Güneydoğu halkı sürecin sonuçlanmasını istiyor   Konuyu açan: Tavanarasi   İlk Mesaj: 09-01-2013 (09:38)   Son Mesaj: 09-01-2013 (09:38)    Cevap: 0    Gösterim: 494  

    09-01-2013

    Güneydoğu halkı sürecin sonuçlanmasını istiyor

    Güneydoğu halkı sürecin sonuçlanmasını istiyor
    Güneydoğu halkı sürecin sonuçlanmasını istiyor

    Türkiye'de başlatılan çözüm süreciyle birlikte Güneydoğu, 30 yıldan bu yana ilk defa huzuru böylesine tadıyor.

    Türkiye'de başlatılan çözüm süreciyle birlikte Güneydoğu, 30 yıldan bu yana ilk defa huzuru böylesine tadıyor. Ancak son zamanlarda yaşanan gelişmeler bölge insanını tedirgin ediyor. 'Çözüm süreci yoksa sona mı erecek?' korkusuna kapılan bölge insanı, sürecin tamamına erdirilmesini istiyor. Dicle Üniversitesi Siyaset Bilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hüseyin Şeyhanlıoğlu, çözüm sürecinde hakim olan belirsizliğin bölge halkını tedirgin ettiğini söyledi. Sürecinin devam ettirilmesi gerektiğini kaydeden Şeyhanlıoğlu, "Biz bölge olarak ekonomik, sosyal, siyasal bütün alanlarda dünya ile rekabet edebilecek kaynaklara sahip olmamıza rağmen terör ve iç çatışma yüzünden başta Diyarbakır olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'da maalesef bir çok alanda kayıplar veriyoruz. Dolayısıyla bir an önce bu işe son verip kaldığımız yerden devam etmemiz gerekiyor." derken, Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, bölgenin çözüm sürecinin devam etmesinden başka şansı olmadığını söyledi. Akbal, ""8 aya yakın bir süredir hiçbir gencimiz cenaze olarak evine gelmiyor. Dolayısıyla ülkenin hiçbir yerinde analarımız ağlamıyor. Önemli bir adımdır. Bunun yanında arkasında ticari manada da çözüm sürecinin psikolojik havası bile bölgeye son derece değer katmıştır. Son zamanlarda yatırım manasında batıdaki iş dünyası olsun buraya nasıl yatırım yapabilirizi sorgular hale gelmiştir. Dolayısıyla çözüm sürecinin sekteye uğraması gibi bir şeyi düşünmek dahi istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

    Dicle Üniversitesi Siyaset Bilimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hüseyin Şeyhanlıoğlu, Ortadoğu'da Osman Devleti'nden sonra yaklaşık 100 yıl süren çalkantılı bir dönemini geride bırakılmak üzere olunduğunu söyledi. Ortadoğu'da yeni bir dönemin başlamak üzere olduğunu ifade eden Şeyhanlıoğlu, Kürt sorununun da bu sürecin bir parçası olduğunu dile getirdi. Yaşanan hadiselerin Sykes-Picot anlaşmasından sonra yeniden ele alınması olduğunu belirten Şeyhanlıoğlu, barış sürecinin ise Türkiye'nin kendi içinde yürüttüğü bir formül olduğunu kaydetti. Türkiye'nin şu anda en azından bir yıldır barış havası içerinde Kürt sorununu atlatmış durumda olduğunu ifade eden Şeyhanlıoğlu, "Bundan sonraki süreç nasıl olacak öncelikle ona bakmak lazım. Suriye, Mısır ve diğer Arap Baharıyla oluşan durumu görüyoruz. Şimdi Türkiye bu Kürt sorununu, barış sürecini açıkçası şu anda dondurmuş gibi görülüyor. Fakat halka baktığımız zaman halkın bu sürecin devamını istediğini görüyoruz. Bu barış sürecinin kalıcı bir hale gelmesi için başta anayasa olmak üzere yerel yönetimlerin güçlendirilmesi olmak üzere kimlik tanımı, anadilde eğitim gibi konular olmak üzere bu sorunların çözüldüğünü görüyoruz. Şu haliyle barış süreci bir çerçeve olarak maddeleri oturtulmamış olarak ana hatlarıyla kabul edilmiş gibi görülüyor." dedi.

    'Bu süreci nasıl sonlandıracağız?' sorusunun cevabında bir belirsizliğin hakim olduğunu belirten Şeyhanlıoğlu, "Acaba Türkiye bir federasyona doğru mu gidiyor? Acaba bölünüyor mu? Veyahut PKK tekrar silahlı çatışma başlatacak mı?' sorularının cevabına baktığımızda bir belirsizlik görülüyor. Ancak halkın genel kanaatine baktığımız zaman insanların barış sürecinin devamından yana olduğunu görüyoruz. Yani şu anda ekonomik canlanmaya, Diyarbakır'a gelen turist sayısına bakıyoruz. Yerel insanlarla yaptığımız görüşmelere baktığımız zaman barış sürecinin devamının herkes için hayırlı gibi görülüyor. Şu haliyle yani tam oturmadığı için bir belirsizlik ve kaygı var. 2 ay sonra ne olacak. Türkiye'deki Gezi Olayları, terör ve iç çatışma başlayacak mı? gibi bir takım endişeler var. Açıkçası ben bunun pek yerinde olduğuna inanmıyorum. Bu barış sürecinin devam ettirilmesi gerektiğini bunun Türkiye için daha hayırlı olduğunu, iç çatışmaların bölgeye ve Türkiye'ye zarar verdiğini düşünüyorum. Biz bu sorunları kendi sorunlarımızı çözebilecek kapasitedeyiz Türkiye olarak tarihten gelen bir tecrübemiz var. Milletimizin de kendi içerisinde manevi değerler başta olmak üzere çeşitli alanlarda yek parça olduğunu görüyoruz. Bu çözülmeyecek sorun değil." diye konuştu.

