Hollanda'daki "Fitne" Filminden Sonra Bir Provokasyon da Alman Tiyatrosundan   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 03-31-2008 (23:00)   Son Mesaj: 03-31-2008 (23:00)    Cevap: 0    Gösterim: 837  

    03-31-2008

    Hollanda'daki "Fitne" Filminden Sonra Bir Provokasyon da Alman Tiyatrosundan

    Avrupa'da İslam dinine karşı provokasyonlar sürüyor.

    Hollandalı aşırı sağcı lider Geert Wilders'in geçen hafta internette yayınlanan ve İslam'ı hedef alan "Fitne" adlı filmden sonra bir provokasyon da Alman tiyatrosundan geldi. Almanya'nın doğusundaki Potsdam şehrindeki bir tiyatro İslam'a hakaretler içeren Hint asıllı İngiliz yazar Salman Rüşdi'nin "Şeytan Ayetleri" adlı kitabını sahneledi.

    Dün akşam saatlerinde şehirdeki Hans Otto Tiyatrosu'nda sahnelenen film öncesi, polis güvenlik önlemleri aldı ancak herhangi protesto ya da gerginlik yaşanmadı. Yaklaşık dört saat süren tiyatro oyununun galasından önce basına bir açıklama yapan oyunun 47 yaşındaki rejisör Uwe Eric Laufenberg, "düşünce özgürlüğünü" savundu. Laufenberg, "Bu panik havası içinde cesur ve doğru bir karar verdik," diye konuştu.


    Öte yandan oyunun tiyatroya uyarlanması konusunda iznine başvurdukları kitabın yazarı Salman Rüşdi ise davet edilmesine rağmen galaya katılmadı.

    Rüşdi'nin 1989'da yayınlanan Şeytan Ayetleri romanı, Hz. Peygambere hakaretler içerdiği için İslam dünyasından büyük tepkiler almış, Güney Afrika, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır, Somali, Bangladeş, Sudan, Malezya, Endonezya ve Katar'da kitabın yayınlanması yasaklanmıştı. Şubat 1989'da İran İslam Devrimi lideri Ayetullah Humeyni tarafından ölüm fetva verilerek Rüşdi'nin başına üç milyon dolar ödül konmuştu. Dünyanın birçok ülkesinde Rüşdi aleyhinde yapılan kitlesel gösteriler, Şubat 1989 gündemini oluşturmuş, bunu takip eden yıllarda da çeşitli ülkelerde kitabın çevirmen ve yayıncı kuruluşlara yönelik saldırılar yaşanmıştı.

    ALMANYA'DA İKİNCİ PROVOKASYON

    Alman tiyatrolarında İslam'a hakaret içeren tiyatro eserleri ilk kez sahnelenmiyor. Daha önce de Berlin Operası benzer bir provokasyona imza attı. 2006 yılının Eylül ayında Berlin Operası, benzer bir konuyla gündeme geldi. Opera yetkilileri Morzart'ın "Idomeneo" adlı operasına Hz. Muhammed ve Hz İsa'ya hakaret içeren bölümler ekleyip, oyunu bu şekilde sergilemek istediler. Ardından tehdit aldıkları gerekçesiyle oyunu iptal ettiklerini duyuran Berlin Opera yetkilileri, bir anda ülke gündemine oturdu. Alman siyasilerin devreye girmesiyle oyun, geniş güvenlik önlemleri altında yeniden sahnelendi.

    MÜSLÜMAN TEŞKİLATLAR TEMKİNLİ

    3,3 milyon Müslüman'ın yaşadığı Almanya'da İslami teşkilatlar olaya temkinli yaklaştı. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, söz konusu oyunun sahnelenmesinden önce Müslümanlara "sağduyu" çağrısı yaptı. İslamiyet'e hakaretin bugünlerde reklam amaçlı kullanıldığını belirten Mazyek, bu nedenle bir köşeye de çekilip durulmaması, eleştirel ve yapıcı bir diyaloğun sürdürülmesi gerektiğini kaydetti. Mazyek, "Düşünce ve sanat özgürlüğü çok yüksek bir değer, ancak bir dinin kutsallığına hakaret etmek bizim değerlerimize uygun düşmez" dedi.

    Almanya İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya da yaptığı açıklamada ülkedeki Müslümanların inançlarına böyle provokatif bir şekilde yaklaşılmasından üzüntü duyduklarını ifade etti. Kızılkaya, Müslümanlar temkinli olmaları çağrısında bulundu.




    Hollanda'daki "Fitne" Filminden Sonra Bir Provokasyon da Alman Tiyatrosundan Yorumları