Türkler Kimi 'Güvenilir' Bulmuyor?   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 03-21-2008 (22:12)   Son Mesaj: 03-21-2008 (22:12)    Cevap: 0    Gösterim: 929  

    03-21-2008

    Türkler Kimi 'Güvenilir' Bulmuyor?

    Türklerin çok büyük bir çoğunluğunun, ABD halkına güvenmediği, ABD halkını "agresif ve manipülatif" bulduğu ortaya çıktı. British Council tarafından yayınlanan bir anket, Türklerin ABD'lileri "güvenilir" bulmadığını gösterdi. Türk halkının sadece yüzde 10'u, ABD'lilere güveniyor. ABD'lileri "manipülatif" bulan Türklerin oranı yüzde 78'ye çıkarken, yüzde 61'i de, ABD halkını "agresif" olarak nitelendiriyor.

    GlobeScan ve IFF tarafından British Council için Türkiye'nin yanısıra ABD, İngiltere, Kanada, Polonya, Almanya, Fransa, İspanya ve İrlanda'da 7-22 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilen anket ile Avrupalıların ve Amerikalıların birbirini nasıl gördüklerini, nasıl algıladıkları araştırıldı.

    -TÜRKİYE "EN İZOLE" ÜLKE-

    ABD'de iki binden, İngiltere'de binden fazla, diğer ülkelerde en az 500 kişi arasında yürütülen anket, Türkiye'nin "en izole" ülke olduğunu, Türklerin, Batılılardan uzak hissettiğini, diğer ülkelerin vatandaşlarının da, Türklere yakınlık duymadığını gösterdi.


    British Council anketine göre, Türklerin çok büyük bir çoğunluğu, Türkleri "açık, güvenilir, işbirliği yapan, hassas, saygılı ve cesur" görüyor; ancak bu görüşler, ankete katılan diğer ülkelerin vatandaşlarının çoğu tarafından paylaşılmıyor.


    Bu arada, Türklerin, ABD'liler konusunda da pek olumlu görüşleri bulunmuyor. ABD'lileri "güvenilir" gören Türklerin oranı yüzde 10'da kalırken "manipulatif" olarak nitelendirenlerin oranı da, yüzde 78'ye çıkıyor.


    Öte yandan Türklerin yüzde 31'i, ABD'lilerin işbirliği yaptığını düşünürken, onları "agresif" olarak görenlerin oranı yüzde 61'e çıkıyor. Türklerin yüzde 59'u da, ABD'lilerin "egoist" olduğuna inanıyor.


    Avrupalılara gelince, Türkler, özellikle Fransızlar konusunda olumsuz düşünüyor. Türklerin arasında Fransızların "güvenilir" olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 8'de kalırken "manipulatif" bulanların oranı yüzde 51'e kadar çıkıyor.

    -TERÖRLE MÜCADELE-

    British Council anketi, Atlantik'in iki tarafı arasında terörle mücadelede yapılan işbirliğine ilişkin görüşleri de ortaya koydu.


    Terörle mücadele işbirliği konusunda en olumlu görüşleri Nicolas Sarkozy'nin basında bulunduğu Fransa'da, en olumsuz görüşleri ise Türkiye'de gözleniyor. Türkiye'de halkın yüzde 58'i olumsuz puan verirken olumlu düşünenlerin oranı yüzde 18'de kalıyor.

    -ABD'NİN DÜNYADAKİ ROLÜ-

    Bu arada, Türkiye, Kanada ile birlikte Almanya'dan sonra ABD'nin dünyadaki etkisi konusunda en olumsuz düşünen ülkeler oldu.


    Ankete katılan Türklerin yüzde 55'i, ABD'nin dünyada olumsuz bir etkisi olduğuna inanıyor. ABD konusunda olumlu düşünen Türklerin oranı ise, yüzde 33 olarak hesaplandı.


    ABD'nin dünyadaki etkisine ilişkin olumsuz düşünceleri olanların oranı, Polonya'da yüzde 30, Fransa'da yüzde 34, İngiltere'de yüzde 43, İspanya'da ise yüzde 52'ye ulaşıyor.


    Ortalama olarak Avrupalıların yüzde 46'ının, ABD'nin dünyadaki etkisine ilişkin olumsuz düşüncelerine sahiptir

    -TÜRKİYE'NİN DÜNYADAKİ ETKİSİ-

    Öte yandan, Türkiye'nin dünyadaki etkisine ilişkin en olumlu düşünenler, Polonya ve ABD (yüzde 29) ile İspanya'da (yüzde 26) görülüyor.


    Almanların sadece yüzde 14'ü, Türkiye'nin etkisini olumlu değerlendiriyor. Türkiye ile ilgili olumsuz görüşlere sahip Almanların oranı yüzde 65'e çıkıyor.


    Avrupalılar arasında Türkiye ile ilgili olumlu görüşleri olanları yüzde 30, olumsuz düşünenlerin oranı ise, yüzde 39 olarak hesaplandı.


    Öte yandan, Türklerin yüzde 47'si, Avrupa Birliği'nin dünyada olumlu bir etkisi olduğuna inanıyor. Aksini düşünenlerin oranı ise yüzde 33'de kaldı.

    -TÜRKLERİ EN ÇOK TERÖR KAYGILANDIRIYOR-

    British Council anketine göre, Türkler için en önemli sorunu terör oluşturuyor. Türkler, ikinci kaygı verici sorun olarak savaş ve çatışmaları görüyor.


    Bu arada, Fransa dışındaki tüm Avrupa ülkelerinde birinci sırada yer alan çevre sorunu, Türklerin arasında ancak üçüncü sırada bulunuyor. İşsizlik sorunu ise, Türkleri kaygılandıran sorunlar sıralamasında dördüncü geliyor.

    -GÖRÜŞLERİ DİLE GETİRMEDE TÜRKLER BİRİNCİ-

    Anketin dikkat çeken sonuçlarından birini de, insanların kendi görüşlerini açıklama isteği konusunda Türklerin önde gelmesi oluşturuyor.


    Küresel bir soruna ilişkin görüşü dile getirme olasılığı açısından Türkler yüzde 36'lık oran ile birinci oldu. En az istekli olanlar ise İngilizler. İngilizlerin sadece yüzde 16'sı, görüşlerini açıklamaya istekli gözüküyor




    Türkler Kimi 'Güvenilir' Bulmuyor? Yorumları