Danimarka,müslüman sığınmacılara kapılarını kapatıyor   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 03-06-2008 (23:56)   Son Mesaj: 03-06-2008 (23:56)    Cevap: 0    Gösterim: 728  

    03-06-2008

    Danimarka,müslüman sığınmacılara kapılarını kapatıyor

    Karikatür krizleri, İslam karşıtı politikacılar ve ülke gündeminden düşürülmeyen şovenist sanatçılar… Danimarkalıların İslam ve müslümanlar konusundaki düsüncelerini saklamadıkları ve her firsatta bilinç altlarındaki nefreti dışa vurdukları artık bütün dünya tarafından bilinen bir gerçek. Ancak Danimarka gazetesi Politiken’in Çarşamba günü manşetten verdiği bir haber olayın sanıldığından çok daha vahim olduğunu gösterdi.
    Danimarka’nın sığınmacılar arasından seçim yaptığını ve İslam ülkelerinden yapılan talepleri elediğini ortaya cıkaran gazete, Entegrasyondan Sorumlu Bakanın başını ağırttı. Bakan Birthe Rönn Hornbach’n “Yorum yok“ diyerek cevapsız bıraktığı soruları Sığınmacılar Dairesi’nin memurları cevapladı.

    Danimarka 1978 yılından beri her yıl Birleşmis Milletler tarafından yönlendirilen 500 sığınmacıya kontenjan ayırmak zorunda. Yüksek Komisyon UNHCR tarafından, dünyanın en tehlikeli bölgelerinden seçilen, en zor durumdaki insanlar ilgili dairelerde seçimden geçiriliyor. İste, yapılan bu seçimi düzenleyen kriterlerle İslam ülkelerinden yapılan sığınma talepleri geri çevriliyor.

    Yeni yasa değişikliğini öne sürüyorlar

    2002 yılında bu ülkeye sığınan göçmenlerin yüzde 84’ü Afganistan, Irak ve Sudan’lı sığınmacılardan oluşuyordu. Bugün de bu ülkelerin halkı, yıllardır süren savaslar, yaşatılan zulümler ve ambargoların yol açtığı yokluklar içinde kıvranıyorlar. Buna ragmen Danımarka son iki yıldır sadece müslüman olmayan ülkelerden yapılan bas vuruları kabul ederek, Islam ülkelerı olmaları nedenıyle bu ülkelerden yapılan müracaatları reddediyor.

    Sığınmacılar kurumu yetkilileri, hukuka ve insan haklarına aykırı bu tutumlarını 2005 yılında değiştirilen yasayla legallestiriyorlar. Yasa, “sığıncaların entegrasyonla ilgili potansiyelleri seçim yapılırken göz önüne alınmalı“ diyor. Yetkililer; Burma, Butan ve Kongo’ların İslam ülkelerinden gelen sığınmacılardan daha iyi ve daha çabuk Danimarka’ya uyum sağladıklarının tesbit edildiğini iddia ediyorlar. Danimarka özet olarak, sığınmacılara evet ama müslüman sığınmacılara hayır diyor.

    Müslüman siginmaci istemiyoruz

    Koalisyon ortağı, İslam antipatizanı tutumuyla bilinen aşırı sağcı parti, Danimarka Halk Partisi’nden, göçmenler sorumlusu Jesper Langballe konuyla ilgili yöneltilen soruları, “Müslüman ülkelerden değil, Burma’dan gelecek olan sığınmacıları istiyoruz“ diye cevaplayarak Danimarka’daki yaygın İslamfobisini özetliyor.

    Avusturya’lı UNHCR yöneticisi Roland Schönbauer Danimarka’nın konuyla ilgili aldığı tavrın diğer Avrupa ülkelerine örnek teşkil etmesinden endişe ediyor. Danimarka’nın ipliğini pazara çıkarmakla tehdit eden Schönbauer, “Yardıma ihtiyacı olan insanın dini sorgulanmaz“ dedi. Avusturya’yı da benzer davranışlar içinde bulduğunu söyleyen Schönbauer, “Avrupa ülkeleri yıllık 74 bin sığınmacının yüzde beşini kabul ediyor ancak, Avusturya’nın bu oranda hiç payı yok“ dedi. Schönbauer ülkesini eskisi gibi, yardıma muhtaç insanlar için yeniden yuva olmaya cağırdı.




    Danimarka,müslüman sığınmacılara kapılarını kapatıyor Yorumları