Bush, Ortadoğu'da Ne Yaptı?   Konuyu açan: N u M a N   İlk Mesaj: 01-18-2008 (15:25)   Son Mesaj: 01-18-2008 (15:25)    Cevap: 0    Gösterim: 769  

    01-18-2008

    Bush, Ortadoğu'da Ne Yaptı?

    Bush, Ortadoğu'da Ne Yaptı?
    Ortadoğu'da neler oldu? İşte Bush'un yapabildiklerinden çok yapamadıkları...
    Bir kısmı Hamas direnişçisi, 19 Filistinli'nin ölümüyle sonuçlanan bir İsrail operasyonu... Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, ABD Büyükelçilik aracını hedef alan ve 4 Lübnanlı'nın hayatına mal olan bir bombalı saldırı... Bütün bunlar olurken, ABD Başkanı George Bush'un Ortadoğulu liderlerle verdiği samimi görüntüler, Bush'un bölgedeki etkisinin aslında ne kadar sınırlı olduğunu gizleyemiyor. Ortadoğu'ya barış ve güvenlik sağlama sözleriyle giden ABD Başkanı Bush, silah anlaşmalarıyla dönüyor.

    1- İsrail-Filistin barışı:
    Bush'un 8 yıllık başkanlık görevinin son yılına sakladığı Ortadoğu turunun öncelikli hedeflerinden biri, İsrail-Filistin barış sürecine ivme kazandırılmasıydı. Ancak, bu konuda şimdiye kadar somut bir ilerleme olmadı.

    Bush, "İsrail, Filistin topraklarındaki işgale son vermeli" dedi ama, Yahudi yerleşimlerinin boşaltılması konusunda İsrail Başbakanı Ehud Olmert'ten bir takvim alamadı.

    ABD Başkanı, "Araplar, İsrail'e barış elini uzatmalı" dedi, ama Arap ülkelerinden tepki bile gelmedi.

    2- İran'ı yalnız bırakma projesi:
    Ziyaretin bir diğer hedefi ise, İran'ı bölgede yalnız bırakmaktı. Ancak Bush'un Abu Dabi'de "İran'ı dünya için en büyük tehdit olarak" sunarak seferberlik çağrısı yapması, Arap liderlerine pek de inandırıcı gelmişe benzemiyor.

    "Ortadoğu'da demokrasinin ilerleyişi" de "laf-ı güzaf" olmanın ötesine geçemedi. "Özgürlük" gündemli telkinlerine, Bush'un muhataplarının verdiği tek tepki, Ulusal Güvelik Danışmanı Stephen Hadley'in deyimiyle "kafa sallamak" oldu.

    Sonuç: Silah anlaşmaları
    Kısacası Bush, barış ve güvenlik vaatleriyle geldiği Ortadoğu'dan sadece Körfez ülkeleriyle yapılacak silah anlaşmalarının altını çizerek ve ardında şiddete mahkum bir Ortadoğu dönüyor.

    Washington yönetimi, Kongre'nin çekincelerine rağmen, Körfez ülkelerine 20 milyar dolar civarında silah satılacağını teyit etti. Bunun büyük bölümünü Suudi Arabistan'a yapılacak silah satışı oluşturuyor.

    ABD Başkanı, bugün Ortadoğu gezisinin son durağı olan Mısır'ın Şarm El Şeyh'te. Bush, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile Şarm El Şeyh ile görüştü.

    Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Bush'un buradaki temasları sırasında Mısırlılara, İsrail-Filistin konusundaki desteklerinden dolayı teşekkür ettiği bildirildi.

    Haber Tarihi : 16 Ocak 2008 (14:22)




    Bush, Ortadoğu'da Ne Yaptı? Yorumları