Secim Parti Baskanini Koltugundan etti   Konuyu açan: yabanGülü   İlk Mesaj: 10-01-2008 (13:08)   Son Mesaj: 10-01-2008 (13:09)    Cevap: 1    Gösterim: 981  

    10-01-2008

    Secim Parti Baskanini Koltugundan etti

    Yeter artık” diyerek hükümette havlu atan ve koalisyon hükümetini bozarak erken seçime gidilmesine sebep olan Avusturya Halk Partisi (ÖVP) genel başkanı Wilhelm Molterer, seçimdeki başarısızlığından dolayı koltuğundan oldu.

    Genel başkanı olduğu partisinin 28 Eylül seçiminde yüzde 8,72 oranında oy kaybederek, seçimde en fazla oy kayıp eden parti olan Avusturya Halk Partisi genel başkanlığına Wilhelm Molterer’in yerine Josef Pröll getirildi.

    Seçimde hükümeti kurmak için en fazla oy alan parti Avusturya Sosyal Demokrat Partisi’ne (SPÖ) hükümet kurmak için görevin verilmesi beklenirken; Avusturya Sosyal Demokrat Partisi başkanı Werner Faymann, Wilhelm Molterer’in genel başkanlığını yaptığı Avusturya Halk Partisi ile koalisyon hükümeti kurmaya taraftar olmadıklarını, onu yerine Josef Pröll ve arkadaşlarıyla görüşeceklerini, hem seçim öncesinde hem de seçim sonrasında açıklamıştı.

    Josef Pröll’ün parti başkanlığına getirilmesi Avusturya’da büyük koalisyon hükümeti kurulmasının yolunu açmış oldu.

    Diğer taraftan, Avusturya Yeşiller Partisi’nin de seçimde ciddi oy kaybetmesi, onların içerisinde de genel başkanlık tartışması açacağı beklenilmektedir. Avusturya parti genel başkanları içerisinde en yaşlı parti başkanına sahip olan Yeşil Parti başkanlığına bir bayan politikacının getirilmesi beklenmektedir.




    Secim Parti Baskanini Koltugundan etti Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  10-01-2008, 13:09


    Avusturya'da halk, yeni hükümeti belirlemek için sandık başına gitti. Oy verme işlemi yerel saatle 17.00'de sona erdi. Bu saat itibariyle ilk sonuçlar açıklanmaya başlandı. Açıklanan oyların yüzde 40'ına göre, Avusturya Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) yüzde 29,8 oy oranı ile ipi göğüsleyen parti olurken, Avusturya Halk Partisi (ÖVP), son 50 yılın en düşük oranı yüzde 25,7 ile ikinci, aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi (FPÖ) 18,0 oy oranı ile üçüncü oldu
    FPÖ'den ayrılanların kurduğu Avusturya'nın Geleceği için Birlik Partisi (BZÖ) sürpriz bir çıkış yaparak yüzde 10,9 oy oranıyla, yüzde 10,0 oy alan Yeşiller Partisi'ni geçerek dördüncü parti oldu.

    Bu seçimlerde, Yeşiller Partisi'nden parti başkan ve yardımcısından sonra üçüncü sırada aday gösterilen Türk kökenli politikacı Alev Korun, parlamentoya giren ilk göçmen kökenli milletvekili oldu.

    Oylar açıklanmadan önce CİHAN'a konuşan Alev Korun, Avusturya Federal Parlamentosu'na girecek ilk göçmen olmanın kendisi için hem onur hem de gurur verici olduğunu söyledi.

    Meclis'teki ilk icraatının, Avusturya'da doğan göçmen çocuklarının otomatik olarak vatandaş almasını sağlayacak yasal düzenlemeyi yapmak olacağını söyleyen Korun, anne ve babası Avusturya vatandaşı olmasa da burada doğan çocukların Avusturya vatandaşı olmasını sağlamak istediğini söyledi.

    Korun, kendisinin parlamentoya girmesinin Avusturya'da yaşayan Türk vatandaşları için de kendileri temsil etmesi açından önemli bir olay olduğunu belirtti.

    Avusturya'da ilk defa seçmen yaşının 16'ya indirilmesiyle 8 milyon nüfusu olan ülkede seçmen sayısı 6 milyon 330 bini buldu.

    CİHAN
    yabanGülü - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) yabanGülü