Uyuşturucuyla mücadele sil baştan   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 09-17-2013 (12:14)   Son Mesaj: 09-17-2013 (12:14)    Cevap: 0    Gösterim: 576  

    09-17-2013

    Uyuşturucuyla mücadele sil baştan

    Uyuşturucuyla mücadele sil baştan
    Uyuşturucuyla mücadele sil baştan

    İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakan Erdoğan'ın onayıyla uygulamaya konulan Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi, bağımlılıkla mücadelede köklü düzenlemeler getiriyor.

    İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanarak Başbakan Erdoğan'ın onayıyla uygulamaya konulan Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi, bağımlılıkla mücadelede köklü düzenlemeler getiriyor. İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanıp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla uygulamaya konulan Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi Eylem Planı'na göre, bağımlılara, 7/24 hizmet verecek ücretsiz danışma hattı kurulması, internet üzerinden uyuşturucu satışına karşı mücadele stratejileri geliştirilmesi, 18 yaşından küçük bağımlılara tedavi zorunluluğu getirilmesini öngörülüyor.

    Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) ve İçişleri Bakanlığı tarafından, bazı bakanlıklar ve ilgili kurumların desteğiyle hazırlanan Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi Eylem Planı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarfından onaylanıp uygulanmaya başlandı.

    2013-2018 yılları arasında bağımlılıkla mücadelede atılacak adımların belirlendiği eylem planında, uyuşturucuyla mücadelede yeni hedef ve politikalar ortaya konuldu, ilgili kurumların yapması gereken faaliyetler değerlendirildi.

    İNSANLIK SUÇU

    Eylem planında, Türkiye'nin uyuşturucu kaçakçılığı suçunu insanlık suçu olarak kabul ettiği, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadelede sıfır tolerans prensibini benimsediği ve terör örgütlerinin uyuşturucu kaçakçılığını bir finans kapısı olarak kullanmalarını önlemeye çalışan bir ülke olduğu belirtildi.

    Uyuşturucu bağımlısının hasta, bağımlılığın da bir halk sağlığı sorunu şeklinde değerlendirildiği planda, tedavi ve topluma yeniden kazandırma faaliyetlerinin devlet politikası olarak benimsenmesi gerektiği ifade edildi.

    TEDAVİ ZORUNLU OLUYOR

    Eylem planı ile uyuşturucu suçundan elde edilen yasa dışı gelirlerle etkin şekilde mücadele edilmesi ve kırsal alanda uyuşturucu madde kaçakçılığıyla mücadele etkinliğinin artırılması amaçlanıyor.

    İnternet üzerinden uyuşturucu satışına karşı yeni stratejilerinin geliştirilmesi hedeflenen eylem planına göre, bağımlılara hizmet sunacak ve 7/24 esasına göre çalışacak ücretsiz bir bilgi/danışma hattının kurulması amaçlanıyor.

    Plana göre, madde bağımlılığı tedavisi, Sağlık Uygulama Tebliği'nde ayrı bir bölümde açıklamalı olarak ele alınacak ve ödeme yöntemleri yeniden gözden geçirilecek. Bağımlılık tedavisi kişinin razısanı bırakılmayacak. 18 yaş altı uyuşturucu bağımlısı çocukların tedavileri zorunlu hale getirilecek, 18 yaş üstü bağımlılarda ise zorunlu tedaviye uzmanlardan oluşan bir heyet tarafından karar verilecek, tedavi buna göre uygulanacak.

    Uyuşturucu bağımlılarının tıbbi tedavisi sonrası rehabilite ve topluma yeniden kazandırılması amacıyla, rehabilitasyon hizmetleri ile programlar uygulanacak. Koordinasyon alanında yeni düzenlemelere gidilmesi için Ulusal Uyuşturucu Koordinasyon Üst Kurulu adı altında yeni bir kurul kurulacak.

    -Bakanlıklar arası iş bölümü

    Planda, uyuşturucuyla mücadelede ilgili kurumların yapması gerekenler de ele alındı. Buna göre Adalet Bakanlığı, Ceza Kanunu'nun bazı maddeleriyle ilgili yeni düzenlemeler yapacak, ceza infaz kurumlarındaki uyuşturucu bağımlısı hükümlülere yönelik yardım programları geliştirecek.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, genel ve genç nüfusta uyuşturucu yaygınlığı araştırmaları yapacak, sokakta yaşayan veya çalıştırılan çocuklara yönelik çalışmalar gerçekleştirecek ve uyuşturucu bağımlılarının tedavi sonrasında topluma yeniden kazandırılması amacıyla rehabilitasyon hizmetlerini düzenlemelerden sorumlu olacak.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yasa dışı kenevir ve haşhaş ekiminin önlenmesi için alınacak tedbirleri artıracak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, kurye yoluyla gerçekleştirilen uyuşturucu kaçakçılığı olaylarına karşı çalışmalar yürütecek.

    Milli Eğitim Bakanlığı uyuşturucunun zararları ve korunma yöntemleriyle ilgili rehber öğretmenler için bir rehberlik programları hazırlayacak. Sağlık Bakanlığı, tedavi merkezlerinin sayısı ve kalitesini yükseltecek ve çocuklara özel tedavi merkezlerinin sayısını artıracak. Uyuşturucu bağımlılarının tedavi sonrasında topluma yeniden kazandırılması amacıyla, rehabilitasyon hizmetleri uygulayacak. Aile hekimlerinin önleme faaliyetlerinde daha etkin rol almalarını sağlayacak ve ücretsiz bir bilgi/danışma hattını kuracak.

    Diyanet İşleri Başkanlığı, vaaz, hutbe, seminer, konferans, panel, radyo ve TV programları, zararlı alışkanlıklarla ilgili referans kitap yayımı gibi faaliyetler yürütecek.

    RTÜK, medyanın uyuşturucuyla mücadeledeki etkinliğinin artırılması ile ilgili faaliyetlerden sorumlu olacak.

    TÜRKİYE'NİN UYUŞTURUCU KARNESİ

    2012'de ülke genelinde 83 bin 133 uyuşturucu operasyonu yapıldı ve 130 ve 49 şüpheli yakalandı. Bu operasyonlarda 152 ton 86 kilo esrar, 13 ton 301 kilo eroin, 876 kilo Afyon sakızı, 476 kilo kokain, 51 bin 133 sentetik tablet, 183 bin 537 captagon, 4 milyon 389 bin 309 ecstasy, 434 kilo sentetik cannabinoid, 502 kilo metamfetamin ve 22 milyon 881 bin 890 kök kenevir maddeleri ele geçirildi.

    Bu yıl ağustos ayına kadar yapılan 22 bin 118 uyuşturucuyla mücadele operasyonunda 38 bin 962 şüpheli yakalandı. Bu operasyonlarda 107 ton 275 kilo esrar, 8 ton 738 kilo eroin, 146 kilo Afyon sakızı, 223 kilo kokain, 263 bin 507 adet sentetik tablet, 4 milyon 354 bin 937 adet captagon, 3 milyon 482 bin 643 adet ecstasy, 159 kilo bonzai, 102 kilo metamfetamin ve 70 milyon 9 bin 141 kök kenevir ele geçirildi.

    Kaynak: AA





    Uyuşturucuyla mücadele sil baştan Yorumları