Güneydoğu´daki tüm ihalelere inceleme   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 01-31-2012 (06:27)   Son Mesaj: 01-31-2012 (06:27)    Cevap: 0    Gösterim: 414  

    01-31-2012

    Güneydoğu´daki tüm ihalelere inceleme

    Güneydoğu´daki tüm ihalelere inceleme
    Güneydoğu´daki tüm ihalelere inceleme

    PKK'nın ihalelerden pay aldığı tezi üzerine terörizm finansmanıyla ilgili toplantıda Güneydoğu ve Doğu’daki tüm devlet ihalelelerinin mercek alınması kararlaştırıldı.

    Tolga Şardan'ın haberi

    Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul"da düzenlenen ve adli yargı çevreleri ile emniyet birimlerinden temsilcilerin katıldığı "terörizmin finansmanının önlenmesini sağlayacak işbirliği" toplantısında özellikle Doğu ve Güneydoğu"da yapılan devlet ihalelerinin mercek altına alınmasına karar verildi. Toplantıda verilen bilgilere göre, PKK sınırdan içeri sokulan mazot ve benzinden, katır başına 3 dolar; işlenmiş uyuşturucu maddelerden ise kilo 65 dolar haraç alıyor.

    Milliyet"in aldığı bilgiye göre, İstanbul"da 3 gün devam eden seminer çalışmalarına Adalet, Maliye ve İçişleri bakanlıklarının yanı sıra MASAK, HSYK, Yargıtay yöneticileri, 15 büyük kentin emniyet terörle mücadele şube müdürleri, EGM İstihbarat ve KOM Daire başkanlıklarının temsilcilerinin de aralarında bulunduğu toplam 55 temsilci katıldı.

    Yapılan bilgilendirmede, PKK"nın Türkiye"deki en büyük finans kaynaklarının Doğu ve Güneydoğu"daki her türlü devlet ihalelerinden en az yüzde 10 oranında yasadışı pay alması ile Doğu ve Güneydoğu sınırlarından gerçekleştirilen kaçakçılık faaliyetlerinden ortalama yüzde 5-10 arasında vergi adı altında elde ettiği paralar olarak açıklandı.

    Yeni sınır kapıları ve ihale

    Toplantıda ele alınan bir diğer konu ise kaçakçılıkla mücadele oldu. Türkiye"ye kaçak sokulan malların kayıt dışı olmaktan çıkartılarak kaçakçıların PKK"ya vergi adı altında nakit ödemeler yapmasının önlenmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Emniyete göre ihaleler Ankara"dan verilmişse, iş yapılırken, örgüt, işadamını, gösterdiği taşeron kişi ya da firmaları kullanmaya zorluyor. Örgütün önerdiği taşeronları kullanmayan kişi ya da firmalara yönelik araç yakma, baskın ve tehdit yöntemleri uygulanarak bir süre sonra örgütün gösterdiği istikamette hareket edilmesi sağlanıyor.

    Belediye ihalelerinde pay

    Belediye ihalelerinde ise genel olarak belediye yönetiminin onay vermediği hiç kimse ya da firma ihalelere katılamazken, ihaleyi alan kişi ya da firmalar örgüte yakın kesimden de olsa yine PKK"ya pay vermek zorunda kalıyor.

    Savcılık ve mahkemelere uyarı

    Toplantı kapsamında, savcılıkların başta ihale yolsuzluğu olmak üzere çeşitli finans kaynaklı operasyonlarda daha ayrıntılı çalışma yapmaları, mahkemelerin de verdikleri kararlarda bu çerçevede değerlendirmelerde bulunmaları gerektiği vurgulandı. Ayrıca, özellikle ihale yolsuzlukları çerçevesinde MASAK"ın da devreye girmesi, eldeki imkanlar doğrultusunda suçtan elde edilen menkul yada gayrimenkul her türlü gelire el konulmasını sağlayacak çalışmalar yapması benimsendi.

    PKK nasıl pay alıyor?

    Milliyet"in ulaştığı bilgilere göre, PKK"nın bölgedeki her türlü devlet ihalesinden yıllardır yüzde aldığı biliniyor. PKK üst yönetiminin, bölgedeki devlet kurumlarında görev yapan ve milis adı verilen sempatizanları aracılığıyla hangi kurumun, hangi ihaleyi, hangi şartlarda gerçekleştirdiğinden bilgisi oluyor. Eğer, ihaleler devlet kurumlarının bölgedeki yerel ünitelerince gerçekleştiriliyorsa, örgüt ihaleleri alan kişilerden sistematik olarak yüzde 10 oranında pay alıyor. İhaleyi alan kişiler de bu yüzde 10 payı kendi ihale tekliflerine ekleyerek kurumlara tekliflerini sunuyor.

    PKK"nın tarifesi

    PKK"nın bölgedeki bir diğer finans kaynağını ise kaçakçılardan vergi adı altında alınan paylar oluşturuyor. Sınırın Hakkâri-Şırnak bölgesinde, Haftanin ve Şemdinli arasındaki bölgeden yapılan her türlü kaçakçılıktan PKK yüzde 5-10 oranında pay alıyor. Sınırın Hakkâri-Van hattında ise İran"dan kaçak yollardan Türkiye"ye sokulan mallara uygulanan sözde vergilendirme miktarları şöyle:

    Mazot ve benzin: katır başına 3 dolar

    Şeker çuvalları katır başına 5 dolar

    Çay kutuları katır başına 7 dolar

    Sigara kutuları katır başına 7 dolar

    Uyuşturucu,baz morfin kilo başına 25 dolar

    Uyuşturucu (işlenmiş) kilo başına 65 dolar

    Hakkâri"de özel harekât polislerinin operasyonu

    Hakkâri Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât polisleri teröristlerin bulunduğu ihbarı üzerine kent yakınındaki Pirodan Tepesi"nde operasyon yaptı. Kentin Karşıyaka Mahallesi"nin arka tarafında bulunan ve deniz seviyesinden 2 bin metre yükseklikteki Pirodan Tepesi"ne, bir grup terörist bulunduğu ihbarını alan ekipler saat 11.00 sıralarında 4 zırhlı araçla gitti. Yaklaşık 30 kişilik Özel Harekât polisleri kar kalınlığının yaklaşık 30 santimetreyi bulduğu tepede didik didik arama yaptı.

    milliyet




    Güneydoğu´daki tüm ihalelere inceleme Yorumları