Davutoğlu, sıfır sorun politikasında ısrarlı   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 01-16-2012 (18:57)   Son Mesaj: 01-16-2012 (18:57)    Cevap: 0    Gösterim: 452  

    01-16-2012

    Davutoğlu, sıfır sorun politikasında ısrarlı

    Davutoğlu, sıfır sorun politikasında ısrarlı
    Davutoğlu, sıfır sorun politikasında ısrarlı

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk dış politikasına yöneltilen “sıfır sorun politikasının işlevini yitirdiği” eleştirisine katılmadı. Davutoğlu, "etrafımızda da daha fazla istikrara ihtiyac var" dedi.

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk dış politikasına yöneltilen "sıfır sorun politikasının işlevini yitirdiği" eleştirisine katılmayarak, "Türkiye, muhtelif istikrarsızlıkların yaşandığı bölgelere komşudur ve yakın çevresinde meydana gelen bu gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir" dedi.

    Türk dış politikasını "Türk Dış Politikasında Sınav Yılı" başlıklı Ocak sayısında Analist Dergisi"ne değerlendiren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk dış politikasının 2011 yılındaki performansına geniş yer vererek, son dönemde Türk dış politikasına yöneltilen "sıfır sorun politikasının işlevini yitirdiği" eleştirisine ilişkin, bu görüşlere katılmadığını belirterek şunları kaydetti:

    "Türkiye, muhtelif istikrarsızlıkların yaşandığı bölgelere komşudur ve yakın çevresinde meydana gelen bu gelişmelerden doğrudan etkilenmektedir. Bilhassa son yıllarda ekonomik, siyasi ve sosyal bakımlardan büyük ilerlemeler kaydeden ülkemizin, bu gelişimini istikrarlı şekilde sürdürebilmesi için içeride olduğu kadar etrafında da daha fazla istikrara ihtiyacı vardır. Atatürk"ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" ilkesinin bir devamı niteliğindeki "sıfır sorun" politikası da bu anlayışa dayanmaktadır."

    Suriye örneğini veren Davutoğlu, "Bu ülkedeki rejimin kendi halkına karşı açıkça şiddet uygulamaya başlaması ve buna son verme yönünde iş birliğini reddetmesi neticesinde, ilişkilerde yeni bir döneme girilmiştir" dedi.

    -"ARAP DÜNYASINDA AMAÇ BİRLİĞİ OLUŞTURULMASI GEREK"-

    Bakan Davutoğlu, Arap dünyasında yaşanan değişimlere ilişkin ise, Türkiye"nin uzun bir süredir bölgede demokratik dönüşümün gerekliliğini vurguladığını ifade ederek, gelinen aşamada Türkiye"nin durduğu yerin bölge halklarının yanı olduğunu ve reformların meşakkatli ve zaman alan bir süreç olduğunu amaç birliği oluşturulması gerektiğini belirtti.

    Siyasi, ekonomik ve sosyal reformların eş zamanlı gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye bölgedeki her ülkenin kendine özgü şartları olduğunu bilmekte ve belirli bir modelin herhangi bir ülke için bir şablon oluşturmayacağını düşünmektedir" dedi.

    Davutoğlu, Suriye konusunda "eski dost düşman oldu" eleştirisi hakkında karşılaşılan sorunların önemli bir kısmının on yıllarca izlenmiş yanlış politikaların sonucunda kesinleşmiş veya patlama noktasına geldiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

    "Örneğin Suriye"de veya dönüşüm sürecine giren diğer bölge ülkelerinde yıllardır devam eden totaliter rejimleri kalıntılarını silmek ve gerçek anlamda demokrasiye geçmek mümkün değildir."

    Türkiye-İsrail gerginliğine de değinen Davutoğlu, komşularla sıfır sorun yaklaşımının İsrail dahil tüm bölge ülkelerini kapsadığını belirterek, ilişkilerin geleceğinin İsrail"in atacağı adımlara bağlı olduğunu vurguladı.

    Ahmet Davutoğlu, Dış politikada ileriye dönük vizyonun 2012 hedefinin çok ötesinde 2023 hedefleriyle şekillendiğine işaret etti.

    ANKA




    Davutoğlu, sıfır sorun politikasında ısrarlı Yorumları