Karaloğlu´ndan KOSGEB kredisi itirafı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 01-17-2012 (01:57)   Son Mesaj: 01-17-2012 (01:57)    Cevap: 0    Gösterim: 486  

    01-17-2012

    Karaloğlu´ndan KOSGEB kredisi itirafı

    Karaloğlu´ndan KOSGEB kredisi itirafı
    Karaloğlu´ndan KOSGEB kredisi itirafı

    Van Valisi Münir Karaloğlu, ''Depremden sonra Van'daki esnaf ve sanayici için KOSGEB kredileri ile ilgili maalesef açıklanan tedbirleri araziye tam olarak uygulayamadık'' dedi.

    Van'da depreminin vurduğu kentteki esnaf ve sanayicinin sıkıntılarına çözüm bulmak için aralarında Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Cengiz Göğebakan, Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel, Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Cantekin, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, KOSGEB Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Tüysüz'ün katılımıyla değerlendirme toplantısı yapıldı.

    Vali Karaloğlu, toplantıyı esnafın, tüccarın, sanayicinin yaşamış olduğu finans sıkıntıları noktasında çözüm olabilecek, çözüm üretebilecek bir toplantı olarak gördüğünü bildirdi. Yaşanılan büyük felaketlerden sonra toplumun her kesiminin belli sıkıntılar çektiğini ifade eden Karaloğlu, şunları söyledi:

    ''Vatandaşımız sıkıntı çekti ve çekmeye devam ediyor. Belki bir müddet daha bu sıkıntılar devam edecek. Ama toplumun önemli bir kesimini oluşturan ve belki bel kemiğini oluşturan esnaf, tüccar, sanayici kesimi de bu depremden olumsuzluk olarak nasibini aldı. Bu ortamda Van'daki esnaf ve tüccarın dükkanında depremden kaynaklı bir zararı, bir yıkıntısı, mal kaybı olmasa da bu ticari daralmadan dolayı her esnafımız, her tüccarımız depremzede durumuna düşmüştür. Her esnafımız, her tüccarımız depremden etkilenmiştir. Onun için biz depremden sonra Van'daki esnaf ve tüccarın şunlar etkilendi, şunlar etkilenmedi noktasında değiliz artık. Depremden sonra özellikle finans krizi, deprem öncesinde kullanılan kredilerin ertelenmesi, vergilerin ve SGK primlerinin ertelenmesi konusunda çeşitli tedbirler açıklandı. Bunların birçoğu uygulanıyor. Fakat finans konusunda, özellikle açıklanan KOSGEB kredileriyle ilgili tedbirleri maalesef araziye tam olarak uygulayamadık.''

    Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan ise geçen hafta banka temsilcileri Bankalar Birliğinde toplanarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna (BDDK), karşılıklar yönetmeliğinde Van için özel olarak eklenen maddedeki kredi yapılandırma süre sonu olan 2012 tarihinin, Aralık 2012'e uzatılması için taleplerini ilettiğini bildirdi. BDDK'nın bu talebi olumlu yaklaşacağını umduklarını dile getiren Göğebakan, ''Afetten önceki mevcut olan kredilerin yapılandırılma çalışmaları çok önemli ve mutlak gereklidir. Ancak bu çalışmalar yeterli midir? Elbette ki değildir. Yapılacak ilave görevlerimiz vardır ve bunların ne olduğunu bugün burada belirlemeye çalışacağız'' dedi.

    -Van'da takibe intikal eden kredi oranları Türkiye ortalamasının altında

    Türkiye geneli bankaların verdiği kredilerin geri dönüşlerinde Van'ın çok olumlu bir konumda olduğunu belirten Göğebakan, şunları kaydetti:

    '''Van ilinde BDDK'nın verilerine göre 41 banka şubesi var. Bankaların Türkiye'deki toplam kredileri 651 milyar lira, Van'da ise depremden önceki ay itibariyle 1 milyar 687 milyon lira büyüklüğünde bir kredimiz var. Van ilinde takibe intikal eden kredilerin oranı Türkiye ortalamasının altındadır. Türkiye'de yüzde 2,71 iken Van'da yüzde 2,39'luk oran var. Bunu da sevinerek müşahede ediyoruz ki, Van'da takibe intikal eden kredi ortalamamız ülke ortalamasının altındadır.''

    Göğebakan'ın konuşmasının ardında, soru cevap şeklinde devam eden toplantıda Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nuri Cantekin, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, KOSGEB Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Tüysüz ve Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Taner Aksel, esnaf ve sanayi odaları ile sivil toplum örgütleri temsilcilerinin sorularını cevapladı.

    Sivil toplum örgütü temsilcileri ve oda başkanları, ilde şu ana kadar yapılan çalışmaları yetersiz bulduklarını belirterek, taleplerini dile getirdiler.




    Karaloğlu´ndan KOSGEB kredisi itirafı Yorumları