"Enerjiyi mutlaka depolamalıyız"   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 01-16-2012 (12:00)   Son Mesaj: 01-16-2012 (12:00)    Cevap: 0    Gösterim: 441  

    01-16-2012

    "Enerjiyi mutlaka depolamalıyız"

    "Enerjiyi mutlaka depolamalıyız"
    "Enerjiyi mutlaka depolamalıyız"

    Hafta sonu yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle 20 milyon kişi elektriksiz kaldı. Meydana gelen kesinti nedeniyle Marmara'da hayat adeta durdu.

    Fırat Üniversitesi"nden İnşaat Mühendisi Öğretim Elemanı Dr. Muhammed Cihat Tuna, pompaj HES olsa bu kesintilerin yaşanmayacağını söyledi.

    Konuyla ilgili açıklama yapan Fırat Üniversitesi"nden İnşaat Mühendisi Öğretim Elemanı Dr. Muhammed Cihat Tuna, hafta sonu yaşanan kesintinin hızla gelişip sanayileşen ülkede elektrik arz dengesinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade etti. Yaklaşık 1400 MW gücündeki Bursa doğalgaz santrali arızalanıp devre dışı kalınca sistemin enerjisiz kalmasından dolayı trafoların patladığını ve 6 ilin yaklaşık 5 saat boyunca enerjisiz kaldığını kaydeden Tuna, "Yine 1 Temmuz 2006"da Bursa doğalgaz santrali arızalanmış ve 13 il 8 saat boyunca karanlıkta kalmıştı. Büyük ölçekli bir pompaj depolamalı HES sistemi olsaydı böyle bir olay yaşanmayacaktı." dedi.

    Bursa"daki doğalgaz çevrim santralinde meydana gelen arıza, enterkonnekte sistemde çökmeye neden olunca İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne bir süre elektriksiz kaldı. Kış ortasında buz gibi soğuk havada yaklaşık 3 saat kombiler yanmadı, trafik felç oldu, metro çalışmadı, sanayi tesislerinde üretim durdu. Bulgaristan"dan alınan elektriğin enterkonnekte sisteme bağlanıp besleme yapılmasıyla yerleşim birimlerine yeniden elektrik verilebildi.

    Dünyada ani güç talebini karşılamak için 'Pompaj HES' sisteminin kullanıldığını belirten Dr. Tuna, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

    "Dünyada yaygın olarak kullanılan Pompaj HES"lerde amaç güç talebinin düşük olduğu zamanlarda suyu yüksek bir haznede depolamak ve daha sonra elektrik talebinin yüksek olduğu zamanlarda biriktirilen sudan güç talebini karşılamaktır. Ülkemiz gibi kesintili karaktere sahip yenilenebilir enerji kaynakları olan ülkeler bu kaynakları daha verimli bir şekilde kullanmak istiyorlarsa enerji sistemlerinde hızla devreye girip çıkabilme özelliğine sahip santrallere ihtiyaç vardır. Zira bir doğalgaz santralinin acil bir ihtiyaç durumunda devreye girip sisteme enerji vermesi en erken 4 -5 saati bulmakta, aynı işlem nükleer santralde 5 gün sürmektedir. Hidroelektrik santraller ise 3 -5 dakikada devreye girebilmekte ve ihtiyaç olan ani yükü karşılayabilme kapasitesine sahiptirler. Enerji arz güvenliğinin sağlanmasında bu özellik hidroelektrik santralleri çok önemli kılmaktadır."

    ENERJİYİ MUTLAKA DEPOLAMALIYIZ

    Fırat Üniversitesi"nden İnşaat Mühendisi Öğretim Elemanı Dr. Muhammed Cihat Tuna, enerji depolama konusunda da şunları dile getirdi:

    "Elektrik formunda depolanamayan enerjiyi, talebin az fiyatın düşük olduğu saatlerde elektrik kullanılarak su formunda depolamalı ve ihtiyacın yüksek olduğu saatlerde elektriğe dönüştürerek kullanıma sokmalıyız. Böylece elektriğin arz ve talebindeki dalgalanmaları dengelemiş arz güvenliğini de sağlamış oluruz Enerji Bakanlığı ülkemizin değişik yerlerinde 10 tane pompaj HES"i devreye sokmak için Japonlarla çalışıyor. Sahip olduğumuz bu zenginlikleri bir an önce hayata geçirmeli ve enerji kaynaklarımızı proaktif bir şekilde kullanmalıyız."




    "Enerjiyi mutlaka depolamalıyız" Yorumları