Çuval dolusu kemiğin sırrı çözülüyor   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 01-31-2012 (07:27)   Son Mesaj: 01-31-2012 (07:27)    Cevap: 0    Gösterim: 382  

    01-31-2012

    Çuval dolusu kemiğin sırrı çözülüyor

    Çuval dolusu kemiğin sırrı çözülüyor
    Çuval dolusu kemiğin sırrı çözülüyor

    Diyarbakır JİTEM merkezinde bulunan 23 kafatası ve kemikleri incelemeye alan Adli Tıp Kurumu’nun Başkanı Doç. Dr. İnce, yapılacak çalışmaları anlattı.

    Erdinç Akkoyunlu'nun haberi

    DİYARBAKIR"DA eski JİTEM merkezi olarak kullanılan bölgede bulunan 23 insan kafatası ve kemiklerini inceleyen Adli Tıp Kurumu"nun Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, şu anda dağınık haldeki çuvallar dolusu kemiği bir puzzle gibi birleştirerek yaş ve cinsiyet belirlemeye çalıştıklarını ve sonuç almanın haftalar sürebileceğini söyledi. İlikleri boşalmış bazı kemik parçalarında "yaş belirleme"sorunu olduğunu belirten Doç. Dr. İnce, "Kemiklerin gömülüş tarihi tespiti herkesi tatmin edecek" dedi.

    Gözler Adli Tıp"tan çıkacak raporda

    Diyarbakır"ın Sur ilçesinde bir dönem ceza ve tevkif evi olarak kullanılan eski JİTEM merkezinde yapılan kazılarda bulunan 23 insan kafatası ve çeşitli kemiklerin inceleme için gönderildiği Adli Tıp Kurumu"nda hummalı bir çalışma yürütülüyor. Kamuoyunun hassasiyetini bildikleri için hızlı olmaya çalıştıklarını belirten Doç. Dr. Haluk İnce, Türkiye"nin sonucunu merakla beklediği araştırmada Adli Tıp Kurumu"nun çalışmalarını şöyle anlattı:

    Önce temizlik sonra birleştirme

    "Bize ilk kemikler 21 Ocak"ta 8 torba halinde geldi. Sonrasında da yeni torbalar geldi. Kemiklerin üzerinde çamur var. Temizleme işleminden sonra kemikleri birleştireceğiz. Çünkü bize gönderilen torbalar içindeki kemiklerin aynı kişiye ait olduğuna dair şüphelerimiz var. Orada yapılan kazı sırasında tutulan notlar da gelmiş onlardan da yararlanacağız ama henüz anlaşılamayan kemikler var. Hepsini puzzele gibi çözeceğiz."

    DNA taramasıyla yaş ve cinsiyet

    "Kemikler sahiplerine göre ayrıldıktan sonra onlara DNA taraması ve antropolojik inceleme yapacağız. DNA incelemesi yapabilecek imkan var mı onu arayacağız. Bu testlerle kemiklerin yaklaşık yaşı, cinsiyeti gibi birçok başlığa bakacağız. Burada kemik hücresi bize çok yardımcı olacak. Kemik hücresinden birçok tespit gerçekleştireceğiz."

    Gömülüş tarihleri tatmin edecek

    "Fakat bize gelen kemiklerin bazılarında kemik hücresi yok olmuş. Kemikler boşalmış, hafiflemiş. Gelen ilk torbada da kemiklerin yanında kumaş parçası yoktu fakat toprak örnekleri vardı. Acele ediyoruz fakat yanlış da yapmak istemiyoruz. Savcının sorduğu zamana ilişkin ve tramvatik bulgulara dair çalışma yürüteceğiz. Zaman veremeyiz ama birkaç hafta sonra verilere ulaşmış olabileceğiz. Kemiklerin gömülüş tarihi tespiti herkesi tatmin edecek.

    Kumaş varsa işimiz kolaylaşır

    Adli Tıp Kurumu"nda da görev yapan uzun yıllar ABD"de çalışan antropolog Prof. Dr. Mehmet Yaşar ise "Çeşitli yöntemlerle kişinin yaşına ilişkin olarak bilgi elde etmek mümkün ama biz ABD"de kimyasal olarak bu bilgileri vermeyen iki kişinin kemikleri üzerinde bulduğumuz bir düğme parçasını arşivlere girip dönemin fotoğraflarını inceleyerek 1920"li yıllarda meydana gelen büyük bir sel felaketinde ölen ABD"liler olduğunu tespit etmiştik. Etrafta kumaş parçası ya da düğme bulunursa iş çok kolaylaşır" dedi.

    İŞ MAKİNALARI ÇALIŞMAYA BAŞLADI

    Diyarbakır"daki eski JİTEM merkezinde bulunan insan kemiklerine ilişkin kazıda, dün 20 işçinin yanı sıra iş makinaları eşliğinde kazı yapıldı. Daha önce kültür mirası yapıların zarar görme riski nedeniyle kullanılmayan iş makinalarıyla kazının daha geniş alanda ve daha hızlı yapılmaya başlandığı öğrenildi.

    Star Gazete




    Çuval dolusu kemiğin sırrı çözülüyor Yorumları