Tepe lambalı uyanıklar için genelge   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 01-17-2012 (11:56)   Son Mesaj: 01-17-2012 (11:56)    Cevap: 0    Gösterim: 519  

    01-17-2012

    Tepe lambalı uyanıklar için genelge

    Tepe lambalı uyanıklar için genelge
    Tepe lambalı uyanıklar için genelge

    İçişleri Bakanlığı, resmi plakalı ve üzerinde tepe lambası bulunan bazı araçların trafikte tehlike oluşturmaya başlaması üzerine valiliklere bir genelge göndererek, tedbirlerin artırılmasını istedi.

    İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin imzalı ''Trafikte Geçiş Üstünlüğü Hakkının Kötüye Kullanılması ve Standart Dışı Araç Tescil Plakaları'' konulu genelgede, belediye, dernek, vakıf gibi kamu yararına çalışan kurum ve kuruluşlara ait beyaz ve sarı plakalı, üzerinde mavi ve kırmızı ışık yanan tepe lambası bulunan bazı araçların trafik kurallarını ihlal ederek, halkın mal ve can güvenliğini tehlikeye düşürdüğü belirtildi.

    Karayolları Trafik Kanunu'nun 71. maddesine göre, trafikte, cankurtaran araçlar, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar, hükümlü veya sanığı takip eden veya emniyet ve asayişi korumak için acele olay yerine giden zabıta araçları, bir trafik suçu işleyerek kaçan aracı takip eden veya trafik güvenliğini koruma veya trafik kazasına el koyma amacıyla olay veya kaza yerine gitmekte olan görevlilere ait araçlar ile alarm sırasında sivil savunma hizmetlerinde görevli bulunan ve korunan araçların görev halindeyken geçiş üstünlüğüne sahip olabileceğine işaret edildi.

    Söz konusu araçların zaman zaman trafikte geçiş üstünlüğü hakkını mevzuat hükümlerine aykırı bir şekilde kullanabildiği ifade edilen genelgede, bu hakkı kötüye kullanarak halkın mal ve can güvenliğini tehlikeye düşüren şahıslara gerekli cezai işlemin uygulanması istendi.

    Mevzuata aykırı bir şekilde plaka kullanılması sonucu, MOBESE, KGS VE EDD'den, trafik kuralı ihlalinde bulunan, trafik kazası, terör ve toplumsal infial oluşturan olaylara karışan faillerin kullandığı araçların tespitinde de sıkıntı oluşturduğu kaydedildi.

    Genelgede, il ve ilçelerde yerinde ve zamanında gerekli güvenlik önlemlerin alınması için tedbirlerin artırılması, denetimlerin sürekli hale getirilmesi istendi.




    Tepe lambalı uyanıklar için genelge Yorumları