İngiltere´de York Düşesi tartışması   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 01-17-2012 (17:56)   Son Mesaj: 01-17-2012 (17:56)    Cevap: 0    Gösterim: 448  

    01-17-2012

    İngiltere´de York Düşesi tartışması

    İngiltere´de York Düşesi tartışması
    İngiltere´de York Düşesi tartışması

    York Düşesi'nin iadesi reddedilirken, bir İngiliz öğrencinin işlettiği site nedeniyle ABD’ye iadesine karar verildiğine dikkat çekilerek, İçişleri Bakanı Theresa May, “çifte standart” uygulamakla suçlandı.

    İçişleri Bakanı Theresa May, York Düşesi'nin Türkiye'ye iadesini reddederken, bir İngiliz öğrencinin işlettiği site nedeniyle ABD"ye iadesine karar verildiği gerekçesiyle eleştiriliyor. Öğrencinin annesi de May'i prensesler ile yoksullar arasında ayrım yapmakla suçladı.

    Telegraph gazetesi, Theresa May"in Türkiye"deki bir yetimhane gizlice film çektiği gerekçesiyle 22 yıla kadar hapis cezasına çarptırabileceği belirtilen York Düşesi"nin iadesini İngiliz yasalarına göre suç işlemediği gerekçesiyle reddettiğini belirterek, bu kararından ötürü May"in "çifte standart" ile suçlandığına dikkat çekti.

    Hukukçular ve insan hakları savunucularının ise, aynı yasaların çerçevesinde İngiltere"nin bir İngiliz öğrenciyi ABD"ye iade etmeyi kabul ettiğine işaret ettiklerini belirten gazete, 23 yaşındaki Richard O"Dwyer adlı bilgisayar öğrencisinin işlettiği TV Shack adlı bir sitede telif haklarına aykırı davrandığı gerekçisiyle ABD"de 10 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya bulunduğunu kaydetti.

    Ancak söz konusu öğrencinin avukatlarının geçen haftada mahkemede sitede Avrupa"da telif olan materyal yer almadığı, Avrupa hukukuna göre de bir sitenin sadece araç olduğu zaman bir suç oluşmadığı argümanının davaya bakan yargıç tarafından öğrencinin sitede yer verilen linkler üzerinde kontrolü bulunduğu gerekçesiyle reddedildiğine dikkat çekildikten sonra öğrencinin annesinin isyanına yer verdi.

    Bayan O"Dwyer, İçişleri Bakanlığı"nı prensesler ve yoksullar arasında "çifte standart" uygulamakla suçlarken, "İçişleri Bakanlığı"nın bu iki davada takındığı ayrımcı tavrı anlayamıyorum. Eğer İngiltere"de suç değilse o zaman prenses ya da yoksul, insanlar kendi hükümeti tarafından iadeden korunmalıdır" dedi.

    Öte yandan, 2006 yılında ABD"nin iade talebine karşı sonuçsuz kalan bir hukuk mücadelesini veren üç bankacının avukatı Mark Spragg ise, York Düşesi"nin Türkiye"ye iadesi meselesi konusunda yargının karar vermesi gerektiğini savundu. Spragg, York Düşesi"nin Türkiye"ye iade talebi konusunun neden yargı tarafından değerlendirilmediğini anlamadığını belirtirken, "Bir talep yapılmış ise eğer, o zaman hakkında yapılan suçlamanın burada da suç olup olmadığına mahkeme karar vermeli" şeklinde konuştu.

    ANKA




    İngiltere´de York Düşesi tartışması Yorumları