Ölen Türk Gencin Beyninin Almanya'da Alındığı Ortaya Çıktı   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 03-18-2008 (12:57)   Son Mesaj: 03-18-2008 (12:57)    Cevap: 0    Gösterim: 1051  

    03-18-2008

    Ölen Türk Gencin Beyninin Almanya'da Alındığı Ortaya Çıktı

    Alman polisinin dayağı sonucunda bir süre hastanede kaldıktan sonra hayatını kaybeden 26 yaşındaki Adem Özdamar'ın, Hagen kentinde yapılan otopsisi sırasında beyninin alındığı anlaşıldı.

    Olaya el atan İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun, Alman makamlara başvuru yaparak Özdamar'a ait otopsinin sonuçlarını istediği öğrenildi. Gönderilen otopsi ön raporunda Özdamar'ın 'Künt beyin travması' sonucu öldüğü iddia edilirken, beyni incelenmek üzere alındığı bildirilmiş. Adli tıp uzmanları ise beyin olmadan sağlıklı karar veremiyor. Oğullarının beyninin Alman doktorlar tarafından alındığını öğrenen Özdamar ailesi, olayın şokunu yaşıyor.


    Samsun'un Bafra ilçesinde kerestecilikle uğraşan baba Dursun Özdamar, ağabeyi Ömer Özdamar ve yeğen Hasan Özdamar, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nun otopsi raporunu açıklamasının ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurucaklarını söyledi. Oğlunun beyninin alındığını yeni duyduğunu söyleyen Dursun Özdamar, "Çocuğum telefon açmış, korkuyorum demiş. Karakola götürmüşler. Türk milletinin baskısıyla olayın üzerine gittik. Avukat, tuttuk, 20 günde bir ifadeleri tutmadı. Beyinin alındığını burada duydum. Beyini başka doktorlar almışlar. Burnunun ucu varken, kökü niye kırık. Ölse de ölmese de kanımın son damlasına kadar çalışacağım. Kazanırsam, mutlu olacağım. Kuvvetim yetmese bile evimi ocağımı satıp, peşinde harcayacağım" dedi.

    Kardeşinin normalde beyninin alınmaması gerektiğini söyleyen ağabey Hasan Özdamar, "Olay, devletlerarası bir konuma gelmiştir İkinci bir otopsi İstanbul'da yapılacağından ne gerekçe ile beyni alındı anlamış değiliz. Kardeşimin sadece beyni alınmamış. Bütün vücudu kırılmış. Adeta üzerinden tank geçmiş gibi. El ve ayakları bağlanarak dövülmüş bir pozisyonu var. İşkenceden başka bir şey değil. Türk doktoru istedik. Ama kabul etmediler. Raporlar çıksın, AİHM'e başvuracağız. Böyle bir olay Dünya'da ilk defa olmuştur. Alman veya Türk yetkililerden araştırıp suçluların cezalandırılmasını istiyoruz. Bugün Adem Özdamar ölür, yarın başka birisi ölür" diye konuştu.

    Yeğen Hasan Özdamar ise; "Beyini alındığı için tamamıyla otopsi yapılamıyor. Sağa sola koşmanın bir anlamı yok. Çocuğu evden alıp götürmüşler. Herşeyden Alman polisi sorumludur. Emaneti evinden alıp, öldürüp veriyorsunuz. Bizim dışımızda birçok Türklerin evlerini yakıyorlar. Amaçları Türkleri ülkelerinden göndermek" ifadelerini kullandı.

    Söz konusu olay, 17 Şubat tarihinde Almanya'nın Hagen kentinde meydana gelmişti. 'Takip ediliyorum' diyerek yardım istediği polisler tarafından karakola götürüldükten sonra dövülerek komalık edilen Adem Özdamar, Hagen-Allgemeines Hastanesi'ne götürülmüş, burada 18 gün yoğun bakımda kalmıştı. Hayatını kaybeden Türk gencin cenazesi ailesinin isteği üzerine ikinci kez otopsi yapılmak üzere 10 Mart'ta İstanbul Adli Tıp Kurumu'na getirilmişti. Otopsinin ardından Samsun'un Bafra İlçesi'nde törenle toprağa verilmişti




    Ölen Türk Gencin Beyninin Almanya'da Alındığı Ortaya Çıktı Yorumları