Türk - Afrika Kongresi Hartum´da   Konuyu açan: Savrozi   İlk Mesaj: 01-16-2012 (17:58)   Son Mesaj: 01-16-2012 (17:58)    Cevap: 0    Gösterim: 428  

    01-16-2012

    Türk - Afrika Kongresi Hartum´da

    Türk - Afrika Kongresi Hartum´da
    Türk - Afrika Kongresi Hartum´da

    Altı yıldır Türkiye’de gerçekleştirilen Uluslararası Türk - Afrika Kongresi’nin yedincisi bu yıl Sudan’ın başkenti Hartum’da yapılacak.

    18 - 19 Ocak 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 7. Uluslararası Türk - Afrika Kongresi"ne Türkiye"den ve Afrika ülkelerinden çok sayıda devlet adamı, düşünce ve sivil toplum kuruluşu yöneticisi, akademisyen, yazar, iş adamı, uzman ve diplomatik temsilci ile uluslararası kuruluş ve medya mensupları katılacak.

    Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi TASAM Afrika Enstitüsü tarafından Sudan Uluslararası İşbirliği Bakanlığı müşterek ev sahipliğinde Hartum"da düzenlenecek Kongre"nin alt konu başlığı "Çok Boyutlu Afrika Mücadelesi: Türk - Afrika İlişkilerinin Geleceği" olarak belirlenmiş.

    DÜNYANIN AFRİKA"YA İLGİSİ YERİNDE KONUŞULACAK

    İki gün sürecek Kongre"de açılış konuşmaları sonrasında yapılacak altı oturumda "Avrupa Birliği ve ABD"nin Afrika İlgisi", "Çin ve Hindistan"ın Afrika İlgisi", "Rusya ve İran"ın Afrika İlgisi", "Japonya ve Güney Kore"nin Afrika İlgisi", "Brezilya ve Türkiye"nin Afrika İlgisi" ile "Afrika"nın Türkiye"den Beklentileri" enine boyuna konuşulacak.

    BAŞKAN ŞENSOY: "DÜNYA AFRİKA"YI ÂDETA YENİDEN KEŞFEDİYOR"

    Yaptığı açıklamada Kıta"nın "küresel anlamda güç" kabul edilen ülkelerin ve "küresel güç" olma arzusu bulunan aktörlerin mücadele alanı haline geldiğinin altını çizen TASAM Başkanı Süleyman Şensoy daha önce Afrika"da bulunan uluslararası aktörlerin yanı sıra özellikle 2000"li yıllarda Çin, Hindistan, Rusya, Japonya, Brezilya, İran, G. Kore ve Türkiye gibi ülkelerin de Afrika Kıtası ile yakından ilgilenmeye başlamalarının, Kıta üzerindeki amaç ve stratejileri daha karmaşık ve daha önemli bir boyuta taşıdığını söyledi.

    Çok boyutlu dış politikasına paralel olarak 1998 yılında "Afrika"ya Açılım Eylem Planı"nı başlatan Türkiye"nin, insani ve kalkınma yardımları başta olmak üzere birçok projeye destek verdiğini dile getiren Başkan Şensoy, Afrika ülkelerinin Türkiye"yi kendileri açısından siyasi gündeme sahip olmayan samimi bir ülke olarak değerlendirdiklerini belirtti.

    Başkan Şensoy: "Kongre ile Türk - Afrika ilişkilerinin geleceğine yönelik çıkarımlara zemin hazırlamayı, Türk ve Afrika medeniyetleri arasında hoşgörü ve iletişimin gelişmesine katkı sağlamayı dolayısı ile küresel barışın ve istikrarın sağlanmasına yönelik eylemde bulunmayı hedefliyoruz" dedi.

    USTKİP KOMİSYON TOPLANTILARININ ÜÇÜNCÜSÜ DE HARTUM"DA YAPILACAK

    2008 yılı Ağustos ayında T.C. Cumhurbaşkanlığı ev sahipliğinde icra edilen "Türkiye - Afrika Zirvesi" öncesinde TASAM Afrika Enstitüsü"nün 45 Afrika Ülkesinin katılımı ile gerçekleştirdiği "Türkiye - Afrika STK Forumu"nun ardından ortak deklarasyonla "Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kalkınma ve İş Birliği Platformu" (USTKİP) kurulmuştu. Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren STK"ların bilgi ve deneyimlerini USTKİP çatısı altında birleştirerek iletişim ve iş birliğini geliştirmeleri süreci başlatılmış, platformun 4 dilde yayın yapan internet portalı, www.ustkip.org adresinde yayına başlamıştı. İstanbul"daki Forum"un neticesinde "İstanbul Deklarasyonu" ile kurulması kararlaştırılan komisyonların üçüncü toplantıları da geniş bir katılımla Hartum"da gerçekleştirilecek. USTKİP Komisyon Toplantıları; Sosyal, Ekonomik, Siyasi Kalkınma ile Kültür ve Cinsiyet başlıkları altında icra edilecek. Türkiye - Sudan Yuvarlak Masa Toplantıları"nın ilki de Kongre"nin ikinci gününde gerçekleştirilecek

    Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi "http://www.tasam.org/tr-TR/Etkinlik/56/7_uluslararasi_turk_-_afrika_kongresi" linkinden temin edilebilir....

    (Haber 7)




    Türk - Afrika Kongresi Hartum´da Yorumları