ENDONEZYA



Yüzölçümü : 1.919.270 km²



Nüfus : 191.266.000



Başkent : Cakarta



Önemli Şehirler : Cakarta, Surabaja, Bandung, Medan



Yeri : Adalar ülkesidir. Kuzeyinde Malezya bulunur.



Dil : Bahassa



Din : İslam



Para birimi : Endonezya rupisi



Önemli coğrafi yerler : Timor adası, Tci Tarum ırmağı.



BOROBUDUR (MS 500 Endonezya)



Borobudur, Java'nın bu bölümünün ana kenti Yogyakarta'nın 42 km kuzeybatısındadır.



Borobudur'daki bu tapınağı inşa edenlerin niyeti, Java topraklan üzerinde, Hint mitolojisinde 'üzerine evrenin oturduğu doruk noktası' diye tasvir edilen olağanüstü Meni Dağı'nın bir kopyasını yaratmaktı. Ortaya çıkan, 20 yüzyıl sonra bile, kuleleri ve Buda heykelleriyle güney yarımkürenin en büyük anıtı.

Havadan bakıldığında Borobudur ("çok sayıda Buda" anlamına gelir), üç boyutlu devasa bir mandala ya da dünyayla cennetin sembollerini bir araya getiren evrenin taslağı gibi görünür. Bir vadi ile tepenin üzerine inşa edilen basamaklı piramit yapı 400 metreye kadar yükseliyor, 56.634 metreküp taştan oluştuğu sanılıyor. En alttaki 5 kare teras dünyevi ve maddeci dünyayı temsil ederken, üstteki 3 yuvarlak teras, ruhani aleme gönderme yapıyor. Burayı ziyaret eden hacılar, maddeci dünyadan ruhani olana tırmanıyor. Daha üstteki teraslarda, sıralar halinde stupa denen çan şeklinde türbeler yer alıyor. Her birinin içinde meditasyon yapan, el hareketleriyle Budist öğretilerini aktaran Buda heykelleri var. Dağların çevrelediği yapının tepesinde, ortada, nirvananın amacı olan ruhani özgürlük ve cennetin sembolü 15 metre çapında tek bir türbe bulunuyor.

Ziyaretçilerin izlemesi gereken yol, merdivenle teraslara çıkıp hep sola dönmek (diğer tarafa dönmek, şeytanın yoluna dönmek anlamına geliyor). Bir sonraki terasa çıkmak için de anıtın çevresinde yürümek gerekiyor. 5 km uzunluğundaki yol boyunca, Budist sanatının en büyük örneklerinden biri görülebilir: Budist yaşamından ve öğretilerinden sahnelerin yer aldığı 1.500 pano. Varolan diğer yüzlerce pano, günlük yaşamdan sahneleri ortaya koyuyor -toprakla uğraşanlar, aile yaşamı, fırtınayla sallanan gemiler, dansçılar, maymunlar, savaş sanatı- ve 9. yüzyıldaki Java'nın taştan arşivini oluşturuyor.

Borobudur, Sailendra krallarının hanedanı tarafından 800'lü yıllarda kuruldu. Çok sayıda heykeltıraşın görev aldığı inşaat 75 yıldan fazla sürdü. 200 yıl sonra çürümeye bırakıldı ve ormanın içine gömüldü. Uzun yıllar sonra, Napolyon Savaşları sırasında İngiliz güçleri Java'yı istila ettiğinde, askerlerden biri Borobudur'u yeniden keşfetti.

Alandaki bitki örtüsü temizlendi ve 1907'de Hollandalı arkeologlar restorasyon çalışmalarına başladı. 1970 ve 1980'lerde, UNESCO öncülüğünde büyük çaplı bir restorasyon yapıldı.