    Çözüm sürecinin anayasanın tamamlanmasıyla bütün Ortadoğu'ya örnek olacak şekilde sonuçlanacağını kaydeden Şeyhanlıoğlu, süreçte Abdullah Öcalan ve devletin olumlu adımlar attığını dile getirdi. Bir daha kimsenin eline silah alarak çatışmak istemediğini ifade eden Şeyhanlıoğlu, "Süreci sonlandırmak boyutuyla yaklaşık olarak 1 yıldır başlayan bu sürecin olumlu bir şekilde sonuçlanması gerektiği düşüncesindeyim. Biz bölge olarak ekonomik, sosyal, siyasal bütün alanlarda dünya ile rekabet edebilecek kaynaklara sahip olmamıza rağmen terör ve iç çatışma yüzünden başta Diyarbakır olmak üzere Doğu ve Güneydoğu'da maalesef bir çok alanda kayıplar veriyoruz. Dolayısıyla bir an önce bu işe son verip kaldığımız yerden devam etmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu.

    Yeni anayasanın bu bütün Ortadoğu'ya da örnek olabilecek sürecin ilk adımı da olabileceğini belirten Şeyhanlıoğlu, "Şu anda Suriye'yi görüyoruz neredeyse fiilen üçe bölünmüş durumda. Irak'a bakıyoruz fiilen zaten üçe bölünmüş durumda. Türkiye'nin bu sorunu çözmesi durumunda Türkiye Suriye Irak arasında yakınlaşma tüm bölgeye de yansıyacak durumda. Bu özgür formülü bizim sürdürmemiz lazım. Çatışamaya da muhakkak surette son vermemiz lazım. Sorunlarımızı demokrasi içinde çözüm bulmamız lazım. Sürecin aktörleri de hem fikir gibi görünüyor." diye konuştu.

    GÜNGİAD BAŞKANI AKBAL: BÖLGENİN GELECEĞİ İÇİN ÇÖZÜM SÜRECİ NİHAYETE ERDİRİLMELİ

    Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, bölgenin çözüm sürecinin devam etmesinden başka şansı olmadığını kaydetti. Bölgede yaklaşık 30 yıldan bu yana devam eden çatışmanın çözüm süreciyle sonlandığını belirten Akbal, bu yüzden 'tarihi fırsat' olarak nitelediği çözüm sürecini iyi değerlendirmek gerektiğini ifade etti. 30 yıldan bu yana çözüme ilk defa bu kadar yaklaşıldığını belirten Akbal, "8 aya yakın bir süredir hiçbir gencimiz cenaze olarak evine gelmiyor. Dolayısıyla ülkenin hiçbir yerinde analarımız ağlamıyor. Önemli bir adımdır. Bunun yanında arkasında ticari manada da çözüm sürecinin psikolojik havası bile bölgeye son derece değer katmıştır. Son zamanlarda yatırım manasında batıdaki iş dünyası olsun buraya nasıl yatırım yapabilirizi sorgular hale gelmiştir. Dolayısıyla çözüm sürecinin sekteye uğraması gibi bir şeyi düşünmek dahi istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

    Çözüm sürecine hükümetin attığı adımları halka anlatması gerektiğini belirten Akbal, "Çözüm sürecinin tıkanma notasında hükümetin attığı adımlarla alakalı kamuoyunu insanları bilgilendirerek adım atması gerektiğini düşünüyorum. Eğer ki kamuoyunun insanları bilgilendirmeden adım atarsanız insanlar da çözüm sürecinin bu noktada tıkandığı zannına kapılabilir." dedi. Akbal, çözüm sürecinin devam etmesi halinde bu bölgede yatırımların daha da artacağını dile getirdi.

    Çözüm süreciyle birlikte batıdaki insanın ön yargılarının da kırıldığını kaydeden Akbal, "Ön yargılar vardı. Bu önyargıları kırmak mümkün değildi. Batıdaki iş adamlarına buraya gelip yatırım yapması konusunda ne anlatırsak anlatalım tatmin edemiyorduk ikna edemiyorduk. Bu çözüm süreci çok büyük referans oldu. Yatırımcılar ne yapabilirizi sorgulamaya başladılar. Çözüm sürecinin daha hızlı hayata geçmesi halinde Diyarbakır'da 35-40 bin arasında genç nüfus var. Çözümün ticari anlamada çok büyük faydası olacak."

    Kaynak: CİHAN





    Güneydoğu halkı sürecin sonuçlanmasını istiyor Yorumları