Salih Müslim o ziyaretleri anlattı   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 08-13-2013 (09:27)   Son Mesaj: 08-13-2013 (09:27)    Cevap: 0    Gösterim: 332  

    08-13-2013

    Salih Müslim o ziyaretleri anlattı

    Salih Müslim o ziyaretleri anlattı
    Salih Müslim o ziyaretleri anlattı

    Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Salih Müslim, hafta içinde Türkiye'ye gerçekleştirmeyi planladığı ziyaret öncesinde, Suriye'nin kuzey bölgesindeki gelişmeler ile Türkiye ve İran ziyaretlerini değerlendirdi.

    Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanı Salih Müslim, hafta içinde Türkiye'ye gerçekleştirmeyi planladığı ziyaret öncesinde, Suriye'nin kuzey bölgesindeki gelişmeler ile Türkiye ve İran ziyaretlerini değerlendirdi. Müslim, siyasi çalışmalarını yürüttüğü Irak'ın Erbil kentinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzey bölgesinde PYD güçleri ile Nusra Cephesi arasındaki olaylara değindi. "3 günlük ateşkes bitti. Dünden beri savaş başladı" diyen Müslim, "Suriye'deki Kürtlere yönelik katliam yapıldığı" iddialarına ilişkin de şunları söyledi:

    "Katliamlar olduğu gerçek. Camilerde bağırıp çağırıyorlar, 'Kürtlerin herşeyi helaldir' diye. Evler patlatılıyor, köyler boşaltılıyor, insanlar öldürülüyor. Tel Hasil ve Tel Aran'da yüzlerce insan öldürüldü, binlercesi evinden oldu. Bu katliamları, sadece Rusya söylemedi, ABD Dışişleri Bakanlığı da bunu protesto etti."

    Olayda kaç kişinin öldüğüyle ilgili ellerinde kesin bir rakamın olmadığını ifade eden Müslim, "Kesin rakamı bilmiyoruz ancak yüzlerce ölü var. Hala kayıplarımız var. Nusra'nın elinde mi, esir mi alınmış, sayısı ne kadar bilmiyoruz. Zaten esirleri de öldürüyorlar. Ama bizim bildiğimiz Tel Hasil ve Tel Aran beldeleri tamamen boşaltılmış. Beldelerin halkı Afrin ve Kobani'de" diye konuştu.

    Ellerinde katliamlara ilişkin belgeler bulunduğunu ifade eden Müslim, "Öldürülen, kesilen insanların görüntüleri var. Bu katliamların mağdurları hala yaşıyor, evlerini gösterebiliriz" dedi.

    PYD Başkanı Müslim, "Suriye'de yaşananların araştırılması için komisyon kurulması" konusuna da değinerek önerinin IKBY Başkanı Mesut Barzani'ye ait olduğunu ifade etti

    "ÖSO, Nusra ile arasına mesafe koymalı"

    Müslim, Nusra Cephesi'nin kendileriyle savaştığını ancak Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) içinde de hala selefi grupların olduğunu iddia etti.

    Bunların ÖSO bünyesinden atılmasını isteyen Müslim, şöyle devam etti:

    "Bizimle savaşanlar arasında Özgür Suriye Ordusu güçleri var. Saldırılar, hala ÖSO adı altında gerçekleşiyor. Savaşanlar, 'biz özgür orduyuz' diyor. Ancak şimdi Özgür Ordu, Nusra Cephesini kendinden saymadığını ilan etti. Fakat bazı birlikler, hala Nusra'nın yanında. Biz diyoruz ki ÖSO, Suriye'de gerçekten demokrasi istiyorsa, dinci örgütlerle arasına bir mesafe koysun. Özgür Ordu'nun Nusra Cephesini desteklememesi gerekir, ben buyum demesi gerekiyor."

    "Türkiye ile diyalog içerisindeyiz"

    Daha önce Türkiye'ye gelişinde ele alınan konuları hatırlatan Müslim, bu ziyaretinde de aynı konuların konuşulabileceğini belirterek, "İnsani yardımların yapılması, sınır kapılarının açılması vesaire... Herhalde bunları tartışacağız. Başka konular da olabilir. Türkiye'yle zaten diyalog içerisindeyiz. Bazı konuları tartışmıştık. O konular, hala gündemimizde. Bunlara muhakkak tekrar değineceğiz. Derinden, yüzeyden başka konular da olabilir. Yalnız bu, diyalog çerçevesinde olan bir ziyarettir" diye konuştu.

    Türkiye'nin, kendilerine karşı tutumunda bir değişiklik olduğunu ifade eden Müslim, "PYD başkanıyla görüşmek bize göre büyük değişikliktir. Suriye ile ilgilenen taraflar, ne olursa olsun, bütün politikalarını gözden geçirmiştir" dedi.

    "Gizli bir planımız yok"

    Gizli bir planlarının olmadığını, demokratik ve istikrarlı bir Suriye istediklerini dile getiren Müslim, Türkiye'nin de 900 kilometre uzunluğundaki Suriye sınırında güvenlik istediğini, bu talebin de meşru ve normal olduğunu vurguladı.

    Müslim, ziyaretin tarihine ilişkin de "Yarın veya öbür gün Türkiye'deyim. Uçağın durumuna göre..." cevabını verdi. Uçak biletlerinin Türkiye tarafından karşılanmadığını ifade eden Müslim, "Uçağı biz ayarlıyoruz" dedi.

    Salih Müslim, "Bu sefer gizli değil, açık gideceğim. Gidişte değil de Türkiye'den dönüşte eğer söylenecek bir şey varsa basın toplantısı düzenleyebilirim" şeklinde konuştu.

    "İran'a ilk kez gittim"

    İran'a yaptığı ziyarete de değinen Müslim, İran'a ilk kez gittiğini, bunun bir tanışma toplantısı şeklinde geçtiğini söyledi. İran'ın, başından beri Baas rejimine destek verdiğine işaret eden Müslim, kimsenin İran'ı Suriye sürecinden uzak tutamayacağını ifade etti.

    Son zamanlarda "Suriye'de gelişen Selefi hareketi"nin, İran'ı da ilgilendirdiğini dile getiren Müslim, "Selefiler, şimdi bize karşı savaşıyor. PYD olarak karşımızda kim olursa olsun diyaloga açığız demiştik. Eğer dost olacaksak dostumuzu, düşman olacaksak düşmanımızı tanıyalım. İran da bizi çağırdı. Bizim politikamız nedir, onlarınki nedir? Bu, en fazla bir tanışma toplantısıydı" diye konuştu.

    Kaynak: AA





    Salih Müslim o ziyaretleri anlattı Yorumları