Başbakan Erdoğan'dan soru:"Vatandaş Olmayan 40 Bin Ermeni Neden Türkiye'ye Kaçti?   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 02-09-2008 (21:39)   Son Mesaj: 02-09-2008 (21:39)    Cevap: 0    Gösterim: 868  

    02-09-2008

    Başbakan Erdoğan'dan soru:"Vatandaş Olmayan 40 Bin Ermeni Neden Türkiye'ye Kaçti?

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan'a "Vatandaş olmayan 40 bin Ermeni neden Türkiye'ye kaçtı?" şeklinde bir soru sordu.

    Erdoğan, Almanya'nın Münih kentinde yapılan 44. Güvenlik Konferansı'nda Ermenistan Dışişleri Bakanı Oskanyan'ın sorduğu bir soruya cevap verdi. Erdoğan, başbakanlık görevine başladıktan sonra Ermenistan'dan Türkiye'ye havayolu taşımacılığının önünü açtığını söyledi. Daha önce iki ülke arasında ulaşımın olmadığını hatırlatan Erdoğan, Ermenistan'dan İstanbul'a hava kargo yolunun açıldığını kaydetti. Bununla birlikte Erdoğan, Ermenistan'a "bir mesaj olsun diye" Akdamar Kilisesi'ni de restore ettiklerini belirtti. Erdoğan, "Bunu Ermeni vatandaşlarımızın dolayısı ile gelen-giden tüm turistlerin hizmetine açtık ve bir mesaj olsun istedik." dedi.


    Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan 40 bin Ermeninin Türkiye'de yaşadığı bilgisini veren Erdoğan, "Acaba bu Ermeniler neden Ermenistan'dan veya başka ülkelerden kaçıp benim ülkeme geliyorlar. Bu 40 bin Ermeninin dışında, benim ülkemdeki Ermeni vatandaşlarımla ilgili hiçbir sıkıntı yok. Biz gayet iyiyiz. Ama bunun dışında 40 bini aşkın Ermeni ülkeme geldi. Acaba niye geldi? Bunun hesabını bir kendinize sorun. Niye geldiler? Çünkü Türkiye bir barış ülkesi. Onun için." dedi.

    TERK EDİN KARABAĞ'I

    Başbakan Erdoğan, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı da terk etmesini istedi. Erdoğan, dünyanın Dağlık Karabağ'da Ermenistan'ı işgalci olarak gördüğünü hatırlatarak, Minsk Grubu'nun Karabağ hakkında hala karar verememesinden dolayı sürecin oyalandığına dikkat çekti. Erdoğan, Ermenistan'ın atması gereken adımları belirterek, "Bırakın orayı. Terk edin. Orada yaşayan binlerce, onbinlerce, yüzbinlerce Azeri gelsin oraya yerleşsin. Bunlar da bizim soydaşlarımız. Buna niye olumlu yaklaşmıyorsunuz? Buna da olumlu yaklaşın? Barış sürecine katkınız olsun. Kimin kimleri nasıl derdest ettiğini, nasıl kovaladığını ve nasıl soykırımda bulunduğunu çok açık ve net Karabağ olayları ortaya koyuyor." dedi.

    TARİHİMİZLE HESAPLAŞIRIZ

    Başbakan Erdoğan, ayrıca bir soruda "katledilen Hristiyanlar, katledilen Ermeniler" şeklindeki ifadelere de tepki gösterdi. Erdoğan, "Neye dayanarak bunları söylüyorsunuz? Çok çirkin bir yaklaşım bu. Elinizde hangi belge var? 2005 yılında (Ermenistan'a) bir mektup yazdım. Aynen yine söylüyorum. Biz arşivlerimiz açtık. Ve şu ana kadar 1 milyonu aşkın belge tasnif edilmiştir bu konu ile ilgili. Varsa Ermenistan da arşivlerini açsın. Onları da tasnife tabi tutsunlar. Diyoruz ki arkeologları, tarihçileri, siyaset bilimcileri ve hukukçuları görevlendirelim ve bir çalışma yapsınlar. Bu çalışmanın neticesinde varsa üçüncü ülkelerde ellerindeki arşivleri açsın. Bunların ardından biz siyasetçiler karar verelim" dedi. Erdoğan, bu tür çalışmalar yapılmadan '1915'te katliam yapıldı" ifadesi ile Türkiye'yi zan altına almanın "yakışıklı bir durum" olmadığını altını çizdi. Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim kültürümüzde medeniyetimizde soykırım diye birşey yoktur. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Biz bu konuyla ilgili her türlü yüzleşmeye, her türlü belgelerle bilgilerle konuşmaya hazırız. Ermenistan'ı da bu noktada o hazırlıklarını yapmaya davet ediyoruz. Yoksa dünyanın değişik yerlerinde yapılan lobi faaliyetleri ile meclislerin kalkıp da böyle bir soykırımı bizi yakıştırmalarını kabul etmemiz mümkün değil. İstedikleri kadar yakıştırsanlar. Böyle birşey yok. Gelsinler belgeleri çıkarsınlar. Ondan sonra da biz gerekirse tarihimizle hesaplaşırız." şeklinde konuştu.




    Başbakan Erdoğan'dan soru:"Vatandaş Olmayan 40 Bin Ermeni Neden Türkiye'ye Kaçti? Yorumları