Bush, Ukrayna'nın NATO Üyeliğine Destek için Kiev'e Geliyor   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 03-31-2008 (23:04)   Son Mesaj: 03-31-2008 (23:04)    Cevap: 0    Gösterim: 637  

    03-31-2008

    Bush, Ukrayna'nın NATO Üyeliğine Destek için Kiev'e Geliyor

    ABD Başkanı George W. Bush, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) üyesi Ukrayna'nın NATO üyeliğine destek için bugün akşam saatlerinde Kiev'de olacak.

    İlk kez ABD, Rusya için stratejik öneme sahip coğrafyanın NATO'ya dahil edilebilmesi için temaslarda bulunacak. ABD Başkanı yarın sabah kapalı kapılar ardında Turuncu devrim lideri Viktor Yuşçenko ile görüşecek. Ardından Başbakan Yulia Timeşenko ve Parlamento Başkanı Arseni Yatsenyuk'un da katılacağı genişletilmiş zirvede Ukrayna'nın NATO üyeliği müzakere edilecek.
    ABD, uzun süredir Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliklerine destek veriyor. Bunun için üyelikle ilgili kararın verileceği 2-4 Nisan NATO Bükreş zirvesinden önce gerçekleşecek ziyaret anlamlı bulunuyor. Ziyaret öncesi Kiev'in NATO üyeliğini desteklediğini açıklayan Bush'un hedefinde Bükreş'te alınacak karardan çok, Ukrayna halkını etkilemek var. Bunun için ABD Başkanı St. Sophia Katedralini ziyaret edecek, ardından da bir okulda öğrencilerden AIDS brifingi alacak.

    Ukrayna'da muhalefet partileri de, iktidar partisi de referandum konusunda hemfikir. Bush da Die Welt'a yaptığı değerlendirmede dışardan hiç bir müdahale olmadan Ukrayna halkının üyelik konusunda karar vermesinin doğru olacağını söyledi. Ancak tek sorun yeterince güçlü olan Rusya yanlısı muhalefetin referandumu olumsuz etkilemesi. Yanukoviç'in 'Bölgeler Partisi', Sosyalistler ve Komünistler NATO üyeliğine karşı. Onlara göre, Ukrayna NATO üyesi olursa, Slavlar savaşı kaybedecek. Muhalefet Bush'un ziyaretini protesto için sokak gösterilerine hazırlanıyor.

    "NATO KARARSIZ"

    Rusya'nın kızdırılmasından endişe eden Almanya ve Fransa gibi önemli NATO üyesi ülkeler Gürcistan ve Ukrayna'nın üyeliğine sıcak bakmıyor. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer yaptığı değerlendirmede ittifakta fikir birliği olmadığını, zirvede bir uzlaşı bulmaya çalışacaklarını söyledi. NATO'da üyelikle ilgili kararlar oy birliği ile alınıyor. Bir üyenin bile hayır demesi durumunda karar bir sonraki zirveye kalıyor. Almanya sorunları olan iki eski Sovyet ülkesinin NATO üyeliklerine karşı olduklarını resmen açıkladı. Hollanda, Belçika, Macaristan, İtalya, Yunanistan, Norveç ve İspanya'nın da zirvede bu iki ülkenin üyeliklerine karşı yönde oy kullanması bekleniyor.

    Gürcistan'da halkın yüzde 73'ü NATO üyeliği lehine oy vermesine karşın Ukrayna'da durumun çok farklı olduğu biliniyor. Son yapılan anketlere göre halkın NATO üyeliğine desteği yüzde 20'yi bulmazken, yüzde 36'lık bir kesim kesinlikle karşı olduğunu açıkladı. İki ülke de uzunca bir süre NATO üyelikleri ile ilgili müzakereler için beklemek zorunda kalacak.

    ABD Başkanı Bush'u Kiev ziyaretinden sonra da yoğun bir gündem bekliyor. Kiev'den Bükreş'e geçecek ABD Başkanı, 6 Nisan'da da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le güvenlik konularını görüşmek üzere Rusya'nın Karadeniz tatil şehri Soçi'ye gelecek. Burada liderlerin güvenlik anlaşmalarının yanı sıra Kosova'nın bağımsızlığı ile ilgili konuyu tekrar gündeme almaları bekleniyor




    Bush, Ukrayna'nın NATO Üyeliğine Destek için Kiev'e Geliyor Yorumları