NATO´nun gizli Taliban raporu   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 02-01-2012 (08:28)   Son Mesaj: 02-01-2012 (08:28)    Cevap: 0    Gösterim: 382  

    02-01-2012

    NATO´nun gizli Taliban raporu

    NATO´nun gizli Taliban raporu
    NATO´nun gizli Taliban raporu

    BBC'nin açıkladığı NATO gizli raporunda; Afganistan'daki Taliban militanlarına rağbetin arttığı ve Pakistan güvenlik güçlerinin doğrudan yardım ettiği belirtiliyor.

    NATO tarafından hazırlanan ve BBC'nin ulaştığı gizli bir raporda, Pakistan güvenlik güçlerinin, Afganistan'daki Taliban militanlarına doğrudan yardım ettikleri belirtiliyor.

    Yapılan binlerce sorgulamada elde edilen bilgilere dayanan sızdırılan rapor, Taliban'ın tehlikeli bir güç olmaya devam ettiğini ve Afgan halkından yaygın destek gördüğünü savunuyor. Raporda Pakistan güvenlik güçlerinin, üst düzey Taliban liderlerinin nerede olduklarını bildikleri de iddia ediliyor. Daha önce de ortaya atılan benzer iddialar, Pakistan tarafından kesin bir dille reddedilmişti. Taliban ve Pakistan İstihbarat Servisi (ISI) arasındaki ilişkileri ilk kez bu kadar kapsamlı şekilde ortaya koyan rapor, yakalanan dört binden fazla Taliban ve El Kaide militanıyla yapılan 27 bin sorgulamada elde edilen bilgilere dayanıyor.

    NATO YERLERİNİ BİLİYOR


    NATO'nun raporunda Pakistan güvenlik güçlerinin üst düzey Taliban liderleriyle iletişim içinde oldukları ve nerede saklandıklarını bildikleri iddia ediliyor. NATO, ülke güvenliğini Afgan güçlerinin sağlaması üzerine stratejiler geliştirirken, gizli rapor, direnişçilerin ve Taliban savaşçılarının Afgan polisi ve ordusuyla işbirliği içinde olduklarını vurguluyor. El Kaide'ye olan desteğin azaldığını ifade eden rapor Taliban'ın ise hâlâ geniş destek bulduğunu belirtiyor. Raporun sonuç bölümünde, pek çok kişinin Taliban'ın mücadelesine katılmaya istekli olduğu, bunların arasında Afgan hükümetinden yetkililerin de bulunduğu söyleniyor.

    HALK NEDEN DESTEKLİYOR?

    Rapor, "Afgan halkı, yönetimdeki yolsuzluklar nedeniyle, Taliban yönetimini Afgan hükümetine tercih ediyor" saptamasına yer veriyor. NATO güçlerinin çekildiği bölgelerde Taliban militanlarının güvenlik güçlerinden hiçbir direniş görmeden, kimi zaman da doğrudan destek alarak etkisini arttırdığı ifade ediliyor. Sabah'ın haberine göre, NATO'nun çekilmesinden sonra Afganistan'da güvenliğin Afgan polisine ve ordusuna devredileceğini hatırlatan rapor, Afgan güvenlik güçlerinin, tabanca, tüfek ve ağır silahlarını Pakistan'daki pazarlarda sattıklarını vurguluyor.

    (BBC)




    NATO´nun gizli Taliban raporu Yorumları