Avusturyanın Macaristan Başkonsolosu rüşvetten yargılanıyor   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 02-06-2008 (10:53)   Son Mesaj: 02-06-2008 (10:53)    Cevap: 0    Gösterim: 1297  

    02-06-2008

    Avusturyanın Macaristan Başkonsolosu rüşvetten yargılanıyor

    Avusturyanın Macaristan Başkonsolosu rüşvetten yargılanıyor

    Avusturya Dışişleri Bakanlığı, adı rüşvet olaylarına karıştığı için Macaristan'ın Budapeşte şehrindeki Başkonsolosunu geri çekti ve yargılamaya başladı. Avusturya Dışişleri Bakanlığı basına yaptığı bir açıklamada, Budapeşte'deki temsilciliklerinde Başkonsolos olarak görev yapan Johann Deutsch isimli memurunu 'Adı rüşvet olaylarına karışmıştır, artık bulunduğu yerde Başkonsolos olarak görev yapamazdı' diye geri çektiğini bildirdi.

    Viyana Eyaleti Ceza Mahkemesinde görülen davada ifade veren Başkonsolos Johann Deutsch, Muavin Konsolos olarak görev yaptığı yıllarda o zamanlar amiri olan ve şu anda vefat etmiş bulunan bir Başkonsolosun kendisine baskı yaptığını ve esas suçlunun o zamanki amirinin olduğunu söyledi. Rüşvet almak ve görevini kötüye kullanmakla suçlanan Avusturyanın Budapeşte Başkonsolosu Johann Deutsch ayrıca, amiri olan eski Başkonsolosun Burgerlandaki bir iş adamı ile ilişkisi olduğunu ve vize sahtekarlığını bu şahıs ile birlikte onun organize ettiğini, kendisinin de bu oyuna alet edildiğini söyledi. Muavin Konsolos olduğu dönemlerde amirini uyardığını,ancak Başkonsolosun kendisine sürekli olarak 'Bu işler seni ilgilendirmez, beni ilgilendiriyor, ya yaparsın, ya da gidersin' dediğini belirten Johann Deutsch'un Başkonsolosun tayini çıkdıktan sonra da aynı işi yapmaya devam ettiği ve rüşvet karşılığı vize vererek 70.000.-Euro haksız kazanç sağladığı savcı tarafından iddia edildi.

    Avusturyanın çeşitli ülkelerdeki temsilciliklerinde para karşılığında vize verilmesiyle patlak veren skandala bu ülkenin Ankara’daki büyükelçiliğinin de karıştığı ortaya çıkmıştı. Macaristan, Sırbistan ve Ukrayna’daki Avusturya büyükelçiliklerinde para karşılığında vize verildiğinin belirlenmesiyle ortaya çıkan skandalı araştırmak için kurulan komisyon, “Ankara Büyükelçiliği’nde de 2003-2004 yılları arasında görev yapan bir diplomatın Türkiye’den Avusturya’ya gelmek isteyenlere para karşılığı vize verdiğini’’ belirlemiş, Avusturya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin ismi açıklanmayan eski görevlisi gözaltına alınmıştı.

    Büyükelçilik görevlisinin, Viyana’da ikamet eden bir Türk adamının düzenlediği sahte güvence belgeleriyle vize verdiği ve aldığı paraları da bu adamla paylaştığı öne sürülüyordu. Avusturya Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Ankara Büyükelçiliği’nde çalıştığı yıllarda para karşılığı vize verdiği belirlenen görevlinin, Ankara’daki yasadışı faaliyetlerinden şüphe edilmesi üzerine merkeze çağrıldığı bildirilmişti. Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından Viyana'ya çağrılan ve mesleğinden olan 65 yaşındaki Başkonsolos Johann Deutsch, şimdi 3.000 Moldavyalı ve Sırp vatandaşına rüşvetle vize vermekten suçlanıyor. Başkonsolosun duruşması 22 Şubat 2008 Cuma gününe ertelendi.




    Avusturyanın Macaristan Başkonsolosu rüşvetten yargılanıyor Yorumları