Ergin: Tutuklu oranında düşüş yaşanıyor   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 01-18-2012 (21:07)   Son Mesaj: 01-18-2012 (21:07)    Cevap: 0    Gösterim: 414  

    01-18-2012

    Ergin: Tutuklu oranında düşüş yaşanıyor

    Ergin: Tutuklu oranında düşüş yaşanıyor
    Ergin: Tutuklu oranında düşüş yaşanıyor

    Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutuklu sayısının arttığını ancak tutuklu-hükümlü oranı değerlendirildiğinde Türkiye'de tutuklu oranının düştüğünü söyledi.

    TBMM Genel Kurulunda, ''temel yasa'' olarak ele alınan Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı'nın ilk bölümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

    Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ergin, Cumhurbaşkanının yetkilerinin azaltılması ya da artırılması konusunun, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunda tartışılması gereken bir konu olduğunu, iktidar partisinin bu konuda bir karar alamayacağını söyledi.

    Tutuklu ve hükümlülere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Ergin, cezaevlerinde şu an 130 bin tutuklu ve hükümlü bulunduğunu, bunların yaklaşık yüzde 28'inin tutuklu, yüzde 72'sinin hükümlü olduğunu söyledi. Ergin, ''Bu oran, tutuklu sayısının az olması açısından son 30 yılın en iyi oranıdır. Tutuklu sayısı artıyor ama hükümlü-tutuklu oranı değerlendirildiğinde Türkiye'de tutuklu oranı düşmektedir'' dedi.

    Bakan Ergin, cezaevlerinde dış güvenliğinin jandarmadan alınarak Adalet Bakanlığına bağlı infaz koruma memurlarına verilmesine yönelik taslağın Bakanlar Kuruluna sunulduğunu, tasarının kabul edilmesi halinde görev ve sorumlulukları değişeceği için infaz koruma memurlarına ilişkin yeni düzenlemelerin yapılacağını bildirdi.

    Değişiklik önergesi üzerine söz alan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Cumhurbaşkanı'nın görev süresine ilişkin maddenin kabul edilmesi halinde konunun Anayasa Mahkemesine gideceğini, çünkü Anayasadaki bir hükmün kanunla düzenlenemeyeceğini ileri sürdü.

    Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, AK Parti'nin, tasarıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geleceğini planladığını öne sürerek, ''AKP yönetimi bu hesaplarını mevcut çoğunluğunu koruyarak yapacağını düşünüyor ama yanılıyor'' dedi. Öte yandan Tüzel'in, konuşmasında ''savaş politikası'' ifadesini kullanmasına TBMM Başkanvekili Sadık Yakut tepki gösterdi. Yakut, Tüzel'in konuşmasını tamamlamasının ardından, ''Hatırlatmak isterim ki Türkiye'de savaş yok; terör var, terör örgütü var ve onunla mücadele eden TSK ve Emniyet var'' dedi. Yakut, BDP sıralarından gelen ''Siz neden yorum yapıyorsunuz?'' tepkisine karşılık, ''Yaparım. Devletle, milletle ilgili olursa yaparım'' yanıtını verdi.

    MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem, Anayasadaki düzenlemeyi kanunla değiştirmenin ciddi bir hukuk sorunu oluşturacağını savundu. Erdem, tasarıdaki değişikliğin usul, şekil ve esas yönünden de tutarlı olmadığını ileri sürdü.




    Ergin: Tutuklu oranında düşüş yaşanıyor Yorumları