‘İthal eş’ mutluluk vermiyor   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 03-05-2008 (12:13)   Son Mesaj: 03-05-2008 (12:16)    Cevap: 1    Gösterim: 992  

    03-05-2008

    ‘İthal eş’ mutluluk vermiyor

    Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının en çok sıkıntı çektiği konulardan biri de “ithal eş” konusu. Avrupa’da yaşayan Türkler arasında daha sık görülen ithal eş olayı, gurbetçi ailelerin oğullarını veya kızlarını Türkiye’den getirdikleri biriyle evlendirmeleri ile gerçekleşiyor. “İthal eş” daha çok ebeveynlerin istekleri doğrultusunda gerçekleşiyor.

    ‘İthal eş’ mutluluk vermiyor

    Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının en çok sıkıntı çektiği konulardan biri de “ithal eş” konusu. Avrupa’da yaşayan Türkler arasında daha sık görülen ithal eş olayı, gurbetçi ailelerin oğullarını veya kızlarını Türkiye’den getirdikleri biriyle evlendirmeleri ile gerçekleşiyor. “İthal eş” daha çok ebeveynlerin istekleri doğrultusunda gerçekleşiyor. Aileler Türkiye’de yaşayan kendi yakın akraba veya tanıdıklarından birini seçerek evlatlarını bu kişiyle evlendiriyorlar. Bunun altında yatan mantık ise, miras paylaşımında yabancı bir aileye mal bırakmak istemeyişlik, Türkiye’de yetişen bir gencin Avrupa’daki Türk gençlerine kıyasla daha ahlaklı olduğu görüşü ve bir akraba veya yakının ‘aile birleşimi’ yoluyla Türkiye’den getirilecek olması…

    Kültür çatışması boşanmaları beraberinde getiriyor

    Ancak hangi amaçla olursa olsun bu şekilde kurulan evliliklerin çok da sağlıklı olmadığı ortada. Farklı kültürlerden gelen iki ayrı insanın evlenmesinin çiftlerin yaşantısına olumsuz bir şekilde yansıdığı Avrupa’da yaşayan Türk toplumu arasında kendini belirgin bir şekilde gösteriyor. Son yıllarda Türk aileleri arasında artan boşanma, aile içi huzursuzluklar ve cinnet geçirmeye varan olaylar durumun vahametini ortaya koyuyor. ‘ithal eş’le yapılan evlilikler bu bozulmanın nedenleri arasında altı çizilerek gösterilecek sebeplerden biri.

    Gençleri mutsuzluğa itiyor

    Birbirini tanımadan evlendirilen gençler arasında iki farklı ülkeden gelmiş olmanın etkisiyle fikir ve kültür çatışmaları yaşanıyor. Münih’te yaşayan Alman Psikoterapist Dr. Lidwina Genovich-Unterberger, “Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının geleneksel aile ve çekirdek aile kültürünü yaşatmak isteyişleri çok güzel ama bilhassa kız çocuklarına bir gelecek vermeden, eğitimlerini tamamlayıp kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamadan evlendirmek onları mutsuzluğa itebiliyor” görüşünü savunuyor.

    Türkiye’den evlenmek amacıyla Avrupa’ya gelen ancak henüz yaşadığı ülkenin dilini bile öğrenemeden şiddetli geçimsizlik nedeniyle eşinden boşanan Türk kadınlarının sayısı hiç de azımsanmayacak kadar fazla. Bu durum sadece kadınlar için değil, erkekler için de söz konusu. Toplumda “İthal gelin veya damat” olarak adlandırılan gençler, ekonomik açıdan rahatlama ve aile kurma isteğiyle birlikte hayatlarını garantiye alma düşüncesiyle geliyorlar gurbete. Bu evliliklerde aile baskıları da önemli rol oynuyor. Ancak neticesinde birbirlerini hiç tanımayan farklı kültürlerden gelen gençler kendilerini mutsuzluğa itiyor. Evli çift arasındaki sevgi ve karşılıklı anlayış bir zaman sonra farklı ilgi alanları, farklı yaşam biçimlerinin kendini göstermesiyle yerini huzursuzluğa bırakıyor.

    Birbirlerini tanımadan evleniyorlar

    Almanya Federal Aile Bakanlığı’nın yaptığı bir araştırmaya göre göçmenlerden %25’i evlendikleri erkeği hiç tanımıyorlar. Yarısı görücü usulü evleniyor. % 17’i si de zorla evlilik yapıyor. Fransa’da Türk kızlarının %98’i, erkeklerin %92’si Türkiye’den evleniyor. Bu tür evliliklerin oranı Almanya’da %60




    ‘İthal eş’ mutluluk vermiyor Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  03-05-2008, 12:16


    yabanGülü´isimli üyeden Alıntı
    .. Türkiye’de yetişen bir gencin Avrupa’daki Türk gençlerine kıyasla daha ahlaklı olduğu görüşü...


    ben bu kismina katilmiyorum, sonucda buradada cok ahlakli, iyi bir ailede, güzel huylari olan, örf ve adetlerimize saglili bagli olan cok gurbetcimiz var.
    yabanGülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) yabanGülü