Economist'ten Erdoğan'ı kızdıracak yeni analiz   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 09-13-2013 (13:13)   Son Mesaj: 09-13-2013 (13:13)    Cevap: 0    Gösterim: 505  

    09-13-2013

    Economist'ten Erdoğan'ı kızdıracak yeni analiz

    Economist'ten Erdoğan'ı kızdıracak yeni analiz
    Economist'ten Erdoğan'ı kızdıracak yeni analiz

    Economist dergisi bu haftaki sayısında çözüm süreci, PKK ve AK Parti iktidarını yazdı. Çözüm süreci için "Kaplumbağa hızında ilerliyor" yorumu yapan dergi, Erdoğan'ın milliyetçi oylardan korktuğunu öne sürdü.

    Economist dergisi bu haftaki sayısında çözüm süreci, PKK ve AK Parti iktidarını yazdı. Çözüm süreci için "Kaplumbağa hızında ilerliyor" yorumu yapan dergi, Erdoğan'ın milliyetçi oylardan korktuğunu öne sürdü. Economist'teki yazıya Suriye Kürtleri ve PYD'de de dahil edildi. Yazıda Türkiye'nin Kürtlerle çatışsın diye muhaliflere silah verdiği iddia edildi.

    PKK'nın 9 Eylül'de 'çekilmeyi durdurdukları' yönündeki ifadelerini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'bütün PKK'lılar çekilene kadar yeni bir adım atılmayacağına dair açıklamasını aktaran dergi, PKK'nın hükümetten 'bir işaret beklediğini' belirtiyor.

    PKK'NIN EN BÜYÜK TALEBİ

    Dergi, PKK'nın 'en büyük talepleri' olarak nitelediği devlet okullarında Kürtçe eğitim hakkının gerçekleşmesi için anayasada 'ince değişiklikler' yapılması gerektiğini ifade ederken, Meclis Anayasa Komisyonu'nun tartışmaların içine gömüldüğünü, AKP'nin de kendi başına anayasal değişlik yapamayacağını yazıyor ve ekliyor:

    "Ama binlerce Kürt'ün dayanaksız suçlamalarla hapse atılmasına neden olan ceza kanunun terörle ilgili maddelerini değiştirebilirdi. Ve meclise giriş için seçim barajını yüzde 10'dan aşağı çekebilirdi."

    "TÜRKİYE SİLAH VERİYOR"

    Economist yazıya Suriye Kürtlerini ve PYD'yi de dahil etti. "Kürtler, AKP'nin Suriye'nin kuzeydoğusundaki kuzenleriyle ilişkisinde ikiyüzlü davrandığını görüyor" yorumunu yapan dergi şöyle devam ediyor:

    "Suriye'de Kürtlerin yaşadığı fiili özerk bölgelerin idaresini elinde tutan PKK bağlantılı Demokratik Birlik Partisi (PYD) lideri Salih Müslim, görüşmeler için iki defa İstanbul'a davet edildi. PYD'nin Ankara'da büro açabileceği konuşuluyor. Ama PYD yetkilileri Türkiye'yi Suriye'de kendilerine karşı savaşan cihatçıları silahlandırmakla suçluyor. Urfa'da bir devlet hastanesindeki Suriyeli muhalifler, Kürtlerle çatışırken vurulduklarını doğruluyor. Genç bir muhalif, "Türkiye bize bazı silahlar veriyor" iddiasında bulunuyor. Hükümet buna karşı çıkıyor ve Suriye'deki radikal İslamcıların kendi güvenliğine tehdit oluşturduğunu söylüyor."

    GEZİ PROTESTOLARI VE PKK

    Gezi Parkı protestolarını bastırılması ve olaylar sırasında beş kişinin ölmesiyle, hükümetin imajının sarsıldığı yorumunu yapan dergi, gelecek yıl Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin 'hükümet için referandum olarak görüldüğünü' yazıyor.

    "ERDOĞAN KORKTUĞU İÇİN İSTEKSİZ"

    Antakya'da Ahmet Atakan'ın ölümünün yeni gösterileri tetiklediğini aktaran dergi, "Kürtler de kendi kitlesel gösterilerini düzenlemekle tehdit ediyor. Ama Erdoğan, AKP'nin Öcalan'la görüşmesine tepki gösteren milliyetçi seçmenleri dışlamaktan korktuğu için Kürtlerin taleplerine boyun eğme konusunda isteksiz olabilir" ifadelerini kullanıyor.

    "AKP'yi eleştirenler bile Erdoğan'ın Kürtler için seleflerinden daha çok şey yaptığını kabul ediyor" yorumunu yapan derginin, görüşlerine yer verdiği İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Mesut Yeğen de 'ne hükümet ne de PKK çatışmalara yeniden başlamaya hazır. Mart ayında ilan edilen ateşkes sürecek" diyor.

    Economist dergisi yazısını, 'yılbaşından bu yana ne bir askerin ne de bir PKK'lının öldüğünü' belirten Mesut Yeğen'in, "Bu da en büyük ödüldür" sözleriyle sonlandırıyor.





    Economist'ten Erdoğan'ı kızdıracak yeni analiz Yorumları