Kosova, zaferini kutluyor   Konuyu açan: mhmt   İlk Mesaj: 02-18-2008 (14:17)   Son Mesaj: 02-18-2008 (14:17)    Cevap: 0    Gösterim: 831  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen mhmt

    02-18-2008

    Kosova, zaferini kutluyor

    Kosova, zaferini kutluyor

    Kosovalıların hayali gerçekleşti; sonunda dünya bağımsız Kosova Devleti'ne merhaba dedi. Sırbistan, Rusya ve Kıbrıs Rum Kesimi'nin şiddetli muhalefetine rağmen, Kosova dün bağımsızlığını ilan etti.

    Bağımsızlığın ilanını büyük bir coşkuyla karşılayan Kosovalılar bağımsızlık ilanından saatler öncesinde sokaklara döküldü. Bayram havasının yaşandığı Kosova'nın başkenti Priştine'de halk, soğuk havaya rağmen bağımsızlık kutlamalarına başladı. Sıfırın altında 3 derece soğukta başkent Priştine'de özellikle dışarıdan gelen gurbetçilerin bağımsızlık heyecanı yüzlerinden ve hareketlerinden okunuyor. Bağımsızlık kutlamalarına katılmak için Türkiye'den de çok sayıda Kosova kökenli yurttaşın geldiği gözleniyor.

    Bağımsızlık kararının alınması dolayısıyla heyecanın doruğa çıktığı Kosova'da bağımsızlık sevincini paylaşmak için sokaklara akın eden her yaştan Kosovalı, sevinç gösterilerinde bulundu. Arabalarını Arnavut bayraklarıyla süsleyen halk, şehirde sevinç turları attı. Kutlamaların geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor.
    Kosova Başbakanı Haşim Taçi'nin, hükümet olarak, Kosova Meclisi'nin olağanüstü toplanmasını isteyeceği bildirildi. Kosova Meclisi'nin olağanüstü tören toplantısında, uluslararası ve yerel uzmanların katılımıyla hazırlanan Bağımsızlık Bildirgesi'ni ise Meclis Başkanı Yakup Krasniçi okudu. Bağımsızlık kutlamalarının gururlu ve aşırılığa kaçmadan kutlanması gerektiğine bütün liderler işaret ediyorlar. Kosova'nın en gergin bölgesi sayılan ikiye bölünmüş Mitroviça'da kutlamaların denetim altında tutulması için özel bir komitenin oluşturulduğu bildirildi.
    Kosova parlamentosu dün toplandı ve bağımsızlık deklerasyonunu onaylayarak Kosova'nın bağımsızlığını Sırbistan ve Rusya'nın katı muhalefetine rağmen ilan etti. 1999 yılından bu yana Birleşmiş Milletler tarafından yönetilen Kosova, yine uluslararası gözetim altında ancak bağımsız olarak dünyanın en genç devleti unvanını kazanacak.

    Grand Otele Türk bayrağı da çekildi
    Bağımsızılık etkinliklerini izleyecek yerli ve yabancı gazeteciler için Basın Merkezi'nin kurulduğu "Grand" otelde göndere Türk bayrağı da çekildi. Otelin gönderinde 1999'daki NATO müdahalesinden bu yana yer alan Birleşmiş Milletler, NATO, Arnavutluk, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, AB ve Yunanistan bayrağının yanı sıra artık Türk bayrağı da dalgalanıyor.
    Kıbrıs Rum Kesimi gazetelerinden Fileleftheros, "Kosova'nın Tanınması İçin Avrupa Ablukası - Sonuç Taslağı Tehlikeli, Lefkoşa'nın Kırmızı Çizgilerini Geçiyor" başlıkları altında verdiği haberinde, AB baskısına rağmen Kosova'nın bağımısızlığının Güney Kıbrıs tarafından tanınmayacağını tekrarladı. Güney Kıbrıs'ın, Kosova'nın bağımsızlığını tanımayacağını açıkladığını hatırlatan gazete, söz konusu Avrupa platformunun kurulması durumunda AB'nin ilk kez tüm üye ülkeler tarafından tanınmayan bir devletle ilişkiler kuracağına işaret etti.

    İngiltere 1000 asker gönderdiİngiltere'de yayımlanan The Sunday Telegraph gazetesi, İngiliz ordusunun elindeki son 1000 askeri de Kosova'ya gönderdiğini duyurdu. Silahlı Kuvvetlerin Afgan ve Irak cepheleri yüzünden zaten cepheye asker gönderme sınırlarını çoktan zorlamış olduğuna dikkat çeken gazete, Savunma Bakanlığının Kosova'ya asker gönderme kararının "acele" alınmış bir karar olduğu yorumuna yer verdi. Yeterince güçlü olmayan silahlı kuvvetlerin bu kararla artık bütün rezervlerini kullanmış duruma geldiğine dikkat çekilen haberde, kararın Kosova'nın bağımsızlık ilanının ardından bölgede etnik temizlik hareketi yaşanabileceği korkusuyla alındığı bildirildi.
    ................

    selametle..

    yavuzhan bunu beğendi.



    Kosova, zaferini kutluyor Yorumları