Diyanet'te Cuma Hutbesi için tek konu   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 08-16-2013 (10:25)   Son Mesaj: 08-16-2013 (10:25)    Cevap: 0    Gösterim: 374  

    08-16-2013

    Diyanet'te Cuma Hutbesi için tek konu

    Diyanet'te Cuma Hutbesi için tek konu
    Diyanet'te Cuma Hutbesi için tek konu

    Diyanet İşleri Başkanlığı, yarınki cuma hutbesinde Mısır'da yaşanan katliama ve zulme dikkati çekecek. Yarın okunacak hutbelerde Mısır'la ilgili çarpıcı ifadeler var.

    Diyanet İşleri Başkanlığı, yarınki cuma hutbesinde Mısır'da yaşanan katliama ve zulme dikkati çekecek. Yarın okunacak hutbelerde Mısır'la ilgili çarpıcı ifadeler var. Türkiye genelindeki camilerde okunacak "Mazlumun Ahı, titretir Arş-ı Rahman'ı" hutbesi, "Zulmedenlere asla meyletmeyin, yoksa size de ateş dokunur. Sizin Allah'tan başka dostunuz yoktur. Sonra size yardım da edilmez" ayetiyle başlayacak.

    Kur'an-ı Kerim'in en çok üzerinde durduğu kötülüklerden birinin zulüm olduğuna işaret edilecek hutbede, bütün peygamberlerin tevhid mücadelesinin aynı zamanda insanların onurunu, izzetini, şerefini ve haysiyetini ayaklar altına alan her türlü baskı ve zulmü ortadan kaldırmaya yönelik olduğu vurgulanacak.

    "Zulüm, haddi aşmaktır. Hak ve hukuk tanımazlıktır. Adaletsizliktir, haksızlıktır. İnsanı insan yerine koymamaktır. İnsan haklarını, kul hakkını en büyük ihlaldir. Bu sebeple zulüm, hem bu dünyada hem de ahirette cezası şiddetli olan büyük bir günahtır. Zalimler asla kurtuluşa eremeyecektir. Onlar, kıyamet gününde karanlıklar içinde kalacaklardır. Yollarını bulamayacaklardır. Çünkü zalimler, dünyada zulmettikleri insanların hayatlarını karartmışlardır. Onlara dünyayı zindan etmişlerdir. Mazlumların beddualarını almışlardır. Şimdi hesap gününde karşılaştıkları zor ve çetin manzara, mazlumlara yaptıklarının kendi başlarına gelmesinden başka bir şey değildir" ifadelerine yer verilecek hutbede, zulme yardımcı olanların ise Hz. Peygamber'in ifadesiyle Allah'ın gazabına uğrayacağı belirtilecek.

    Hutbede, Allah'ın zalimlere yardım edenlerle ahirette asla görüşmeyeceği, zulme sessiz kalanlara, zulmü görmezden gelenlere de merhamet edilmeyeceği dile getirilecek.

    "Düşünce ve davranışta zalimlere meyletmek zulümle; hainlere ortak olmak ihanetle; suçlulara arka çıkmak cürmün kendisi ile eşdeğerdir. Zalimler karşısında hakkı söylemek en büyük cihattır. Zalimin zulmünü önlemek hem bu dünyada hem de ahirette kurtuluşun ta kendisidir" ifadelerinin kullanılacağı hutbede, İslam dünyasında birçok yerde zulmün kara bulutlarının görüldüğü bildirilecek.

    Ramazan ayında ve Ramazan Bayramının hemen ardından bu hafta boyunca Mısır'da binlerce insanın katledildiği, bir insanlık suçu işlendiği belirtilecek hutbede, "Bu acı hadise, hepimizi derinden yaraladı. Acılarımızı kat be kat artırdı. Ama biz biliyoruz ki mazlumların ahı büyüktür. Biz biliyoruz ki masumların kanları üzerine kurulu hiçbir saltanat, hiçbir hükümranlık ayakta duramaz. Biz biliyoruz ki Allah zalimleri sevmez. Biz biliyoruz ki Allah zalimleri hidayete erdirmez" ifadesine yer verilecek.

    Hutbede, hiçbir dünyevi hırsın, çıkar ve siyasetin bir insanı yaşatmaktan daha değerli olmayacağı vurgulanacak. Masum insanları katledenlerin, bu duruma maddi ve manevi destek verenlerin, gerçekte bütün bir insanlığı katlettiklerine değinilecek hutbede, bunların er ya da dünyada ve ahirette cezalarını bulacağı bildirilecek.

    "Şartlar ne olursa olsun, kimden gelirse gelsin, dünyanın neresinde olursa olsun, hangi gerekçe ile yapılırsa yapılsın, dini, ırkı, rengi ve coğrafyası ne olursa olsun Müslüman, her zaman zulmün ve zalimin karşısında, mazlumun ise yanında yer almalıdır. Zulme şahit olan herkes, en az zulme uğrayan kadar zulme karşı durmalıdır. Kur'an-ı Kerim, değil zulme razı olmayı, zulmedenlere meyletmeyi bile yasaklamıştır. O halde Müslüman, zulmü alkışlayamaz, zalimi asla sevemez. Zulme göz yumamaz. Kanayan bir yara gördü mü ciğeri yanar. O yarayı iyileştirmek için her türlü sıkıntıya göğüs gerer. Fakat hiçbir zaman 'adam aldırma da geç git' diyemez. Her zaman hakkı tutar ayağa kaldırır. Zalimin hasmı olur, mazlumun dostu" ifadelerinin kullanılacağı hutbede, şöyle dua edilecek:

    "Biz de bugün Hz. Musa'nın, duasında Rabbine söz verdiği gibi Rabbimize yöneliyor ve söz veriyoruz: 'Rabbim, bana verdiğin nimetle asla suçlulara arka çıkmayacağım.' Sevgili Peygamberimizin duasıyla Allah'a yalvarıyoruz: 'Allah'ım! Zulmetmekten ve zulme uğramaktan sana sığınırım.'

    Allah'ım! Mazlum kardeşlerimizin acısını yüreğimizde hissettir! Bizi zalimlerden yana eyleme! Bize basiret ver, feraset ver! Bütün Müslümanları, vicdanlarından mahrum eyleme! Bizi vicdansızlarla beraber eyleme! Bizi zulme, haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı suskun kalanlardan eyleme!

    Allah'ım! Mısır'da ve dünyanın muhtelif yerlerinde katliamlarda hayatını yitiren kardeşlerimize rahmet eyle! Yaralanan kardeşlerimize acil şifalar ihsan eyle! Müslüman kardeşlerimize içinde bulundukları zor durumdan bir an evvel kurtulmaları için yardım eyle! Şu mübarek Cuma günü hürmetine dualarımızı kabul eyle."

    Katledilenler için Saraçhane'de dua Mısır'daki katliamı protesto etmek için sosyal medyada örgütlenen grubun Saraçhane Parkı'ndaki eylemi gece yarısı Mısır için yapılan duaya kadar sürdü.

    BM'den Mısır'a 'Hristiyan azınlık' uyarısı Birleşmiş Milletler (BM), özel danışmanları, darbecilerin yüzlerce insanı katlettiği Mısır'da dini azınlıklar ve kurumlarının hedef alınmasına karşı Mısırlıları daha sorumlu davranmaya çağırdı.

    Kaynak: AA





    Diyanet'te Cuma Hutbesi için tek konu Yorumları