"Türkçe Avrupa'da Resmi Dil Olabilir"   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 03-21-2008 (22:19)   Son Mesaj: 03-21-2008 (22:19)    Cevap: 0    Gösterim: 848  

    03-21-2008

    "Türkçe Avrupa'da Resmi Dil Olabilir"

    Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ile Hamburg Üniversitesi ortak çalışmaları ve vizesiz Avrupa hakkında bilgi veren Prof. Dr. Harun Gümrükçü, "Türkçe Avrupa'da resmi dil olabilir." dedi.
    Almanya'da Hamburg Göçmenler Birliğinde (TGH) düzenlenen bir toplantıya katılan ve Akdeniz Üniversitesi ile Hamburg Üniversitesi ortak çalışmaları ve vizesiz Avrupa hakkında bilgi veren Akdeniz Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde görevli Prof. Dr. Harun Gümrükçü, "Türkçe Avrupa'da resmi dil olabilir. Ancak bunun için bir Kıbrıs vatandaşının mahkeme açması gerekiyor." dedi.


    Avrupa Birliği'nin (AB) tüm Kıbrıs'ı AB içinde gördüğünü ifade eden Gümrükçü, "Kıbrıs'ın iki resmi dili var ve bunlardan biri Türkçe." dedi. TGH'da düzenlene toplantıya Prof. Dr. Harun Gümrükçü'nün yanı sıra Prof.Dr. Mehmet Aytekin ve AÜ Rektör Yardımcısı, Prof. Dr. Nevzat Çelik katılırken, dinleyiciler arasında Hamburg Başkonsolosu Mehmet Dönmez ile değişik sivil toplum temsilcileri yer aldı.

    Almanya'nın Türklerden aldığı vize parasının haksız olduğunu ifade eden Gümrükçü Türklere bu konuda daha önce verilen hakların bulunduğunu belirterek, "Yeter ki bu hakkı almayı bilelim." dedi. 20 Eylül 2007 tarihinde Türklerin lehine verdiği mahkeme kararını hatırlatan Gümrükçü, "Türklerin zaten Avrupa Birliği'yle daha önce yapılan anlaşmalardan doğan hakları var. Bu anlaşmalara göre Almanya, çıkardığı kanunlarda Türklere yönelik kötüleşmelere gidemez. Burada dikkat edilmesi gereken vatandaşlarımızın kendilerine uygun kanun maddelerini bilmesi lazım ve kendisine o maddenin uygulanmasını istemesi lazım." dedi.

    AÜ Rektör Yardımcısı Mehmet Aytekin de AÜ Üniversitesinin Hamburg Üniversitesi ile yaptığı ortak çalışmalardan bahsetti.




    "Türkçe Avrupa'da Resmi Dil Olabilir" Yorumları