ÇİLEMİ SEVİYORUM



"Biz bu dünyaya bir yar için ah etmeye geldik"...
Çile...dünyayı sevenlerin gözünde ne ise mutluluğun manası,ötelere vurgun olanların gözünde çilenin manası da O'dur. Allah' ı seven bilir ki,ALLAH kimine Celaliyle,kimine Cemaliyle tecelli eder.Celaliyle,yani çile ile bela ile muamele etmesi;Cemaliyle muamelesinden kat kat üstündür.

Bundandır,sahabenin birkaç gün üst üste hiçbir belaya uğramasalar ağlayışları.Bu yüzdendir,dostlar defterinden silindiklerini sanıp gözyaşıyla dertlenişleri...
aşık olan sevdiğinin her hareketini cilve bilir.Sevda bir hastalıktır.Eskiden bazı insanlar aşık olduklarında sevda hastalığına tutulur,eğer o başlarına vuran sevda defedilemezse ölürlermiş.

Bu sebeple eğer o kişiyle evlendirilme şansı yoksa hastaya onu iyice kötüler,nefret ettirene kadar uğraşırlarmış.Eğer başarabilirlerse,ümidini kesebilirlerse kurtulurmuş sevdalı.işte Mecnun da henüz Leyladan Mevlaya geçemediği bir demde iken ona diyorlar ki:"bugün işçilerin yemeğini Leyla dağıtıyor."Mecnun tabağı kaptığı giibi Leylanın önüne dikilmiş.tabağı uzatmasıyla Leylanın tabağı kafasına geçirmesi bir olmuş.Mecnun mutluluktan uçmak üzere..
"kız tabağı kafana geçirdi,sen seviniyorsun,sen hakkaten mecnunsun "diyenlere demiş ki:"bana farklı davrandı,kimseye yapmadığını bana yaptı.Demekki beni seviyor."

Aşkı gibi ümidi de artmış Mecnunun.seven için sevgilinin verdiği gül de bir,attığı tokat da..
"Bir derdim var.bin dermana değişmem" diyen boşa dememiş.

Birgün bir adam kesti Musa a.s. ın yolunu."Ey Musa!nolur ilet Mevlaya.benim ondan senelerdir istediğim birşey var.nolur duamı kabul etsin." "peki" dedi Musa a.s. ve zaten herşeyi gören Rabbine sebeplere tevessül ederek iletti adamın sözlerini."kabul ettim" dedi Mevla duasını.

Ertesi gün Musa a.s. o adamı vahşi hayvanların paramparça ettiğini adamın acılar içinde can verdiğini gördü.sordu Rabbine bu işin hikmetini."ey Musa !"dedi Allah azze ve celle,"o benden öyle bir makam istedi ki,onu kendi çalışmasıyla kazanması imkansızdı.ben de ona bu belayı vererek istediği yüce makama eriştirdim."Bela ile örtülmüş rahmeti Mevlanın.

Ne buyruluyor hadisi kudside:"ben kulumun zannı üzereyim"evet Rabbim her zerremce biliyorum ki verdiğin her dert iyiliğim için,ya günahlarımı eriterek huzuruna almak için,ya katetmek istediğim mesafeleri aşabilmem için.

Öyle ya ben istemiştim aşkını."aşk demek çile demek demişti sevgili dostun.aşk tamam ,çile tamam diye cevap vermişti ruhum.öyleyse Eşrefzade rumi hz.lerinin diliyle diyorum ki:


Hoştur bana senden gelen,ya gonca gül,yahut diken
yahut hil'at,yahut kefen;kahrında hoş,lütfun da hoş.



Beyza Ayas