durum söz konusu değil." dedi. Olimpiyat oyunlarının spor federasyonları tarafından boykot edilmesini doğru bulmadığını belirten Steinmeier, "Milli spor federasyonları tarafından olimpiyatların boykotunu tartışmak için uygun bir ortamda bulunduğumuzu düşünmüyorum. Vicdanları rahatlatmak için olimpiyatların boykot edilmesi, ne Çin'deki insanlara ne de olimpiyatlara katılacak olan sporculara yarar." dedi.

    Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Martin Kothé, Cumhurbaşkanı Köhler'in Ağustos'ta yapılacak olan yaz olimpiyatları yerine Eylül ayında sakat sporcular için düzenlenen oyunlara katılacağını söyledi. Spordan sorumlu Bakan Wolfgang Schaeuble'nin basın sözcüsü ise bakanın açılış programından sonra yaz olimpiyatları kapsamında bazı spor müsabakalarını izlemek üzere Çin' gideceğini söyledi.

    Çin'i Tibet politikası yüzünden eleştiren Almanya ve diğer AB ülkeleri Slovenya'da yapılan AB ülkeleri dışişleri bakanlar toplantısında Çin'e karşı izlenecek olan tutumu da değerlendirdi. Ekonomik ve sporcuların katılım boykotuna sıcak bakmayan AB ülkeleri dışişleri bakanları, Çin ve yaz olimpiyat organizatörlerini zor durumda bırakmamak, aynı zamanda Çin'in Tibet politikasına tepkisiz kalmamak için açılış programına katılmamayı yeterli bir işaret olarak görüyorlar. Bu doğrultuda bir açıklama yapan Avusturya'nın Avrupa Birliği ile ilişkilerden de sorumlu Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, AB ülkelerinin açılış programına katılmamalarının Çin'e karşı "güçlü bir sinyal" oluşturacağını söyledi.

    Avrupa Birliği'nin Dışilişkilerden Sorumlu Komiseri Benita Maria Ferrero-Waldner ise daha ileri giderek yaz olimpiyatlarını boykot edilmesini gündem getirdi. Alman Bild am Sonntag gazetesine açıklamalarda bulunan Ferrero-Waldner, oyunların olimpiyatların ruhuna uygun bir ortamda yapılmasının önemine vurgu yaptı. İnsan haklarına riayet edilmesinin ve "fikir ve basın özgürlüğünün sınırsız" tanınmasının gerekli olduğunu belirten Ferrero-Waldner, "Pekin'in tutumunu önümüzdeki haftalarda yakından gözlemlemeliyiz. Ona göre de ne tür boykot kararları alacağımızı değerlendirmeliyiz." dedi. Diğer taraftan Tibet'in Ruhani Lideri Dalai Lama, Çin yönetimine açık bir mektup yazarak, Tibet'te yaşanan çatışmalarla ilgili diyalog çağrısın yeniledi. Mektubunda, "Çin yönetiminden Tibet halkı ile diyaloga girmesini rica ediyorum." görüşüne yer verdi veren Dala Lama sorunların çözümünde Çin yönetimi ile işbirliği noktasındaki kararlılığına vurgu yaptı




    Almanya'dan Olimpiyat Oyunlarına Siyasi Boykot Yorumları