Faili meçhul cinayetler kitaplaştırıldı   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 01-17-2012 (17:54)   Son Mesaj: 01-17-2012 (17:54)    Cevap: 0    Gösterim: 602  

    01-17-2012

    Faili meçhul cinayetler kitaplaştırıldı

    Faili meçhul cinayetler kitaplaştırıldı
    Faili meçhul cinayetler kitaplaştırıldı

    Batman Barosu bünyesinde kurulan ''Faili Meçhul ve Kayıplar Araştırma Komisyonu'' 2011 yılı çalışma raporunu tamamlayarak kitap haline getirdi.

    Batman Barosu Başkanı Yusuf Tanrıseven, baro üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında, baro olarak bir araştırma komisyonu kurduklarını ve çalışmalarda önemli bulgulara ulaştıklarını söyledi.

    Bu bulgulara ulaşmanın kolay olmadığını belirten Tanrıseven, ''Yapılan çalışma belki Türkiye'de bugüne kadar araştırılmayan incelenmeyen bir konuydu. On binlerce insandan söz ediliyordu. Sağlıklı bir bilgi yoktu. Baro olarak acaba biz bu verileri toplayabilir miyiz diye yola koyulduk'' dedi.

    Rapor hazırlanırken İl Özel İdaresinden 700, İHD'den 514, Batman Cumhuriyet Başsavcılığından 180 ve Emniyet Müdürlüğünden 121 kişinin ismine ulaşıldığını vurgulayan Tanrıseven, şöyle dedi:

    ''Bunların üzerinde yapılan araştırma sonucunda 1985-2009 yılları arasında toplamda tespit edilen fail meçhul cinayet sayısı 513 olarak görülüyor. Bu 513 kişinin dışında 17 kayıp vakamız var. 513'ün içerisinde Hizbullah'a atfedilenler var. PKK'ya atfedilenler var ve net olarak görülemeyenler var. Bunların netleşmesi için Batman'daki dosyalar için o zaman yetkili olan Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesine gönderiliyordu. Oradaki dosyalar üzerinde çok ciddi çalışmalar yapılması gerekiyordu. Biz oradan gerekli izinleri almak için başvuru yapmış bulunmaktayız. İzinler alınınca orada da gerekli çalışmalar devam edecek. Bu raporun ikinci etabının da yapılması gerekir. Bu faili meçhullere baktığımız zaman yıllara göre de şiddetin ne zaman arttığı ne zaman çoğaldığı net bir şekilde görülüyor. Faili meçhullerin sayısının en fazla 1992-93 ve 94 yıllarında ciddi bir artış gösterdiğini görmekteyiz. Faili meçhul cinayetlerin yüzde 90'nına yakın bölümü bu üç yıl içerisinde gerçekleşmiştir. O dönemin Türkiye'nin karanlık bir dönemi ve bunların aydınlatılması gerekiyor.''

    Diyarbakır'da kazılarda bulunan kemiklere de değinen Tanrıseven, ''Son olarak 11 tane kafatasının bulunduğu söyleniyor. Ayhan Çarkın'ın ifadeleri var. Diğer itirafçıların ifadeleri var. Artık Güneydoğu'daki bu sorunun çözülmesi ve üzerine gidilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İnanıyorum ki önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalarla biraz daha bu işler aydınlatılır. Spekülasyonlara konu olmaktansa en azından gerçek verilere en yakın şekilde ulaşılmaya çalışıldı. Komisyonumuz önümüzdeki dönemde çalışmalarına devam ettirecektir'' diye konuştu.

    Daha sonra söz alan Batman Barosu Faili Meçhul ve Kayıplar Araştırma Komisyonu Başkanı Nuri Mehmetoğlu, kitabın bir kısmını PKK ve Hizbullah'a atfedilen olaylar diye yazdırdıklarını anlatarak, ''Bu bizim iddiamız değildir. Faili meçhuller, kayıplar ve diğer olaylar da bizim iddiamız değildir. Bunlar, dosyalarda, savcılarda, karakollarda emniyet güçlerinin tutuğu raporlarda PKK ve Hizbullah olayı diye geçmiş. Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi, eski dönemde, şu anda özel yetkili ağır ceza mahkemeleri, orada da çalışmalarımız devam edecek. Umuyorum iki üç yıla kadar bu çalışmaları daha da netleştireceğiz'' ifadelerini kullandı.

    AA




    Faili meçhul cinayetler kitaplaştırıldı Yorumları