Beraat edilse dahi polis parmak izi saklayabilir   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 01-16-2012 (11:56)   Son Mesaj: 01-16-2012 (11:56)    Cevap: 0    Gösterim: 470  

    01-16-2012

    Beraat edilse dahi polis parmak izi saklayabilir

    Beraat edilse dahi polis parmak izi saklayabilir
    Beraat edilse dahi polis parmak izi saklayabilir

    Danıştay, “Toplu halde dini ayin yaptıkları” için yargılanıp beraat eden 65 kişinin parmak izi, fotoğraf gibi kayıtlarının silinmesi yönünde verilen kararı bozdu. Polisin bu bilgileri saklayabileceğine hükmetti.

    Lütfi Kaplan'ın haberi

    Danıştay, polisin soruşturma sırasında aldığı parmak izi, avuç içi izi, beden ölçüleri, sesi ve fotoğrafların sanığın beraat etmesi sonrasında imha edilmeyip, "kimlik tespiti" adı altında arşivlenebileceğine karar verdi.

    Danıştay 10. Dairesi, haklarında "fizik kimliği tespiti" yapılan sanıkların beraat ettikten sonra arşiv kayıtlarının silinmesi yönünde karar veren Edirne İdare Mahkemesi"nin kararını bozdu. Danıştay; soruşturma sırasında alınan parmak izi, avuç içi izi, beden ölçüleri, ses kaydı ve fotoğrafların sanığın beraat etmesi sonrasında imha edilmeyip, "kimlik tespiti" adı altında arşivlenebileceğine hükmetti. Danıştay"ın önüne gelen dava süreci özetle şöyle gelişti: Edirne"de 65 kişi "toplu halde dini ayin" yaptıkları, Tekke ve Zaviyelerin Kapatılması Kanunu ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu"na aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle Edirne 12. Asliye Ceza Mahkemesi"nde yargılandı. Mahkeme, sanıkların beraatine karar verdi. Beraat kararı sonrasında sanıklar, polislerin "fizik kimliği tespiti" adı altında aldığı bilgilerin imha edilmesi için Edirne Valiliği"ne başvurdu. Valilik başvuruyu reddetti.

    Bölge İdare iptal kararı verdi

    Valiliğin ret işleminin iptali için de Edirne İdare Mahkemesi"ne başvuruldu. İdare mahkemesi, "Emniyet Teşkilatı Parmak İzi Teknik Hizmetleri Yönetmeliği" uyarınca sanıklara ait bilgilerin arşivlendiğini, bu yönetmeliğin kamuyu ilgilendirdiğini bu yüzden de Resmi Gazete"de yayımlanması gereken yönetmeliklerden olduğunu, ancak yönetmeliğin Resmi Gazete"de yayımlanmamasını bozma gerekçelerinden biri yaptı.

    Danıştay 10. Daire "saklanır" dedi

    İdare Mahkemesi"nin diğer bir bozma gerekçesi ise CMK 81/2.maddesi oldu. "Fizik Kimliğin Tespiti" başlığını taşıyan söz konusu maddede "Kovuşturmaya yer olmadığı kararına itiraz süresinin dolması, itirazın reddi, beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilip kesinleşmesi hâllerinde söz konusu kayıtlar savcının huzurunda derhâl yok edilir ve bu husus tutanağa geçirilir" hükmü yer alıyor. İdare Mahkemesi bu hüküm uyarınca bilgilerin silinmesini istedi. Temyiz başvurusunu görüşen Danıştay 10. Dairesi yerel mahkeme kararını bozdu. Danıştay, parmak izi ve fiziki kimlik bilgilerinin "Poliz Vazife ve Selahiyet Kanunu" uyarınca aldığına dikkat çekerek, "söz konusu yönetmeliğin Resmi Gazete"de yayımlanmamış olması işlemin iptalini gerektirmez" dedi.

    Bilgiler kimlik tespitine dönüşür

    Danıştay ayrıca Polis Vazife Kanunu"nın 5. maddesi, yönetmelik ve genelgelerin hakkında beraat kararı verilen sanığın bilgilerinin "kimlik tespitine" dönüştürülmesine izin verdiğini belirttti. Danıştay, soruşturma sırasında alınan parmak izi, avuç içi izi, beden ölçüleri, ses kaydı ve fotoğrafların sanığın beraat etmesi sonrasında imha edilmeyip, "kimlik tespiti" adı altında arşivlenebileceğine hükmetti.

    STAR GAZETESİ




    Beraat edilse dahi polis parmak izi saklayabilir Yorumları