ÇEKOSLAVAKYA



Yüzölçümü : 127.877 km²



Nüfus : 15.695.000



Başkent : Prag



Önemli Şehirler : Prag, Bratislava, Brno, Ostrava, Usti, Trutnov, Cheb, Pardubice, Prerov, Pizen, Pisek, Budelfovice, Presov, Kosice



Yeri : Polonya, Almanya, Macaristan, Avusturya ile sınırları olan bir ülkedir.



Dil : Çekçe, Slovakça



Din : Katolik



Para birimi : Koruna (Çekoslovakya kuronu)



GOLDEN LANE (16. YÜZYILIN SONLARI ÇEK CUMHURİYETİ)



Prag'daki Hradcany Kalesi'nin duvarları ile Yaşlı Castellan'ın Kulübesi arasındadır.



Golden Lane önceden Simyacıların Sokağı diye bilinirdi. Hradcany Kalesi'nin duvarlarına yaslanan Arnavut kaldırımlı bu dar sokakta bulunan küçük evler, buranın Grimm Kardeşler'in elinden çıktığı izlenimini veriyor. Pastel renkli evlerin ufacık kapı ve pencereleri, alçak tavanları ve gereğinden fazla bacası var. Bu sokak bugün turist akınına uğruyor ve küçük evlerin çoğu mağazaya dönüştürülmüş durumda 1590'larda, genelde Prag'da yaşayan Habsburg imparatoru II. Rudolph'un zamanında, bu evlerde kalenin korumaları yaşardı. Daha sonra burası kuyumculuk merkezi haline geldi ve imparatorun simyacılarını, ocaklarda altın ve yaşam iksiri yapmaları için, buraya yerleştirdiği efsanesi yayıldı. II. Rudolph'un simya tutkusu, hikayenin gerçek olma ihtimalini güçlendirdi. Sokağın bir ucunda Daliborka adlı bir kule bulunuyor. 1496'da bir hapishane olarak inşa edilen kule söylentiye göre ismini, toprak sahiplerine karşı gelip köylülerle taraf olma hatasını yapan ilk mahkum Kozojedy'li Dalibor'dan aldı. Dalibor, zincire vurulu olduğu halde kendi kendine keman çalmayı öğrendi. Öyle güzel çalıyordu ki, insanlar kulenin dibine toplanıp onu dinlerdi. Sonunda yararsız bir bekleyiş gerçekleşti: Dalibor ve kemanı susturulmuştu. 19. yüzyıl Çek bestekarı Bedrich Smetana, Dalibor operasını bu hikayeden uyarladı.



Kale'nin ve daha birçok tehlikeli romanın yazarı Franz Kafka, 1916 Kasım'ından 1917'nin Mart ayına kadar Golden Lane'de yaşadı. En sevdiği kız kardeşi Ottla, ona 22 Numara'yı kiraladı. Kafka, içlerinde 1919'da basılan Ein Landarzt'ın da bulunduğu çok sayıda hikayesini burada yazdı. Geceleri, kalenin etrafındaki sokaklarda yürümekten hoşlanan yazar, nasılsa burada çok mutluydu.



Prag, dünyanın en büyüleyici şehirlerinden biri. Vltava Nehri'nin batısında yükselen zeminde, uzun süre Bohemia (bugünkü Çek Cumhuriyeti) yöneticilerinin yaşadığı, sonradan ülke başkanının evi olan Hradcany kale-sarayı bulunuyor.



9. yüzyılda ahşaptan yapılan kale, 12. yüzyılda taştan inşa edildi. Prag, 1355'te Roma İmparatoru olan Bohemia Kralı IV. Charles zamanında Kutsal Roma İmparatorluğu'nun başkenti olduğunda, yeni baştan yapıldı. Bati yakadaki Yeni Saray İmparatoriçe Maria Theresa için tekrar yapılana dek, 18. yüzyıla kadar defalarca yeniden inşa edildi. Vladislav Hail ve Versailles-tarzı Aynalar Odası, Eski Saray'da dikkat çeken odalar arasında. IV. Charles zamanında yapılan ve 1877-1929 yılları arasında geliştirilen St. Vıtus Katedrali'nin kuleleri, bütün bir yapıya ağırlığını koyuyor. Ünlü St. Wenceslas Kilisesi, içi tablolar ve değerli taşlarla dolu. Ana çan kulesiyle katedral, Prag'ın en büyük ve en önemli kilisesi. Çek kralları ve imparatorlarıyla onların yakınlarının yakıldığı yer. IV. Charles, I. Ferdinand ve II. Maximilian bunlar arasında. II. Rudolph'un kalay tabutu da burada.