Aşırı Sağcı Jörg Haider'ın Eyaleti, Cami İnşasına Yasak Getiriyor   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 02-12-2008 (01:37)   Son Mesaj: 02-12-2008 (01:37)    Cevap: 0    Gösterim: 969  

    02-12-2008

    Aşırı Sağcı Jörg Haider'ın Eyaleti, Cami İnşasına Yasak Getiriyor

    Avusturya'nın Kaernten Eyaleti Başbakanı Jörg Haider yeni yasa tasarısı ile cami ve minare inşası yasağını yasalaştırmayı planlıyor. Die Presse gazetesinin haberine göre, koalisyon hükümetinin ikinci ortağı Hıristiyan-Muhafazakar Halk Partisi (ÖVP) yasa tasarısına destek verenler arasında bulunuyor.
    Yabancı ve İslam karşıtlığı ile tanınan Jörg Haider'ın yasak talebine kurucu üyesi bulunduğu Avusturya'nın Geleceği İçin Birlik Partisi (BZÖ), Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) ve ikili koalisyon hükümetinin ortağı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Kaernten Eyaleti milletvekilleri destek verecek. Koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Partisi ve Yeşiller'in eyalet milletvekilleri ise yasak talebini "inanç özgürlüğüne indirilmiş darbe" olarak görüyorlar.


    Kaernten eyaleti hükümeti BZÖ, ÖVP ve FPÖ'nün destek oyları ile çıkaracağı yasa sayesinde cami ve minare inşasının yapılmasını imkansız hale getirmiş olacak. Yasa direk olarak cami ya da minareleri kapsamıyor. "Kaernten bölgesinin dokusuna uymayacak inşaatların yasaklanması" kanunundan yola çıkılarak cami ve minareler eyaletin dokusuna uymadığı için inşasına da müsaade edilmeyecek.

    Geçtiğimiz sene cami ve minare inşasına direk olarak yasak getirmek isteyince, büyük tepki gören Jörg Haider, bu sefer farklı bir yoldan amacına ulaşmak istiyor. Din özgürlüğüne karşı direk kısıtlama getirmek Avusturya Anayasası'na ters düştüğü için yasa talebi üslubundan dolayı kabul görmemişti. Bu sefer, Haider mahalli yerlerin dokusunu koruma adı altında yasağı meclisten geçirmek niyetinde. Direk olarak din özgürlüğü kısıtlaması içermediği içinde Anayasa'ya ters düşmemiş oluyor. Yarın yapılacak meclis oturumunda diğer partilerin desteği ile yasa teklifi meclisten rahat geçeceğe benziyor. Eyalet komisyonu tarafından kararlaştırılan tasarı eğer yarın meclisten geçmezse, tekrar geriye dönecek ve eyalet kanunlarına göre son kararı idari mahkemeler verecek.

    Konuyla ilgili açıklama yapan ırkçı Jörg Haider, "Halk içinde radikal İslam'a karşı büyüyen bir rahatsızlık var. Kaernten eyaleti Avrupada cami ve minarelere ilk engel olan eyalet olarak, öncülük yapacaktır" dedi




    Aşırı Sağcı Jörg Haider'ın Eyaleti, Cami İnşasına Yasak Getiriyor Yorumları