'cami bulusma yeridir'   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 02-28-2008 (13:35)   Son Mesaj: 02-28-2008 (13:35)    Cevap: 0    Gösterim: 989  

    02-28-2008

    'cami bulusma yeridir'

    Bludenz’de minareli bir caminin yapılması planlanıyor. VP’li Belediye Başkanı Josef Katzenmayer açıkça projeden yana çıkıyor ve şehirde ortalığı yatıştırmaya çalışıyor. Katzenmayer halk grupları arasında geniş çaplı bir diyalog kurulabilmesi için çaba harcıyor. İhtilafın belediyeye dışardan taşındığını söylüyor.

    'cami bulusma yeridir'
    Bludenz Belediye Başkanı Josef Katzenmayer (VP) ‘’Presse’’ ile yaptığı söyleşide, caminin yapımına ilişkin planların ortaya çıkmasının ardından siyasi ortamı nasıl yatıştırmak istediğini anlatıyor.


    Die Presse: Vorarlberg’in VP’li Eyalet Başkanı Sausgruber Çevre Planlaması Yasası’nı değiştirmek suretiyle caminin yapımını güçleştirmek istiyor. Bu konudaki görüşleriniz?


    Josef Katzenmayer: Zor. Başka sonuçlar elde etmek için Çevre Planlaması Yasası değiştirilemez. Ortada bir yasa var, buna uymak zorundayız.


    DP: Cami planlarına nasıl bir tepki gösteriliyor?


    Katzenmayer: Yalnız Bludenzlilerden değil, Vorarlberg sınırları ötesinde tüm ülkeden birbirinden farklı tepkiler aldık. Ben bu görüşlerin hepsini ciddiye alıyorum. Tamamen karşı olanların duygularını da anlayabiliyorum. Öte yandan birçok kişinin açık görüşlü ve anlayışlı oluşuna da seviniyorum. Bu iki kutubu birbirine yaklaştırmak hepimizin görevi.


    DP: Güncel gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?


    Katzenmayer: Geçen yazdan bu yana çok olumlu ve objektif bir düzeyde görüşüyoruz. Tabii ki burada yaşayan insanları da bu sürece dahil ediyoruz. Şu günlerdeki büyük kargaşaya neden olan biz değiliz. Bu siyasi bir grup tarafından dışardan içeri taşındı. Ortamı bozmak istiyorlar. Camiye gelince: Bir öğrenme sürecinin içindeyiz. Caminin planlanan alanda yapılıp yapılamayacağını şimdiden söyleyemiyoruz. Aydınlatılması gereken teknik sorunlar var. Bludenz’in çevre planına uyduğu sürece, minare benim için bir sorun teşkil etmiyor.


    DP: Caminin kültürlerarası fikir alış verişini teşvik edeceğine inanıyor musunuz?


    Katzenmayer: Umarım öyle olur. Başlangıçta şu ya da bu şekilde itirazlar gelecektir. Ama cami yapıldıktan sonra, olumlu bir görüş oluşabilir. Cami kuşkusuz ki aynı zamanda entegrasyonun daha yoğun daha iyi bir şekilde yaşanabileceği, hatta yaşanması gerektiği bir buluşma yeridir. Bu süreç iki tarafın da birbirine açılımını gerektiriyor. Ama siyasi düzeyde herhalde şimdilik böyle birşey göremeyeceğiz.


    DP: Proje şimdi somut olarak hangi aşamada?


    Katzenmayer: Önümüzdeki altı ay içinde somut planların masaya yatırılmasını umuyorum. O zamana kadar her iki tarafın da temas kurma, bu temasları yoğunlaştırma ve muhafaza etme fırsatlarından yararlanmalarını diliyorum




    'cami bulusma yeridir' Yorumları