Olası müdahalede Türkiye'nin pozisyonu...   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 08-30-2013 (09:23)   Son Mesaj: 08-30-2013 (09:23)    Cevap: 0    Gösterim: 497  

    08-30-2013

    Olası müdahalede Türkiye'nin pozisyonu...

    Olası müdahalede Türkiye'nin pozisyonu...
    Olası müdahalede Türkiye'nin pozisyonu...

    Ankara, Suriye'ye yönelik olası müdahalede pozisyonunu netleştirdi. ABD, İngiltere ve Fransa'nın başını çektiği koalisyona 'muharip güç' olmak istemediğini bildiren Türkiye, bir tek mermi dahi atmayacak.

    Ankara, Suriye'ye yönelik olası müdahalede pozisyonunu netleştirdi. ABD, İngiltere ve Fransa'nın başını çektiği koalisyona 'muharip güç' olmak istemediğini bildiren Türkiye, bir tek mermi dahi atmayacak. ABD, İngiltere ve Fransa'nın öncülük edeceği koalisyon güçleri tarafından Suriye'ye yapılacak olası müdahalede Türkiye'nin pozisyonu da netleşmeye başladı.

    Yenişafak'ta yer alan haberde koalisyon güçleri tarafından üzerinde çalışılan, 'Askeri Harekat Planı'nın henüz Türkiye'ye iletilmediği öğrenildi. Türkiye'nin operasyonda, 'muharip güç' olarak yer almak istemediğinin iletildiği belirtildi. Savaşan unsurlar arasında yer almayacak olan ülkemiz, Suriye'ye, 'tek bir mermi' ve 'tek bir bomba' dahi atmayacak bir pozisyonu üstlenecek. Türkiye'nin, koalisyon güçlerine lojistik destek vermek, savaş uçakları ve savaş gemilerine koruma hizmetini üstlenebileceğinin iletildiği ifade edildi.

    HAREKÂT PLANLARI HENÜZ GELMEDİ

    Kimyasal gazla çocukların katledildiği Suriye'ye yönelik askeri operasyona yönelik hazırlık sürerken, Türkiye, pozisyonunu netleştirdi.

    - İngiltere ve Fransa'nın öncülük edeceği koalisyon güçleri tarafından gerçekleştirilecek Suriye operasyonunun, 'Askeri harekat planları' henüz Türkiye'ye intikal ettirilmedi.

    - Türkiye, diplomatik kanallardan koalisyon güçlerine Suriye'de 'muharip unsur' olarak yer almayacağını bildirdi.

    - Suriye'ye yönelik kısa süreli ve etkili operasyonda, kara harekatı düşünülmüyor.

    Suriye'ye yönelik oluşturulacak, 'Gönüllüler koalisyonu'nda yer alacağını ifade eden Türkiye, havada ve denizde lojistik destek ve koruma-destek hizmetleri verecek.

    KOSOVA'DAKİ GİBİ

    - Suriye'ye yönelik operasyon NATO kapsamında olursa, Adana'da bulunan İncirlik Üssü kullandırılacak.

    - Operasyon NATO kapsamında değil, 'gönüllüler koalisyonu' tarafından yapılırsa, bu kez Malatya'da bulunan Erhaç Askeri Hava Üssü, ikili anlaşmalar yapılmak suretiyle hizmet verecek.

    - Lojistik destek ve koruma hizmeti kapsamında hava üslerinin yanı sıra koalisyon güçlerinin savaş gemilerine, savaş gemilerimizle, savaş uçaklarına ise uçaklarımızla koruma ve destek hizmeti vereceğiz. (Kosova operasyonunda muharip unsur olarak yer almadık ancak savaş uçaklarımız koruma görevi yaptı)

    SALDIRIYA ANINDA KARŞILIK

    Suriye'ye yönelik operasyona muharip güç olarak katılmama kararı alan Türkiye, bir saldırı tehlikesine karşı da önlemlerini alıyor. Suriye'ye yönelik operasyonda, 'Tek bir mermi ' ve 'Tek bir bomba' atmama kararının herhangi bir saldırı halinde işlemeyeceği ve anında karşılık verileceği öğrenildi.

    SINIR BİRLİKLERİ YETERLİ

    Suriye'nin keşif uçağımızı düşürdüğü 23 Haziran 2012 tarihinden bu yana angajman kuralları kapsamında bu ülkeye yönelik askeri önlemler en üst seviyeye yükseltildiği için, ek önleme ihtiyaç duyulmadığı belirtildi.

    Patriotlara son kontrol

    Türkiye'nin NATO'dan talebi üzerine Kahramanmaraş Ahir Dağı eteklerindeki Gazi Kışlası'na kurulan ve 7 aydır aktif çalışan Patriot Hava Savunma Sistemleri'nin bulunduğu alanda, dün sabahın erken saatlerinden itibaren hareketlilik arttı. Çoğunluğu Alman olmak üzere Hollanda ve Danimarkalı askerlerin görev yaptığı birlikte askerlerin, bataryaların bulunduğu araçlarda çalışma yaptığı görüldü. Radar sisteminin yakınındaki bir bataryada, vinç yardımıyla araçlara askerler tarafından çeşitli malzeme sevkıyatı yapıldığı gözlendi. Hakim noktalara yerleştirilen radarlar, Suriye hava sahasını kesintisiz 24 saat izliyor.

    İSKENDER ALARMI

    Şam'daki kimyasal saldırının ardından sınırlı müdahaleye karşı Türkiye'yi hedef alabileceği düşünülen Şam yönetiminin tüm askeri üs ve merkezleri yakın takibe alındı.

    Sahip olduğu 700 uzun menzilli füzeden 290'ını Tartus ve Lazkiye kentlerine taşıyan Suriye'nin attığı her adım tüm olanaklardan yararlanılarak izleniyor. Bölgeden gelen istihbarat üzerine, Göktürk uydusunun havadan takip sisteminin koordinatlarını bu bölgeye yoğunlaştıran güvenlik birimleri, bölgeye konusunda uzman 21 personeli sevk etti.

    Türkiye, elindeki 700 füzeden 290 adetini Lazikiye ve Tartus'a taşıyan Esed yönetiminin hareketliliği takip edilirken, Rusya'nın el altından Suriye'ye sattığı düşünülen ve Şam yönetiminin elinde sınırlı sayıda olduğu düşünülen, radar sisteminde tespit edilmesi oldukça gün olan İskender füzeleri için de alarma geçti. Bu füzelerin radar sistemindeki takibi konusunda yurt dışından iki uzmanın Türkiye'ye geldiği bildirdi. Bu füzelerin menzili ise 500 kilometreyi buluyor.

    İSTİHBARAT AĞI

    Olası saldırıları önceden kestirmek için harekete geçen Türkiye, bölgeyi yakın markaja alacak. Ankara Gölbaşı, Diyarbakır ve Adana'daki gözlem tesislerini büyük ölçüde bölgedeki istihbarat için kullanmaya başlayan Türkiye, Suriye sınır hattında ve iç kesimlerinde istihbarat ağı çalışmalarına hız verdi. Bölgeden gelecek tüm istihbarat MİT tarafından koordine edilecek.

    Yetkililer, 'Hudut birliklerimiz her türlü savaş koşullarına göre hazırlıklı. Gerektiğinde muharip anlamda cevap veriliyor' dediler.





    Olası müdahalede Türkiye'nin pozisyonu... Yorumları