Afrika alev alev   Konuyu açan: mhmt   İlk Mesaj: 02-05-2008 (00:23)   Son Mesaj: 02-05-2008 (00:23)    Cevap: 0    Gösterim: 563  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen mhmt

    02-05-2008

    Afrika alev alev

    Sudan ve Kenya’da iç savaş bürerken bu kez Çad’da silahlar konuşuyor

    Afrika alev alev

    Çad’ın başkenti N’Camena’da, sessiz geçen gecenin ardından yeniden çatışma çıktı. Bölge sakinleri, isyancıların sardığı devlet başkanlığı konutunun civarından silah sesleri geldiğini söylediler. Konutun yakınlarında bulunan Novotel otelinin bir çalışanı, Reuters ajansına, gecenin sakin geçtiğini, ancak çatışmaların sabahın erken saatlerinde yeniden başladığını söyledi.

    Sudan’dan Çad’a geçtiği bildirilen ve iktidarı paylaşmak isteyen isyancılar başkente girmiş ve Devlet Başkanı İdris Debi’nin bulunduğu konutun etrafını sarmışlardı. Debi, hükümete bağlı kuvvetlerin başkent N’Camena’daki isyancılara karşı durumu kontrol ettiğini açıklamıştı.

    İsyancılar ateşkesi reddettiÇad’da başkenti kuşatan isyancıların bir sözcüsü, “Libya lideri Muammer Kaddafi’nin ara buluculuk yapmasından sonra ateşkesi kabul ettikleri” iddiasını reddetti. Sözcü Muhammet Hasan Bulmaye, ateşkes haberlerini yalanlayarak, isyancı liderlerden Muhammed Nuri’nin “çatışmalara koşulsuz son verilmesini kabul edeceğine inanmadığını” söyledi.

    AP’nin cep telefonuyla ulaştığı Bulmaye, kendisinin Sudan sınırında olduğunu ve öğleden sonradan bu yana Nuri ile görüşmediğini belirtti. Libya resmi haber ajansı JANA, gece yarısından sonra internet sitesinde verdiği haberde, Libya lideri Kaddafi’nin ara buluculuğuyla isyancı liderlerden Nuri’nin “Trablus anlaşmasının uygulanması için ateşkes yapılması ve görüşmelerde bulunulmasını” kabul ettiğini ileri sürmüştü.

    Debi, Paris’in kendisini ülkeden çıkarma teklifini reddetti
    Fransa’nın Çad Devlet Başkanı İdris Debi’ye kendisini ülkeden çıkarma yönünde teklifte bulunduğu, Debi’nin teklifi reddettiği bildirildi. Fransa Cumhurbaşkanlığı kaynakları, “İdris Debi’ye, yaşamının tehlikede olduğunu ya da gitmesi gerektiğini düşünüyorsa, Çad’dan kendisini çıkarmak için Cuma günü teklifte bulunduk, ancak reddetti. Bununla birlikte, teklif hala geçerli” dedi.
    Çad’daki kriz üzerine, Fransa’da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin, Savunma Bakanı Herve Morin ve Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile iki toplantı yaptı. Sarkozy, dün de iki kez Debi’yi aradı.

    Bu arada, Çin’in Çad’daki vatandaşlarını tahliye etmeye başladığı bildirildi. Yeni Çin Haber Ajansı, 210 Çinli ile 2 Tayvanlının Çad’ın komşusu Kamerun’a tahliye edileceğini bildirdi. Çin, 1997’de Çad ile kesilen diplomatik ilişkilerini 6 Ağustos 2006’da yeniden kurmuştu.

    Fransa, 400 yabancıyı tahliye etti
    Fransa’nın, şiddet olaylarına sahne olan Çad’daki 400 yabancıyı tahliye ettiği bildirildi. Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, Fransız “Europe 1” radyosuna yaptığı açıklamada, “Kendi isteğiyle Çad’ı terk etmek isteyen 400 kişiyi tahliye ettik” dedi. Devlet Başkanı İdris Debi ile isyancılar arasında çatışmaların yaşandığı Çad’da bulunun yabancıların tahliyesi için Fransa dün 4 uçak göndermişti.

    Çad Genelkurmay Başkanının öldüğü açıklandı
    Çad Genelkurmay Başkanı Davud Sumain’in öldüğü açıklandı. Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, Çad Genelkurmay Başkanının, başkenti ele geçiren isyancılarla çıkan çatışmada öldürüldüğünü duyurdu. Ordu ile isyancılar arasında başkentin 50 kilometre uzağında 1 Şubat’ta çatışmalar çıkmış, ertesi gün de askeri kaynaklar, Genelkurmay Başkanı Davud Sumain’in öldürülmüş olabileceğini söylemişlerdi.

    Kenya’da 13 ölü daha
    Kenya’nın batısında önceki gece 13 kişinin daha şiddet olaylarına kurban gittiği bildirildi. Bölge polisinden yapılan açıklamada, gece boyunca çıkan çatışmalarda 13 kişinin daha hayatını kaybettiği, son ölümlerle bir günde ölenlerin sayısının 70’e çıktığı belirtildi.
    ..............

    selametle..

    kipchak bunu beğendi.



    Afrika alev alev Yorumları