Denizyildizi (Asteroiidea)

Derisidikenliler filumundan, 1600'ü aşkın türü bulunan hayvan takımı . Denizyıldızı, hayvanlar aleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak ad. Balıklarla az da olsa benzerlik gösterdiğinden ...


  1. Alt 01-18-2012, 02:37 #1
    yabanGülü Mesajlar: 3.851
    Blog Başlıkları: 125
    Derisidikenliler filumundan, 1600'ü aşkın türü bulunan hayvan takımı .

    Denizyildizi (Asteroiidea)


    Denizyıldızı, hayvanlar aleminin derisi dikenliler şubesine bağlı Asteroidea sınıfından olan deniz omurgasızlarına verilen ortak ad. Balıklarla az da olsa benzerlik gösterdiğinden nadiren yıldızbalığı olarak da adlandırılır.

    Denizyıldızı, yakalayabildiği her türlü deniz canlısıyla beslenir. Çoğu etçildir. Besinlerinin büyük bir kısmını Salyangoz, poliket, diğer derisi dikenliler ve dibe çökmüş ölü hayvanlar oluşturur. Büyük besinlerle beslenenler, avları yutamayacakları kadar büyükse, vücut dışında sindirirler. Bunun için mide vücut kaslarının kasılmasıyla iç kısmı dışarı dönerek ağızdan dışarı çıkıp avı sarar ve sindirir. Sindirim bittikten sonra çekici kasların kasılmasıyla tekrar vücut içine alınır.


    Denizyildizi (Asteroiidea)


    Bakışımlı 5'er kolları bulunan denizyıldızları takımı üyelerinin kollarının her birinde, etkinliğe geçtikleri zaman midye, istiridye gibi ikiçenekli hayvanların kabuğunu ayırabilecek kadar güçlü yüzlerce çok küçük emici ayak bulunur. Deniz yıldızı, avının kabuğunu açtıktıktan sonra, kendi midesini avın içine sokar, sindirim enzimlerini boşaltır ve avını bir çeşit ezme çorba haline getirdikten sonra, karın bölümündeki ağzıyla bu besini içine çeker.

    Denizyildizi (Asteroiidea)

    Denizyildizi (Asteroiidea)

    Ilıman bölgelerde bile çok parlak renkli olan, üstelerinde ince dikenler ve çok küçük pençeler yeralan denizyıldızlarının tropikal bölgelerdeki türlerinin eni 1 m dolaylarında olur ve renkleri şaşılacak ölçüde canlıdır. Minderli denizyıldızı gibi bazı türlerde, kollar öylesine küçülmüştür ki, hayvan beş kenarlı bir mindere benzer.

  2. Alt 07-24-2012, 03:03 #2
    fuhgu Mesajlar: 430
    rengarenk turlerı var cok guzeller bence

  3. Alt 10-11-2018, 16:10 #3
    muhakemetyfn Mesajlar: 61
    Çok güzeller gerçekten renkli renkli. Henüz göremedim hiç :/

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.