DSÖ´den sosyal eşitsizlik uyarısı   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 01-16-2012 (20:55)   Son Mesaj: 01-16-2012 (20:55)    Cevap: 0    Gösterim: 428  

    01-16-2012

    DSÖ´den sosyal eşitsizlik uyarısı

    DSÖ´den sosyal eşitsizlik uyarısı
    DSÖ´den sosyal eşitsizlik uyarısı

    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Margaret Chan, zengin ülkelerdeki sosyal eşitsizliklerin arttığını, gelişmekte olan bölgelerdeyse birçok hastalığın azalmakta olduğunu belirtti.

    Margaret Chan, DSÖ yönetim kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, ''bazı zengin ülkelerde, genç nüfusla daha yaşlı kuşaklar arasındaki yaşam kalitesi farklılığının hiç olmadığı kadar büyük olduğunu'' söyledi.

    Chan, ''geçen sene birçok ülkenin, demokrasinin ve ekonomik verimliliğin temeli olan orta sınıfın kaybolmakta olduğunu anladıklarını'' belirterek, halk sağlığı alanındaki taahhütlerin tutulması çağrısında bulundu.

    Konuşmasında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) zengin ülkelerde gelir dağılımı eşitsizliğinin, yaklaşık 25 yılın en kötü seviyesine ulaştığına dair raporunu da ele alan Chan, bu raporda, eşitsizliğin en az görüldüğü toplumlarda, sağlık alanındaki harcama düzeyi ne olursa olsun, bu alanda en iyi sonuçların alındığı sonucuna varıldığını ve en iyi sağlık hizmetinin sadece parayla satın alınamayacağını söyledi.

    Chan ayrıca, 21. yüzyılın ilk on yıllık süresinde, HIV/AIDS ve tüberküloz gibi hastalıkların, tepe noktasına ulaştıktan sonra, hafif bir gerileme dönemine girdiğini kaydetti.

    Chan, çocuk ölümlerine ilişkin ise bu ölümlerin yaklaşık 60 yılda ilk kez 10 milyon vakanın altına düştüğünü söyledi. Chan, ''halk sağlığı alanındaki istatistiklerin en şok edicisi olan'' anne ölümlerinin de gerilemeye başladığını belirtti.

    Öte yandan Chan, ''sadece 2009 yılında, yaklaşık 800 milyon kişinin, ihmal edilen tropikal hastalıklardan en azından biri için önleyici kemoterapi tedavisi gördüğünü'' söyledi.




    DSÖ´den sosyal eşitsizlik uyarısı Yorumları