Milli İstihbarata 'tek çatı' modeli   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 09-08-2013 (13:14)   Son Mesaj: 09-08-2013 (13:14)    Cevap: 0    Gösterim: 485  

    09-08-2013

    Milli İstihbarata 'tek çatı' modeli

    Milli İstihbarata 'tek çatı' modeli
    Milli İstihbarata 'tek çatı' modeli

    Güvenlik birimlerinin istihbarat paylaşımını tek çatı altında toplamayı amaçlayan 'Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi (MİKM)' çalışmalarına başladı.

    Güvenlik birimlerinin istihbarat paylaşımını tek çatı altında toplamayı amaçlayan 'Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi (MİKM)' çalışmalarına başladı. Güvenlik birimlerinin istihbarat paylaşımını sağlamayı hedefleyen yeni birim, 'Müşterek İstihbarat Koordinasyon Merkezi (MİKM)' çalışmalarına başladı. Ana Merkezi Yenimahalle'deki MİT yerleşkesinde ve Müsteşar Hakan Fidan'a direk olarak bağlı olarak görev yapan birim Türkiye genelinde başta terör olmak üzere organize suçlar, çete, bölücü ve yıkıcı faaliyetler gibi olaylarla ilgilenecek. Birim strateji üretme yerine istihbarat kurumları arasında 'koordinatör' işlevi görecek. MİKM ile birlikte Emniyet, Jandarma ve MİT'in istihbarat bilgileri tek elden toplanacak. Reyhanlı'da yaşanan MİT ve Emniyet krizi de bir daha yaşanmayacak.

    TEMELİNİ HAKAN FİDAN ATTI

    MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın temellerini attığı MİKM ile ilgili yaklaşık 1 yıldır sürdürülen çalışmalarda son aşamaya gelindi. İllerde MİKM'den sorumlu vali yardımcıları, gelen istihbari bilgileri raporlaştırarak merkeze gönderecek. Terör faaliyetleri, çete oluşumları, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlara ilişkin emniyet, jandarma ve MİT mensuplarından gelen bilgiler MİKM'e gönderilirken, bu faaliyet yalnızca terör suçları ile sınırlı olmayacak. MİKM'in görev alanına asayiş, trafik ve adi suçlar haricinde toplumun genelini ilgilendiren tehditler de giriyor.

    Genelkurmay da rapor iletecek

    İllerden gelen bilgiler hızla değerlendirilmek üzere Ankara'da MİT yerleşkesinde kurulan MİKM'e gönderilecek. Ana Karargahtaki MİKM'de Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve MİT'in yanısıra Genelkurmay Başkanlığı temsil edilecek. Uludere'de 2011 yılının son gününde yaşanan elim hava saldırısı da dikkate alınarak Genelkurmay Başkanlığı'nın MİKM'de yer alması kararlaştırıldı. Genelkurmay Başkanlığı'nın MİKM'de yer almasının bir başka gerekçesi ise Adalet Bakanlığı ve AK Parti Genel Merkezi'ne yönelik bombalı saldırıları düzenleyen DHKP-C teröristi Hasan Biber'in bir teknede yakalanması denizlerden gelebilecek olası girişler ve saldırılarla ilgili bilgilerin de paylaşılmasının zorunluluğu oldu.

    Reyhanlı olayı milat oldu

    Mayıs ayında Reyhanlı'da 52 vatandaşın hayatını kaybettiği bombalı saldırılarla ilgili Emniyet, MİT ve Jandarma arasında istihbarat paylaşımı ve operasyonlar ile ilgili çeşitli spekülasyonlar çıkmıştı. MİT bünyesinde ve Müsteşar Fidan'a doğrudan bağlı olarak çalışacak merkez, istihbarat bilgilerinin elde edilmesi, bunların ivedilikle değerlendirilmesi ve ilgili mercilere iletilmesi görevlerini yürütecek.

    Kaynak: Yenişafak





    Milli İstihbarata 'tek çatı' modeli Yorumları