‘Gemisini kurtaran kaptan’ misali mantığı cahiliye karakterinin ana özelliklerinde fırsatçılık ve çıkarcılığın makul ifade edilmiş halidir.
Kısa vadede kar getireceği zannedilen bu cahiliye mantığı gerçekte insanın dünya da küçük düşmesine, ahrette ise sonsuza kadar cehennemde kalmasına neden olabilir.
Kendisine Kur’an-ı ve peygamber efendimizin sünnetini yol gösterici olarak kabul eden kişinin en belirgin özelliklerinden biri son derece fedakar oluşudur.
Fedakardır; çünkü tüm mülkün Allah’a ait olduğunu ve onun rızasını aramak için kendisine emanet olarak verilmiş şeyleri de onun gösterdiği şekilde hayır yolunda harcaması (infak etmesi) gerektiğini bilir.

Bu harcama yani infak yolunda harcanması İslam’ın temel ibadetlerinden biridir.
Fırsatçı insan kendi amaçları doğrultusunda karşısındaki kişiyi deklare eder.
İstemediği şeyleri bile yapar, çıkarcılıkta arkasından gelir.
Günümüzde hep dostluk, akrabalık çıkara dönüşmüştür.
Bir iyilik yapılacaksa bile karşılığı beklenilmektedir.
Eskidenmiş dostluklar arkadaşlıklar.
Kendini düşünen karşısındaki insanın yapısına uymayan bazı kötü düşüncelere sahip insanlar yok olup bitmeye mahkumdur.
Günümüzde yaşanan olaylara bakın.
Öz kardeş kardeşinin hakkına malına, arkadaş arkadaşına iyi diyor arkasından kuyusunu kazıyor.

İki gün önce samimi tanıdığım birisi şunu anlattı; ‘yıllar önce çok yokluk çeken bir akrabama iyilik yaptım. Parası yoktu, zorluk içindeydi, çocukları mağdurdu. Ben elimden geldiği kadar onlara hem para, hem iş verdim. Asla menfaat düşünmedim. Aradan en az 15 yıl geçti. Ona karşı dürüstlüğümden hiçbir şey kaybetmedim.Yanlız akrabam artık ayaklarının üzerinde duruyordu. Şirketleri ve düzgün güçlü bir hayatı vardı. Herkese tepeden bakıyordu.Yanına gittiğimde beni bile tanımıyordu. Ona işim düştü. Acil paraya ihtiyacım oldu. Kısa bir süreliğine para istedim ondan. Bana utanmadan şu cevabı verdi’ eğer söz verdiğin ödeme gününü geçirirsen faiz alırım haaa Ben ne olduğunu anlamadım. Birden bire yıllar öncesi aklıma geldi demek ki para her şeyi değiştiriyordu. Silip kaybediyordu çok hüsrana uğramıştım. Başımdan aşağı kaynar sular dökülmüştü. Her şeyin çıkara dayalı olduğunu bir kez daha görmüştüm’ dedi.
Bunun gibi birçok örnek var.
Sadece bu olay bir tanesi.
Fırsatçıların ve çıkarcıların olmadığı, insanların gerçek dost oldukları ve paylaşmasını bilen bir dünya diliyorum.


alinti, Nilufer KURTKAYA /BATMAN GAZTESİ